Η… «τέλεια» πρόταση που τελικά δεν πέρασε

Η… «τέλεια» πρόταση που τελικά δεν πέρασε

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τέλεια». Αυτή ήταν η αντίδραση υψηλόβαθμου αξιωματούχου των δανειστών όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, του παρουσίασε την πρόταση για τον «διπλό» ΦΠΑ. Δηλαδή, τους διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ αν η συναλλαγή γίνεται με μετρητά ή με κάρτες. Τουλάχιστον, αυτό ανέφερε ως αντίδραση του αξιωματούχου ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές αντέδρασαν εντελώς αρνητικά στη συγκεκριμένη πρόταση, με αποτέλεσμα χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει μία νέα πρόταση. Δεν ξέρουμε αν η δήλωση του υπουργού περί «τελειότητας» εντάσσεται στο πλαίσιο της δημιουργικής ασάφειας που ο ίδιος είχε αναδείξει ως όρο ή απλώς ήθελε να στηρίξει την πρόταση με αυτόν τον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση αποδείχτηκε ότι η αρχική πρόταση για «διπλό» ΦΠΑ δεν πέρασε.

Από τις δώδεκα εμποροβιομηχανικές εισηγμένες, σε σύνολο 14 που μέχρι και σήμερα δημοσίευσαν αποτελέσματα α΄τριμήνου 2015, προκύπτει ότι οι 3 εξ αυτών μείωσαν τους εργαζομένους τους. Οι 7 εισηγμένες αύξησαν τους υπαλλήλους τους και υπήρξαν και 2 εισηγμένες (Πετρόπουλος και Γενική Εμπορίου) χωρίς μεταβολή αριθμού εργαζομένων. Η μεγαλύτερη μείωση προσωπικού κατεγράφη στον ΟΤΕ (-680 εργαζόμενοι) και ακολούθησαν η Αγετ Ηρακλής (-133 εργαζόμενοι) και η Mermeren Kombibat, που εδρεύει στα Σκόπια, υπό ολλανδική ηγεσία. Τη μεγαλύτερη αύξηση προσωπικού παρουσίασε η Autohellas (+39) και ακολούθησαν οι Μινωικές Γραμμές (+16), ο Τιτάνας (+15) και ο Ομιλος Σαράντη (+11).

Νέες πιέσεις στα Ταμεία

Νέο γύρο πιέσεων στις διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών προκειμένου να τοποθετήσουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος ξεκινά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς πλησιάζει η μέρα πληρωμής των συντάξεων. Σήμερα θα επιδιωχθεί εκ νέου η λήψη απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΥΤΕΚΩ, για την τοποθέτηση σε ρέπος, ποσού 100 εκατ. ευρώ. Για την ερχόμενη Τρίτη έχει οριστεί το Δ.Σ. του ΕΤΑΤ, με στόχο τη μεταφορά 150 εκατ. ευρώ. Την προηγούμενη φορά, μάλιστα, που επιδιώχθηκε η λήψη αντίστοιχης απόφασης, οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, με επικεφαλής τους προερχόμενους από τον τραπεζικό κλάδο, είναι σε επιφυλακή.

Ο διορισμός διοίκησης απελευθερώνει ρευστότητα

Το πρώτο βήμα για το ξεμπλοκάρισμα των χρημάτων που έχουν δεσμευθεί από το Εγγυητικό Ταμείο Εγγυοδοσίας που έχει συσταθεί από κοινού με την ΕΤΕπ, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έγινε με τον διορισμό των μελών του Επενδυτικού Συμβουλίου. Οι πιστώσεις είχαν μπλοκάρει εδώ και μήνες, αφού η θητεία των μελών του προηγούμενου Συμβουλίου είχε λήξει από τον Ιούνιο του 2014, χωρίς να τοποθετηθούν νέοι. Επικεφαλής του Επενδυτικού Συμβουλίου ανέλαβε ο γενικός γραμματέας δημόσιων επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλ. Χαρίτσης και το επόμενο βήμα είναι τώρα τα χρήματα που λιμνάζουν να φτάσουν στις επιχειρήσεις.

Μια ανακοίνωση που ενόχλησε το ΤΑΙΠΕΔ

Εντονα ενοχλημένοι είναι στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων από την ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές η Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης σχετικά με τα ΕΛΤΑ. Η μη αναφορά του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην επιτροπή που θα επεξεργαστεί το σχέδιο ανάπτυξης των ΕΛΤΑ, δυσαρέστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Ταμείου, Στέργιο Πιτσιόρλα. Ο τελευταίος, σε επικοινωνία του με την «Κ», έκανε λόγο για ένα σχέδιο που θα εκπονηθεί βασισμένο εξ ολοκλήρου σε στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ και ότι χωρίς τη συνδρομή του Ταμείου θα είναι αδύνατη η υλοποίησή του. Ακόμη επισήμανε ότι στην επιτροπή που θα συσταθεί προς την κατεύθυνση αυτή, τον κύριο λόγο θα έχουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ. Προχθές, στην ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης γινόταν λόγος για επιτροπή που θα μετέχουν στελέχη των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και ΥΠΟΜΕΔΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή