«Καμπανάκι» για την αεροπορική αγορά

«Καμπανάκι» για την αεροπορική αγορά

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια δόση προβληματισμού για το μέλλον της ελληνικής αεροπορικής αγοράς συνόδευσε ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτ. Βασιλάκης, την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων κίνησης Ιουλίου – Αυγούστου της εταιρείας. Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των υποδομών υποστήριξης της αεροναυτιλίας και των περιφερειακών αεροδρομίων. Παρά την αύξηση της κίνησης στο δίκτυο εξωτερικού, που πλησίασε το 30% τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, και τη σημαντική ανάπτυξη που σημειώθηκε στις βάσεις της εταιρείας σε Αθήνα, Ηράκλειο και Ρόδο, ο κ. Βασιλάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι «χωρίς επείγουσες παρεμβάσεις, που έχουν ήδη αναβληθεί, η Aegean Airlines και Olympic Air, αλλά και οι πλέον των 100 αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, ώστε να στηρίζουν τον τουρισμό και την οικονομία». Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης πολιτικής εποχικής μείωσης των χρεώσεων για τον χειμώνα, ο οποίος πλέον εμφανίζει πολύ αδύναμη κίνηση σε σχέση με το παρελθόν. Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας την ολοκλήρωση της επέκτασης της σύμβασης του αεροδρομίου της Αθήνας, που θα του επιτρέψει να διαμορφώσει ανταγωνιστικότερες χρεώσεις.

Για άλλη μια φορά ο Ιππόδρομος «ζει» χωρίς την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ. Η τελευταία έκλεισε εκ νέου την παροχή λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και όλα αυτά συμβαίνουν, επειδή η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, δεν θέλησε να φέρει προς συζήτηση την κατατεθείσα στη Βουλή κυρωτική σύμβαση παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος, παρόλο που η σχετική σύμβαση υπογράφηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτοτε οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους ζουν με τον εφιάλτη της καταστροφής.

S&P: Μη βιώσιμο το χρέος

Επαναβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο CCC+/C η S&P με «σταθερή» την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Προβλέπει, ωστόσο, ότι η ύφεση θα ανέλθει στο 3% το 2015 και προειδοποιεί ότι «το ελληνικό δημόσιο χρέος ενδέχεται να είναι μη βιώσιμο». Κατά την άποψη του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης οι πιθανότητες έξωσης της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον λιγότερες από μια στις τρεις, ενώ θεωρεί ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση μέχρι το Β αν μειωθούν κάτω από το 50% οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αντιθέτως, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει περαιτέρω την αξιολόγηση της Ελλάδας αν η νέα κυβέρνηση «δεν μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει στο μνημόνιο που υπέγραψε με τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Διερευνητική επίσκεψη

Με επίκεντρο την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση, το ασφαλιστικό, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, ανανέωσε το ραντεβού του στην Αθήνα ο επικεφαλής της νέας task force για την Ελλάδα Μάαρτεν Φερβέι. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. πραγματοποίησε ήδη την πρώτη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα την εβδομάδα που μας πέρασε, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε διερευνητικές συζητήσεις με την υπηρεσιακή κυβέρνηση σχετικά με την τεχνική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας -Επιτροπής. Να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία του δημιουργήθηκε από την Ε.Ε. τον περασμένο Ιούλιο για να παρέχει ειδική τεχνική βοήθεια σε όλα τα κράτη-μέλη, κατόπιν αιτήματος, προκειμένου να εφαρμόσουν διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη. Ο Ολλανδός οικονομολόγος, συντονίζει μια ομάδα 20 εμπειρογνωμόνων και διαδέχεται την ομάδα εργασίας του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, η θητεία της οποίας έληξε τον περασμένο Ιούλιο. Μεταξύ άλλων θα παρέχει τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση του 3ου μνημονίου, των μεταρρυθμίσεων και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή