Προεκλογικά παιχνίδια εις βάρος εργαζομένων

Προεκλογικά παιχνίδια εις βάρος εργαζομένων

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Π. Λαφαζάνης τους είχε προειδοποιήσει ότι δεν στέκει νομικά η ανάκληση των τεχνικών μελετών της επένδυσης στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, γι’ αυτό και ο ίδιος δεν κινήθηκε περαιτέρω. Ο Π. Σκουρλέτης, ωστόσο, εν όψει της προκήρυξης των εκλογών και ενώ στο μεταξύ είχε καθησυχάσει πλήρως τους εργαζομένους, προχώρησε στο απονενοημένο βήμα, θέτοντας εν αμφιβόλω 2.000 θέσεις εργασίας, προκειμένου να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, το ΣτΕ επιβεβαίωσε πλήρως τις εκτιμήσεις του κ. Λαφαζάνη και άφησε παντελώς έκθετο τον διάδοχό του, η προεκλογική μέθη όμως δεν του επέτρεψε να ανασκευάσει. Αντιθέτως κατά την προσφιλή τακτική του ίδιου και κάποιων άλλων -πρώην- υπουργών τα έβαλε με τα μέσα ενημέρωσης που επισήμαναν το μέγεθος της καταστροφικής πολιτικής σκοπιμότητας. Αναυδους άφησε και τους εργαζομένους ο κ. Σκουρλέτης με την απόφασή του αλλά και την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Μόλις 4 ώρες πριν ανακοινώσει την ανάκληση των τεχνικών μελετών, έδινε διαβεβαιώσεις από το γραφείο του στους εργαζομένους ότι δεν τίθεται κανένας κίνδυνος για τη δουλειά τους. Η δε «Ελληνικός Χρυσός», μετά από συνεχή διαβήματα για συνάντηση μαζί του, είχε ενημερωθεί από το γραφείο του ότι θα δεχθεί τη διοίκηση στις 17 Αυγούστου και έμεινε εμβρόντητη από τα όσα μεσολάβησαν μέχρι την προγραμματισμένη συνάντηση που φυσικά δεν έγινε ποτέ. «Δεν μας δέχτηκαν ποτέ για να τους ενημερώσουμε. Πιστεύω ότι εάν αυτό είχε γίνει δεν θα φτάναμε εδώ. Είκοσι τόνους μετάλλευμα μεταφέραμε στη Φινλανδία για τις δοκιμές σε ημιβιομηχανική κλίμακα, οι οποίες κράτησαν 2 χρόνια και μας κόστισαν 1,5 εκατ. ευρώ. Δεν μας έδωσαν ποτέ την ευκαιρία να τους το πούμε» τονίζει με εμφανή απόγνωση στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός».

Ελεγκτές και αντίδικοι

To ότι η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν τα πήγαινε πολύ καλά με τις ρυθμιστικές και τις ανεξάρτητες αρχές είναι γνωστό. Κάποιοι υπουργοί θα ήθελαν να τις καταργήσουν και αφού είδαν ότι δεν μπορούσαν -λόγω ευρωπαϊκών κανονισμών- έκαναν ό,τι μπορούσαν να τις απαξιώσουν. Παράδειγμα χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ κ. Αντώνης Στεριώτης, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιούνιο, ύστερα από εισήγηση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, διόρισε την Ειδική Τριμελή Επιτροπή Ελέγχου του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για μια επιτροπή που ελέγχει αν και κατά πόσο ο Οργανισμός τηρεί τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν την αγορά του τζόγου. Μέχρι εδώ ουδείς ψόγος. Ωστόσο, τα δύο από τα τρία μέλη της Επιτροπής είναι πρώην εργαζόμενοι του ΟΠΑΠ, οι οποίοι βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την εταιρεία. Το ένα ζητεί αποζημίωση 600.000 ευρώ και το άλλο 3 εκατ. και την επαναπρόσληψή του. Δηλαδή, θα ελέγχουν τον Οργανισμό δύο άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσωπική αντιδικία με αυτόν. Προφανώς, υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου, που έχει προκαλέσει την αντίδραση της διοίκησης του Οργανισμού. Αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει και την ΕΕΕΠ. Διότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα οποιουδήποτε ελέγχου της τριμελούς θα μπορούσε να αμφισβητηθεί εύκολα λόγω της διαμάχης της πλειοψηφίας των μελών της με τον ΟΠΑΠ. Για τη γυναίκα του Καίσαρα δεν έχουν ακούσει ποτέ στην ΕΕΕΠ;

Ενα, δύο, τρία, πολλά –κρατικά– τυπογραφεία

Αν είχατε μία εκτυπωτική μονάδα η οποία στεγάζεται σε 10.000 τετραγωνικά μέτρα και πληρώνατε ετήσιο ενοίκιο 650.000 ευρώ ετησίως, αλλά δεν εκτυπώνατε τίποτα, τι θα κάνατε; Η απάντηση είναι προφανώς αυτονόητη για έναν επιχειρηματία και δεν χρειάζεται ούτε να τη γράψουμε. Αλλά για το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Εδω και 8 περίπου χρόνια το υπουργείο Οικονομικών για τις… ανάγκες του έχει ενοικιάσει ένα χώρο 10.000 τ.μ. καταβάλλοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που αναφέρθηκε παραπάνω. Τα προηγούμενα χρόνια ίσως υπήρχε λόγος το ΥΠΟΙΚ να έχει τόσο μεγάλη μονάδα δεδομένου ότι εκτυπώνονταν τα σήματα τελών κυκλοφορίας, ο προϋπολογισμός του κράτους, τα εκατομμύρια έντυπα των δηλώσεων, τριπλότυπα για τις εφορίες, χάρτες αντικειμενικών αξιών και διάφορα άλλα. Σήμερα όλα αυτά γίνονται ηλεκτρονικά ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά. Προς το παρόν ουδείς υπουργός ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να συνεχίζει το Δημόσιο να πληρώνει 650.000 ευρώ τον χρόνο. Το παράδοξο είναι ότι το κράτος διαθέτει και άλλα τυπογραφεία που κανείς δεν ξέρει τι παράγουν και αν όλα αυτά θα μπορούσαν να συγχωνευθούν. Για παράδειγμα εκτός από το εθνικό τυπογραφείο και το τυπογραφείο του ΥΠΟΙΚ, υπάρχουν εκείνα του Παιδείας και του Εθνικής Αμυνας. Τυπογραφείο έχουν επίσης και οι φυλακές Κορυδαλλού.

Επιβράβευση και τιμωρία

Περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους θα επιβραβεύσει η ΔΕΗ, επιστρέφοντάς τους το διπλάσιο του παγίου. Το ποσό υπολογίζεται από 9 έως και 41 ευρώ τον χρόνο ανάλογα με τη σύνδεση (μονοφασική ή τριφασική). Στόχος της νέας τιμολογιακής πολιτικής που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης είναι η επιβράβευση των συνεπών καταναλωτών σε αντιδιαστολή με αυτούς που έχουν αλλά σκοπίμως δεν πληρώνουν και βέβαια ο περιορισμός των ανεξόφλητων οφειλών από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο της νέας διοίκησης της ΔΕΗ έχουν μπει οι «μπαταχτσήδες» μέσα από ένα στοχευμένο πρόγραμμα που ήδη αποδίδει καρπούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή