Τοποθέτηση με ενδιαφέρον έστω και εξ αποστάσεως

Τοποθέτηση με ενδιαφέρον έστω και εξ αποστάσεως

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.), την ετήσια έκθεση της τράπεζας για τη νομισματική πολιτική. Η έκθεση θα σταλεί ηλεκτρονικά στη Βουλή –και εν συνεχεία θα δοθεί στη δημοσιότητα–, καθώς ο κ. Στουρνάρας θα βρίσκεται σήμερα στη Φρανκφούρτη για την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Είναι σαφές ότι, δεδομένων των συνθηκών και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο κ. Στουρνάρας θα τοποθετηθεί επισήμως για τις εξελίξεις. Τοποθέτηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο διοικητής της ΤτΕ, εκτός από την εμπειρία του στη διαχείριση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές κι εκείνη από τη συμμετοχή του στις αποφάσεις της ΕΚΤ, έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο της κριτικής κυβερνητικών στελεχών.

Μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις από τους κλάδους του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας έχουν μεταφέρει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Οπως διευκρίνισαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών στη διάρκεια τηλεδιασκέψεων, η κίνηση μεταφοράς κεφαλαίων έγινε λόγω φόβων για ενδεχόμενο έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και αφετέρου για λόγους της φήμης των επιχειρήσεων που πρέπει και θέλουν να είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους, τόσο στους εργαζομένους όσο και στους προμηθευτές, αλλά και στην τακτική αποπληρωμή των τραπεζικών υποχρεώσεων. Διευκρίνισαν ότι οι έδρες τους παραμένουν στην Ελλάδα, όπως και η πλειοψηφία των εργαζομένων.

Εξάγουμε φρούτα, εισάγουμε μαρμελάδα

«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά ότι δεν έχει πελάτες. Και δεν έχει πελάτες διότι δεν παράγει προϊόντα για την παγκόσμια αγορά». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ κ. Γ. Αυλωνίτης επιχείρησε να αναδείξει χθες την αρνητική επίδραση της αποδιάρθρωσης της παραγωγικής δομής της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια. «Εξάγουμε φρούτα, αλλά εισάγουμε μαρμελάδα», πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ κ. Ν. Καραγεωργίου. Με βάση τα παραπάνω τα βραβεία «Made in Greece 2015», που θα απονεμηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά ότι δεν έχει πελάτες. Και δεν έχει πελάτες διότι δεν παράγει προϊόντα για την παγκόσμια αγορά». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ κ. Γ. Αυλωνίτης επιχείρησε να αναδείξει χθες την αρνητική επίδραση της αποδιάρθρωσης της παραγωγικής δομής της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια. «Εξάγουμε φρούτα, αλλά εισάγουμε μαρμελάδα», πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ κ. Ν. Καραγεωργίου. Με βάση τα παραπάνω τα βραβεία «Made in Greece 2015», που θα απονεμηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

«Χρεώνουν» στον Ν. Παππά τη διάταξη για φυσικό αέριο

Το Μαξίμου και τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά, δείχνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος ως υπεύθυνο για τη διάταξη στο μίνι φορολογικό, που προέβλεπε απαλλαγή από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και χαρακτηρίστηκε φωτογραφική, κυρίως για τη ΒΦΛ. Η Ν. Βαλαβάνη την απέσυρε τελικά, μετά τις αντιδράσεις των βιομηχανιών. Είχαν προηγηθεί διαρροές από πλευράς της κ. Βαλαβάνη ότι δεν είναι η ίδια, ούτε το υπουργείο Οικονομικών υπεύθυνοι. Δεν ήταν, όμως, πρωτοβουλία ούτε του αρμόδιου υπουργού Π. Λαφαζάνη. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η διάταξη προωθήθηκε από τον Ν. Παππά, που είχε διαβεβαιώσει τον κ. Λαφαζάνη, λένε οι ίδιες πηγές, ότι η διάταξη αφορά μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας…

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ εξακολουθεί να διχάζει

Πολλά πάθη συνεχίζει να εξάπτει η περίφημη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» για την άρση των εμποδίων ανταγωνισμού σε σειρά αγορών. Χθες αποτέλεσε την αιτία έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη (φωτ.) και του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδη. Ο πρώτος από το βήμα συνεδρίου στη διάρκεια της ομιλίας του υπεραμύνθηκε των προτάσεων της εργαλειοθήκης. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεν έχασε την ευκαιρία να αντιδράσει. Ετσι, όταν ήρθε η σειρά του, τόνισε ότι ο ίδιος ο ΟΟΣΑ έχει απαξιώσει την εργαλειοθήκη και υποστήριξε ότι υπάρχει δήλωση του γ.γ. του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία που αναφέρει ότι «πουλήσαμε (σ.σ. ο ΟΟΣΑ) ελαττωματικό προϊόν στην Ελλάδα». Ο πρώην υπουργός εξανέστη, διέκοψε τον κ. Κορκίδη και ζητούσε να μάθει πότε και πού ακριβώς έχει γίνει αυτή η δήλωση από τον κ. Γκουρία. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε για ώρα, παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή