Η αύξηση του μισθού οδήγησε σε παραίτηση

Η αύξηση του μισθού οδήγησε σε παραίτηση

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραιτήθηκε από τα εκτελεστικά του καθήκοντα και από τις σχετικές αποδοχές που είχε εγκρίνει η γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ, παραμένει όμως ως μη εκτελεστικός πρόεδρος στο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ ο κ. Στάθης Τσοτσορός (φωτ.), μετά τα δημοσιεύματα για την αύξηση της αμοιβής του. Σε σχετική τους ανακοίνωση τα ΕΛΠΕ συνδέουν την αύξηση που είχε εγκριθεί από τη Γ.Σ. με το γεγονός ότι οι «αποδοχές στελεχών και εργαζομένων στα ΕΛΠΕ είναι από χρόνια καθορισμένες βάσει οργανογραμμάτων και εκτελουμένων καθηκόντων» και ότι με βάση αυτές είχε οριστεί η προηγούμενη αμοιβή του ως εκτελεστικού προέδρου. Αποστάσεις, πάντως, από το γεγονός κράτησε ο εποπτεύων υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ δεν παρίσταται το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφέρουν σε γραπτή δήλωσή τους συνεργάτες του υπουργού και συμπληρώνουν ότι ο υπουργός δεν ρωτήθηκε, δεν ενέκρινε τις αμοιβές του εκτελεστικού προέδρου και δεν συμφωνεί με το ύψος τους.

Ο εγκλωβισμός των κεφαλαίων που έχουν προκαλέσει τα capital controls είχε οδηγήσει τις διοικήσεις μεγάλων επιχειρήσεων (άνω των 600 εργαζομένων) να μεριμνήσουν από τις αρχές Μαΐου να αδειάσουν τα εγχώρια ταμειακά διαθέσιμα, ενώ από τις αρχές του χρόνου είχαν μεταφέρει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Οπως πληροφορείται η «Κ», οι συγκεκριμένες εταιρείες προχώρησαν σε προπληρωμές για πρώτες ύλες και στη συνέχεια εξόφλησαν μεγάλο μέρος τραπεζικών υποχρεώσεων για την τρέχουσα οικονομική χρήση. Ταυτόχρονα ενίσχυσαν την ταμειακή θέση των θυγατρικών τους στο εξωτερικό όπου στηρίζονται οι ταμειακές ροές όσο διαρκέσουν τα capital controls.

Τελειώνει και το πλαστικό

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι μισθωτοί και οι άνεργοι που δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης μετρητών και έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα ανάληψης έστω και των 50 ευρώ την ημέρα, που είναι τελικώς το όριο αναλήψεων που ισχύει ελλείψει 20ευρων. Ο αριθμός των χρεωστικών καρτών στη χώρα φθάνει τα 9 εκατομμύρια, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που διαθέτουν μία, δύο ή και περισσότερες χρεωστικές κάρτες. Ετσι ο πραγματικός αριθμός όσων έχουν πρόσβαση στα ΑΤΜ δεν ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια. Οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα των συνταξιούχων για επιτόπου έκδοση κάρτας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τις δύο προηγούμενες ημέρες εκδόθηκαν περί τις 100.000 νέες χρεωστικές κάρτες. Αλλά μαζί με τα μετρητά τελειώνει και το πλαστικό!

Ανερυθρίαστα ψέματα σε πολύ δύσκολες στιγμές

Είναι δύσκολες οι στιγμές για τον τόπο και τους πολίτες για να κοροϊδεύει κάποιος τόσο, ακόμη κι αν πρόκειται για τον κ. Βαρουφάκη. «Θα ανοίξουν οι τράπεζες;», ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. «Βέβαια και θα ανοίξουν, θα ανοίξουν την Τρίτη», απάντησε. «Θα ανοίξουν και χωρίς συμφωνία;», ξαναρώτησαν. «Με συμφωνία, η οποία είναι σίγουρη», απάντησε. Δηλαδή, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Οικονομικών την Κυριακή θα επικρατήσει το «όχι» (δήλωσε βέβαιος γι’ αυτό), τη Δευτέρα θα κλείσει η συμφωνία και την Τρίτη θα ανοίξουν οι τράπεζες. Ξέρει ότι αυτό είναι αδύνατο, αφού δεν φτάνει καν ο χρόνος. Απλώς λέει ψέματα, ανερυθρίαστα.

Εκστρατεία υπέρ του ΟΧΙ από τον Γ.Γ. Επενδύσεων

Ξεκάθαρη προπαγάνδα υπέρ του ΟΧΙ κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη, αξιοποιώντας το βήμα που τους παρέχει η κυβερνητική θέση. Ο Αλέκος Χαρίτσης (φωτ.), γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων, ανέβαλε την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, καθώς προέχουν οι αγώνες του λαού. «Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται τους τελευταίους πέντε μήνες και απέναντι στις μη αποδεκτές προτάσεις των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να δώσει τον λόγο στους πολίτες με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», αναφέρει στην επιστολή του στα μέλη της Επιτροπής. «Το δημοψήφισμα», προστίθεται στην επιστολή που φέρει το εθνόσημο της χώρας, «ως μια σημαντική διαδικασία έκφρασης της λαϊκής βούλησης, θα επιβεβαιώσει τη θέληση του ελληνικού λαού για το σταμάτημα των πολιτικών λιτότητας και θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας». Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Χαρίτσης ζητά την αναβολή της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή