Θετική η πρώτη παρουσία Τσακαλώτου στο Eurogroup

Θετική η πρώτη παρουσία Τσακαλώτου στο Eurogroup

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό ήταν το κλίμα στο χθεσινό Eurogroup για τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μπορεί η συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να μην εισήλθε σε λεπτομέρειες και μεγάλη ανάλυση της κατάστασης, δεδομένου ότι στόχος της ήταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, αλλά συγκλίνουσες πληροφορίες από το εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος κέρδισε τους συναδέλφους του. Αν και ο κ. Τσακαλώτος είναι αρκετά συμπαθής και έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από το πώς λειτουργεί η Ευρωζώνη και πώς διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις (ήταν εδώ και καιρό επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας), πρέπει να κάνουμε μία επισήμανση: ο προκάτοχός του, κ. Βαρουφάκης, είχε κατά γενική ομολογία χαμηλώσει πάρα πολύ τον πήχυ της αποδοχής των ομολόγων του στο Eurogroup.

Οι βασικές ερωτήσεις που απευθύνουν οι μικρομέτοχοι προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες έπειτα από 8 ημέρες αργίας στο Χρηματιστήριο, είναι οι εξής: α) τι θα συμβεί με τα πιστωτικά υπόλοιπα λογαριασμών σε περίπτωση «κουρέματος» των καταθέσεων και β) εάν θα επαναδιαπραγματευθούν οι τραπεζικές μετοχές μαζί με τους άλλους τίτλους. Οι απαντήσεις που δίνονται στην πρώτη ερώτηση είναι ότι σαφώς επηρεάζονται τα πιστωτικά υπόλοιπα εάν και εφόσον υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων, ενώ για τις τραπεζικές μετοχές υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ΑΧΠΕΥ ότι μόλις επιτραπεί το άνοιγμα της αγοράς θα ξεκινήσουν να επαναδιαπραγματεύονται όλες οι μετοχές.

«Φαβορί» για χρεοκοπία

Σταθερά πρώτη η Ελλάδα σε πιθανότητες χρεοκοπίας, με βάση τις εκτιμήσεις της Standard & Poor’s. Σύμφωνα με την υπηρεσία S&P Capital IQ, η πιθανότητα χρεοκοπίας (Cumulative Propability of Default, CPD) ανέρχεται στο 85%. Η πιθανότητα είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι ήταν προχθές Δευτέρα, την επομένη, δηλαδή, του δημοψηφίσματος. Η πιθανότητα την ημέρα εκείνη ανερχόταν σε 96%. Χθες, με βάση τη πορεία του spread του πενταετούς CDS, η πιθανότητα περιορίσθηκε κατά περίπου 900 μονάδες βάσης. Η διακύμανση ωστόσο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από 6.000 μονάδες βάσης. Επίσης σύμφωνα με την S&P Capital IQ, οι πιθανότητες ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών κυμαίνονται στο 25%.

Αποζημίωση 18,7 δισ. δολ. θα πληρώσει η BP στις ΗΠΑ

Στη μεγαλύτερη συμφωνία καταβολής αποζημίωσης από εταιρεία στο Δημόσιο στην ιστορία των ΗΠΑ πλησιάζουν η πετρελαιοβιομηχανία BP και οι αρμόδιες Αρχές. Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε την επίτευξη καταρχήν συμβιβασμού αξίας 18,7 δισ. δολ. για την οικολογική καταστροφή που είχε προκαλέσει τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, ύστερα από έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου, το 2010. Το συνολικό ποσό περιλαμβάνει 5,5 δισ. δολ. σε αστικές κυρώσεις, 7,1 δισ. δολ. που θα καταβληθούν προς το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος, 4,9 δισ. δολ. σε ιδιώτες που ζημιώθηκαν από την πετρελαιοκηλίδα και 1 δισ. επιπλέον για την κάλυψη των απαιτήσεων των τοπικών αρχών.

Τζίρος μόνο στα τρόφιμα και στους… καταψύκτες

Κάθε μέρα και χειρότερα είναι για την πραγματική οικονομία το αποτέλεσμα των κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες, αλλά και της διάχυτης αβεβαιότητας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με μεγάλες επιχειρήσεις, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλη πτώση στην κατανάλωση σε όλους σχεδόν τους κλάδους. Εξαίρεση αποτελούν τα είδη διατροφής, ειδικά τα μακρά διαρκείας, καθώς και τα κατεψυγμένα προϊόντα. Σύμφωνα με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι πωλήσεις κατεψυγμένων προϊόντων εμφανίζουν αύξηση κατά 100% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και οι πωλήσεις καταψυκτών! Πτώση άνω του 5% καταγράφει και η ακτοπλοΐα, ενώ η κίνηση στα δρομολόγια προς Αδριατική εμφανίζει μείωση κατά 25%. Πτώση παρουσιάζει και ο κλάδος της εστίασης, αλλά και των καταναλωτικών ειδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή