Νέα task force λόγω αδυναμίας σχεδιασμού

Νέα task force λόγω αδυναμίας σχεδιασμού

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συγκρότηση task force για την αξιοποίηση των 2 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η χώρα μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμφώνησαν χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και η Ευρωπαία επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρετού (φωτ.), η οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χώρα μας και είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με υπουργούς. Τα 2 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί για τη χώρα μας ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ε.Ε., Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντίστοιχα, δεν είναι νέα ή πρόσθετα χρήματα. Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από το τρέχον και από το νέο ΕΣΠΑ και τα οποία θα δοθούν κατά παρέκκλιση των «βαριών» διαδικασιών που προβλέπουν οι κανονισμοί των διαρθρωτικών ταμείων. Ακόμη και έτσι, τελικά, η χώρα μας φαίνεται ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει μόνη της τα προγράμματα και η τεχνική βοήθεια από την Ε.Ε. είναι για άλλη μία φορά αναγκαία.

Aκριβώς 19 ημερολογιακές ημέρες πριν ξεκινήσει το φετινό 4ο επενδυτικό φόρουμ του Χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη και οριστικοποιήθηκαν οι συμμετοχές. Από τη φετινή εκδήλωση θα απουσιάσουν από τον Ftse 25 οι δύο εισηγμένες (Coca-Cola HBC, Viohalco) που έχουν τις έδρες τους αντίστοιχα σε Ζυρίχη και Βρυξέλλες. Eπίσης δεν θα εκπροσωπηθούν η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΛΠ, που είναι σε περίοδο εξελίξεων, καθώς στην πρώτη αναμένεται νέο Δ.Σ. και στη δεύτερη είναι σε διαδικασία πώλησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης δεν θα υπάρξει εκπροσώπηση της Jumbo και του ΟΤΕ. 19 εισηγμένες προέρχονται από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με την παρουσία και των 5 εισηγμένων τραπεζών.

Επιστροφή Γιακούνιν

Eπανήλθε ο γνωστός πλέον στη χώρα μας Ρώσος Βλαντιμίρ Γιακούνιν στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και ΟΛΘ. Ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD), μιλώντας στην Κοινωνική Συνέλευση της Μόσχας –γνωστή και ως «κοινοβούλιο ειδικών»– είπε ότι το ενδιαφέρον της RZD διατηρείται για τις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις της Ελλάδας. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τίποτε δεν έχει τελειώσει και όταν ο Αλ. Τσίπρας βρισκόταν στη Μόσχα ζήτησε χωριστή συνάντηση και συνομιλήσαμε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ενδιαφέρονται κι εκείνοι για τη συνεργασία μας», κατέληξε ο κ. Γιακούνιν. Τέλος, σημείωσε ότι το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση του Aλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο Πούτιν.

Κούρασε το σίριαλ με τους συντελεστές ΦΠΑ

Είδε και απόειδε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και σταμάτησε να κοστολογεί τις επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα και στην τσέπη των καταναλωτών από τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η ΕΣΕΕ έχει επεξεργαστεί περί τα δέκα σενάρια ΦΠΑ, όμως πλέον οι προτάσεις της κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου θέματος αλλάζουν με μάλλον καταιγιστικούς ρυθμούς. «Μην έχοντας άλλη επιλογή, θα περιμένουμε υπομονετικά τις εναλλαγές των σεναρίων και την κατάληξη του επιπέδου των συντελεστών ΦΠΑ στο Brussels Group…», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Β. Κορκίδης.

Γιατί ανακλήθηκε πρόγραμμα για ανέργους

Στην ανάκληση προγράμματος επιταγής εισόδου (voucher) για 16.000 ανέργους, 29-64 ετών, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου (φωτ.), με επιστολή της από τις 12 Μαΐου, ζητούσε την ανάκληση του προγράμματος κόστους 112 εκατ. ευρώ, λόγω «σχεδιαστικών προβλημάτων», καθώς μόλις το 25% του κονδυλίου θα κατέληγε στους άνεργους-ωφελούμενους, ενώ το υπόλοιπο 75% θα λάμβαναν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Παράλληλα, βέβαια, διαπιστώθηκε ότι βάσει «δέσμευσης» που υπήρχε, για πρόσληψη τουλάχιστον του 25% των ωφελουμένων για δύο μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αυτοί θα κατέληγαν όλοι στον κατασκευαστικό κλάδο και μάλιστα σε τεχνικές εταιρείες συγκεκριμένου Ομίλου. Γεγονός που θεωρήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου –αν μη τι άλλο– «μεροληπτικός σχεδιασμός» για συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή