Προετοιμάστηκε μόνο για… Grexit

Προετοιμάστηκε μόνο για… Grexit

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τέως υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, υποστηρίζει τις τελευταίες ημέρες ότι είχε συστήσει έναν παράλληλο μηχανισμό στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος διαμόρφωνε το σχέδιο εισαγωγής παράλληλου νομίσματος (IOUs), προκειμένου να αποτελέσει ασπίδα κατά του Grexit. Επίσης, υποστηρίζει ότι μια άλλη ομάδα  –ή μήπως η ίδια;– επεξεργαζόταν σενάριο Grexit από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές. Στην αρχή, υποστήριξε ότι το ήξερε ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Την επόμενη μέρα, προσπάθησε να το μαζέψει λίγο, και είπε ότι ο πρωθυπουργός τού είχε δώσει εντολή να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εξέλιξη. Ουάου! Του είπε ο πρωθυπουργός να είναι έτοιμος για όλα, και το μυαλό του πήγε στο Grexit, όχι να προετοιμαστεί για τη διαπραγμάτευση, να επεξεργαστεί καμιά σοβαρή πρόταση, να φτιάξει κανένα excelάκι με νούμερα να δώσει στην τρόικα. Ετσι εξηγείται γιατί εξελίχθηκε όπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση.

Οι μηδενικές παραγγελίες από την εγχώρια αγορά λόγω της τραπεζικής αργίας υποχρεώνουν πολλές επιχειρήσεις να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους και τον Ιούλιο. Συνήθως το παραδοσιακό κλείσιμο εργοστασιακών μονάδων γίνεται τον Αύγουστο, όταν εκτελείται και η ετήσια συντήρηση στα μηχανήματα παραγωγής. Ετσι, κλάδοι όπως η κλωστοϋφαντουργία ή η μεταλλουργία ολοκλήρωναν τις παραγγελίες τους τον Ιούλιο. Το φετινό καλοκαίρι, όμως, δεν μοιάζει σε τίποτα με όσα έχουν προηγηθεί. Ακόμη και η κατάργηση των τμημάτων παραγγελιών για την εσωτερική αγορά έχει αποφασισθεί προκειμένου να μειωθούν το κόστος και οι δαπάνες των επιχειρήσεων. Ολοι προετοιμάζονται για τον Σεπτέμβριο…

Παλιές συνήθειες

Ενδεικτικά της διαφθοράς που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον κατασκευαστικό / οικοδομικό κλάδο είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ για τα περιστατικά φοροδιαφυγής του μηνός Ιουνίου. Χαρακτηριστικές είναι η περιπτώσεις φοροδιαφυγής στην Αττική, όπου π.χ. κατασκευαστική επιχείρηση έλαβε 316 εικονικά τιμολόγια αξίας 3,83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 ήταν πλαστά. Τεχνική εταιρεία δεν ζήτησε και δεν έλαβε 600 φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 3,96 εκατ. ευρώ, κατασκευαστική και εμπορική επιχείρηση εξέδωσε 22 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1,397 εκατ. ευρώ, ενώ επιχείρηση ενοικίασης διαμερισμάτων δεν εξέδωσε 126 φορολογικά στοιχεία εσόδων συνολικής αξίας 112.030 ευρώ.

Παράνομη η μη αποδοχή καρτών από βενζινάδικα

H αποδοχή χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από τα πρατήρια καυσίμων είναι υποχρεωτική και η παρεμπόδιση της απρόσκοπτης προμήθειας των τουριστικών λεωφορείων με καύσιμα τιμωρείται με βάση τον Ποινικό Κώδικα. Αυτό απάντησε το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στη Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού έπειτα από καταγγελίες της τελευταίας για δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά λεωφορεία στην προμήθεια καυσίμων συνεπεία της μη αποδοχής πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών από αρκετά πρατήρια.

Τα capital controls τόνωσαν το πλαστικό χρήμα

Η αύξηση κατά 500.000 του αριθμού των χρεωστικών καρτών, αλλά και η αύξηση στη χρήση τους, που σύμφωνα με τα στοιχεία υπερδιπλασιάστηκε, είναι η μία μόνο όψη της ηλεκτρονικοποίησης των συναλλαγών, που επήλθε τελικά στη χώρα μας μετά το βίαιο κλείσιμο των τραπεζών. Εκτός από τους χρήστες των καρτών αυξάνονται και οι αποδέκτες του πλαστικού χρήματος, δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα και οι επαγγελματίες, οι οποίοι προκειμένου να διασφαλίσουν μια ελάχιστη κίνηση αιτούνται την τοποθέτηση των ανάλογων τερματικών, των λεγόμενων POS, που αποδέχονται συναλλαγές με κάρτες. Οι τράπεζες έχουν ανοίξει τη διαδικασία για την αποδοχή αιτημάτων τοποθέτησης των μηχανημάτων POS, αλλά εκτός από τις τράπεζες, χρυσές δουλειές κάνουν οι εταιρείες e money. Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν σχετική άδεια, χωρίς μάλιστα να ακολουθούν τις βαριές διαδικασίες μιας τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή