«Κρυφτούλι» με την τρόικα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνωστο παρέμενε μέχρι χθες το μέρος ή τα μέρη στα οποία θα γίνονται οι συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης με εκείνων της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στην Αθήνα, ενώ αναμένεται όλα τα κλιμάκια –συμπεριλαμβανομένων και των επικεφαλής των θεσμών– να βρίσκονται στην πρωτεύουσα έως την Παρασκευή.

Ωστόσο, κανείς δεν γνώριζε μέχρι χθες το βράδυ το πού θα γίνονται οι συναντήσεις των δύο πλευρών. Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούν και πάλι το μοντέλο των συσκέψεων σε ξενοδοχεία και δωμάτια. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, υπάρχει μια πρόταση όλες οι συζητήσεις να διεξαχθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αποφεύγοντας το υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιούνταν οι διαπραγματεύσεις τις προηγούμενες φορές.

Oριακά φαίνεται να αποφεύγει την υποβάθμιση το Χ.Α. από τον οίκο FTSE εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και επαναλειτουργήσει την ερχόμενη Δευτέρα. Ηδη υπάρχει πυκνή αλληλογραφία του αγγλικού οίκου με την ΕΧΑΕ, η οποία με επιχειρήματα απαντά στα ερωτήματα των Αγγλων για το πότε θα ξανανοίξει η αγορά και με ποιους όρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο FTSE διατηρεί ακόμη την Aθήνα στις ανεπτυγμένες αγορές. Αυτό το διάστημα της χρηματιστηριακής αργίας έως και αύριο, ο αγγλικός οίκος βρίσκεται σε διαβούλευση με τους πελάτες του και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των capital controls, αλλά και την αναμενόμενη διάρκεια παύσης των συναλλαγών του Χ.Α.

Εκ των έσω η αντικατάσταση

Λύση εκ των έσω αναζητείται για την πλήρωση της θέσης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας. Το αξίωμα κατείχε ο κ. Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος όμως υπέβαλε στις 15 Ιουλίου την παραίτησή του, καθώς διαφώνησε με την απόφαση της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντικαταστάτης του κ. Μανουσάκη αναζητείται μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου ή των υπολοίπων υφιστάμενων γενικών γραμματέων.

Η επιλογή αυτή έγινε καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος και οι απαιτήσεις πολλές για να τοποθετηθεί κάποιος που δεν θα έχει γνώση των αρμοδιοτήτων του υπερυπουργείου.

Αναμένεται απόφαση της ΤτΕ για το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα

Επιτρέπεται ή όχι η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος με βάση την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; Αυτή η ερώτηση απασχολεί πολύ κόσμο και σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η απάντηση είναι αρνητική. Δηλαδή, η μεταφορά μετρητών στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον νόμο, απαγορεύεται. Ωστόσο, η ΠΝΠ προβλέπει ότι η ΤτΕ μπορεί να προχωρήσει σε ειδικότερη ρύθμιση και σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται πράξη του διοικητή της ΤτΕ, με την οποία θα δίνεται το πράσινο φως για να μπορούν οι ταξιδιώτες να μεταφέρουν ένα ποσό, πιθανότατα 2.000 ευρώ το άτομο.

Συνεχίζονται οι ακυρώσεις από Κινέζους τουρίστες

Την ανάγκη ενημέρωσης των Κινέζων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας, ότι μπορούν να κάνουν συναλλαγές με τις πιστωτικές τους κάρτες χωρίς κανένα πρόβλημα, επισημαίνουν ξενοδόχοι και άλλοι επαγγελματίες στην Αθήνα. Και αυτό γιατί διαπιστώνουν ότι συνεχίζονται οι ακυρώσεις από την κινεζική αγορά γκρουπ που επρόκειτο να έρθουν στην ελληνική πρωτεύουσα έως και τον Σεπτέμβριο. Η εξέλιξη αυτή έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην εμπορική αγορά πολυτελών ειδών, η οποία έχει αξιόλογα έσοδα από τους Κινέζους επισκέπτες. Ως αιτία των ακυρώσεων και της αλλαγής προορισμού για τις διακοπές τους το προσεχές διάστημα προβάλλονται οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στις αγορές τους μέσω καρτών. Αυτό όμως δεν ισχύει. Εικάζεται από τους επαγγελματίες της Αθήνας ότι αποτελεί παραπληροφόρηση, η οποία διαχέεται στην κινεζική αγορά από ανταγωνίστριες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή