Ενισχύεται η σχέση Ελλάδας και ευρωσυστήματος

Ενισχύεται η σχέση Ελλάδας και ευρωσυστήματος

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση πέρασε απαρατήρητη, αλλά η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων πρώτων χωρών που υλοποιούν την εκκαθάριση των χρηματιστηριακών τους συναλλαγών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Target 2. Πρόκειται για το σύστημα πληρωμών που διακανονίζει και εκκαθαρίζει σε πραγματικό χρόνο όλες τις διατραπεζικές και τις εταιρικές συναλλαγές στην Ευρωζώνη. To Target 2 πέρασε πλέον στην επόμενη φάση, εντάσσοντας στη λειτουργία του και την εκκαθάριση των συναλλαγών σε τίτλους από την ΗΔΑΤ, τις χρηματιστηριακές εταιρείες, θεματοφύλακες κ.ά. Η μετάπτωση στο σύστημα έγινε στις 22 Ιουνίου και, παρά τα σκαμπανεβάσματα, η σχέση μας με το ευρωσύστημα είναι στενή.

Και ενώ

η ένταση μεταξύ δανειστών – κυβέρνησης βρίσκεται στο «κόκκινο» με τον χρόνο να εξαντλείται, οι επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν αξιοσημείωτη ψυχραιμία. Το Χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντικά κέρδη, ενώ και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εξομαλύνθηκαν. Σύμφωνα με αναλυτές, η ψυχραιμία είναι αποτέλεσμα της… κοινής λογικής, που λέει ότι εδώ που έχουν φτάσει οι δύο πλευρές θα είναι δύσκολο να μην καταλήξουν σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο.

Το Ελληνικό εξακολουθεί να διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού από τον όμιλο εταιρειών υπό τη Lamda Development επανήλθε στην ελληνική λίστα προτάσεων που έχει υποβληθεί στους δανειστές, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης, μαζί με άλλες ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτές των αεροδρομίων και του ΟΛΠ. Ωστόσο, φαίνεται πως η κίνηση αυτή συναντά εσωκομματικές αντιδράσεις, όπως προκύπτει από τη συνάντηση, την Πέμπτη, ανάμεσα στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Ο κ. Λαφαζάνης συμμερίστηκε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την πλευρά των αντιδρώντων στην επένδυση, επαναβεβαιώνοντας την πάγια θέση του, που είναι και προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάγκη να αξιοποιηθεί το Ελληνικό ως δημόσιος χώρος.

Νέο διοικητικό

συμβούλιο απέκτησε η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ). Πρόεδρος αναδείχθηκε η κ. Τόνια Κατερίνη, που εξελέγη με τη Συσπείρωση Αρχιτεκτόνων, αντιπρόεδρος ο κ. Διονύσης Κεκάτος, από τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Εκφραση, και γενικός γραμματέας ο κ. Γιώργος Πλατσάκης, από τη Συνεργασία Αριστερών Αρχιτεκτόνων.

Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς δικηγόρους

Εξωτερικούς δικηγόρους συνεχίζει να χρησιμοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την υποστήριξη των θέσεών της ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς ακόμη παραμένει υποστελεχωμένη. Από τη «Διαύγεια» αλιεύσαμε σωρεία πρόσφατων αποφάσεων για την έγκριση των αμοιβών εξωτερικών δικηγόρων για τη νομική εκπροσώπηση της επιτροπής κατά τη συζήτηση εφέσεων εταιρειών στο Διοικητικό Εφετείο. Η αμοιβή δικαιολογείται καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, δεν έχει στελεχωθεί το κατ’ άρθρο 20 του νόμου 3959/2011 Γραφείο Νομικής Υποστήριξης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύντομο «φλερτ» του Π. Γερμανού με βουλγαρική τηλεπικοινωνιακή

Την πώληση του βουλγαρικού ΟΤΕ επιδιώκουν οι τράπεζες που τον ελέγχουν και μεταξύ των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονταν και η Olympia Development του Ελληνα επιχειρηματία Πάνου Γερμανού. Ο τελευταίος, σε συνεργασία με τη γνώριμη Novator, ενδιαφέρθηκε για την πώληση της βουλγαρικής BTK, γνωστής πλέον με την εμπορική ονομασία Vivacom. H τελευταία ελέγχεται από μία βουλγαρική και μία ρωσική τράπεζα και άλλους πιστωτές. Η εταιρεία βαίνει προς πώληση και αρχικά κέντρισε το ενδιαφέρον του Π. Γερμανού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον αυτό έπαψε να υφίσταται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή