Συνάντηση με κύριο πιάτο το μοσχαρίσιο κρέας

Συνάντηση με κύριο πιάτο το μοσχαρίσιο κρέας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι μόνο τα θέματα της συμφωνίας με τους δανειστές, καθώς και της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και το… μοσχαρίσιο κρέας βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, κ. Αρλέμ Ντεζίρ (φωτό). Ο λόγος; Η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες μοσχαρίσιου κρέατος από τη Γαλλία και, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2014 οι εισαγωγές αυτές ήταν αξίας 182,87 εκατ. ευρώ. Η επιβολή των capital controls έχει πλήξει, φυσικά, και τις εν λόγω εισαγωγές, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στη γαλλική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο Γάλλος υφυπουργός χθες δεσμεύτηκε η γαλλική κυβέρνηση να προσφέρει εγγυήσεις για τη διευκόλυνση των ελληνικών εισαγωγών από τη Γαλλία, υπό την έννοια προφανώς της κρατικής ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων.

Η κυβέρνησηεξακολουθεί να αποκαλεί τους δανειστές «θεσμούς». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής χθες ανακοίνωσε ότι θα τους λέει ξανά Τρόικα, καθώς λειτουργούν αντιθεσμικά και εξωθεσμικά. Μπροστά σε αυτό το επικοινωνιακό αλαλούμ, ή μάλλον μάχη εντυπώσεων, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γιώργος Καββαθάς, φαίνεται ότι βρήκε τη λύση. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χθες το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ με τον νέο υπουργό Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλο, ανέφερε ότι τα εργασιακά θέματα θα τα συζητήσει ο υπουργός με τη… «θεσμοτρόικα».

Παραγωγική αποδόμηση

Παραγωγική ανασυγκρότηση δίχως καμία διοικητική συγκρότηση ήταν αυτό που έγινε από τον Ιανουάριο και μετά. Κι αυτό, διότι μετά τις εκλογές αποφασίστηκε η μεταφορά της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας (ΓΓΒ) από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ωστόσο, όλες οι οριζόντιες υποστηρικτικές δομές της ΓΓΒ παρέμειναν στο υπουργείο Οικονομίας. Αποτέλεσμα; Η αδυναμία αποπληρωμής ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και καταβολής επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις από φυσικές καταστροφές. Με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος ζητεί την επανένταξη της ΓΓΒ στο υπουργείο Οικονομίας.

Οικονομική ανάσα

Τις προηγούμενες ημέρες, οικονομική ανάσα σε τουριστικά καταλύματα, επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, καθώς και εμπορικά καταστήματα νησιών του Αιγαίου έδωσε η σημαντική αύξηση που κατέγραψε ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών. Κοσμοσυρροή και στη Λέσβο, με εκατοντάδες Τούρκων το προηγούμενο διάστημα να περιμένουν, κάποιοι επί ώρες, σε ουρές στο τελωνείο Αϊβαλιού, προκειμένου να περάσουν τον έλεγχο διαβατηρίων για να φθάσουν στη Μυτιλήνη. Στα χαρακτηριστικά της ταξιδιωτικής τους συμπεριφοράς περιλαμβάνεται και η αύξηση των κρατήσεων για 7ήμερη διαμονή.

Σε Ριάντ και Τεχεράνη πετά η Aegean

Η Aegean συνεχίζει τη στρατηγική της ανάπτυξης, ενισχύοντας το δίκτυο των δρομολογίων της με δύο νέους προορισμούς, το Ριάντ και την Τεχεράνη, στους οποίους ξεκίνησε πτήσεις αυτή την εβδομάδα. Η εταιρεία είναι ο πρώτος ελληνικός αερομεταφορέας που συνδέει την ιρανική πρωτεύουσα με την Αθήνα. Οι πτήσεις, πέραν των νέων ταξιδιωτικών δυνατοτήτων προς τους Ελληνες, παρέχουν στους ταξιδιώτες από το Ιράν και το Ριάντ πρόσβαση, μέσω Αθήνας, σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. Με τις πτήσεις αυτές ολοκληρώνεται ο κύκλος εκκίνησης των νέων προορισμών, συνολικά 17, και δρομολογίων της Αegean για το 2015. Η εταιρεία πραγματοποιεί πλέον πτήσεις προς 134 προορισμούς σε 45 χώρες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, εξέφρασε την ελπίδα, με προϋπόθεση τη σταθεροποίηση του κλίματος και της οικονομίας, ότι η εταιρεία θα μπορέσει να συνεχίσει και το 2016 με αντίστοιχα βήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή