Διάσταση απόψεων στα… διαδικαστικά

Διάσταση απόψεων στα… διαδικαστικά

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με τους εκπροσώπους των ελληνικών αρχών, υπήρχε διάσταση απόψεων. Μην πάει ο νου σας σε κάτι σημαντικό. Και σε τέτοια θέματα υπάρχει διάσταση απόψεων, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο λόγος είναι για τα διαδικαστικά. Χθες το βράδυ, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι οι συσκέψεις των τεχνικών κλιμακίων θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο διαμονής των εκπροσώπων των θεσμών. Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών δήλωναν άγνοια για το πού θα γίνουν οι συναντήσεις.

Δύο είναι τα πιθανά ενδεχόμενα: Ή μέχρι και την τελευταία στιγμή οι δανειστές πιέζουν για να γίνουν οι συσκέψεις στα υπουργεία ή έχει συμφωνηθεί να γίνουν στα υπουργεία και απλώς κανείς δεν θέλει να το πει.

Στον δεύτερο μήνα αργίας εισήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ οι εισηγμένες ξεκινούν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2015. Υπό κανονικές συνθήκες, τα αποτελέσματα θα έπρεπε να ανακοινωθούν μετά τη λήξη της εκάστοτε χρηματιστηριακής συνεδρίασης, η οποία όμως δεν υφίσταται από τις 29 Ιουνίου 2015. Συνεπώς, θα δούμε εάν οι εισηγμένες θα επιλέξουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα στο ξεκίνημα της ημέρας. Η αρχή γίνεται αύριο με τη Σαράντης και ακολουθεί την Πέμπτη η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Την μεθεπόμενη Πέμπτη 6 Αυγούστου θα ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου ο ΟΤΕ και η Frigoglass. Καταληκτική ημερομηνία για τις εισηγμένες είναι η Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Είναι θέμα παράδοσης…

Η κυβέρνηση δεν θέλει για πρώτη δόση του νέου δανείου μόνο τα 3,2 δισ. ευρώ που χρειάζονται για την αποπληρωμή του ομολόγου στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, αλλά και 4 δισ. ευρώ για να καλύψει μέρος του ανεπίσημου εσωτερικού δανεισμού των τελευταίων μηνών. Επίσης, δεν θέλει προαπαιτούμενα, γιατί, λέει, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής δεν αναφέρει άλλα προαπαιτούμενα εκτός αυτών που ήδη ψηφίστηκαν. Θεωρεί, δηλαδή, ότι θα δώσουν περισσότερα από 7 δισ. ευρώ χωρίς προαπαιτούμενα. Αν δεν έχει πάθει μετάλλαξη η τρόικα, τα 7 δισ. θα τα δώσει σε δόσεις, και κάθε δόση θα έχει προαπαιτούμενα. Χωρίς prior actions δεν έχει πάρει λεφτά καμία κυβέρνηση από το 2010 και εντεύθεν. Και η παράδοση θα συνεχιστεί…

Καταρρίφθηκε ακόμη ένας μύθος

Μόνο το 13,2% των εισερχόμενων τουριστικών εσόδων επανεξάγεται, αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, επικαλούμενος μελέτη προς δημοσίευση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Αναλυτικά, το 2014, από τα 14,5 δισ. ευρώ εσόδων της χώρας λόγω τουρισμού, επανεξήχθη, λόγω εισαγωγών, εξοπλισμού και αμοιβών, ποσό ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο κ. Ανδρεάδης σχολίασε ότι καταρρίφθηκε ακόμη ένας μύθος, σε σχέση με την πραγματική συνεισφορά του τουρισμού στην εθνική οικονομία.

Στον Σκουρλέτη σήμερα η διοίκηση του ΣΕΒ

Tη διοίκηση του ΣΕΒ, που επί πέντε μήνες δεν δέχτηκε στο γραφείο του ο προκάτοχός του Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα δει σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ θα ενημερώσουν τον υπουργό για τις επιπτώσεις των capital controls στις επιχειρήσεις, ενώ θα θέσουν στη συζήτηση και το θέμα του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις. O κ. Σκουρλέτης θα έχει επίσης σήμερα άτυπη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη, ενώ χθες, σε συνέχεια των επαφών του προκατόχου του, συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας, Φαρίντ Φερμάντεζ. Οπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών για τον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στο πεδίο των υδρογονανθράκων, θα μεταβεί σήμερα στο Καράκας ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή