Η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη δημιουργία bad bank

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη δημιουργία bad bank

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (φωτ.), μιλώντας στο Mega, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κοινού σχήματος από τις τράπεζες για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, δηλαδή μιας bad bank. Αναλυτικότερα, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που θα βάλουν ίδια κεφάλαια θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ρυθμίσεις δανείων. Αν δεν υπάρχουν ίδια κεφάλαια θα αναζητηθούν άλλοι επενδυτές που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην εταιρεία, καθώς όπως τόνισε «μας ενδιαφέρει η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί». Μία από τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι δάνεια επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να διασωθούν, να μεταφερθούν σε ένα κοινό σχήμα των τραπεζών, μια εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, ή και να πουληθούν. Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε ότι τα capital controls μπορούν να αποσυρθούν εντός του α΄ τριμήνου, εφόσον ολοκληρωθούν η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση.

Mέχρι και ταξίδι στη Φρανκφούρτη σχεδίαζαν τις τελευταίες εβδομάδες οι χρηματιστές για να συναντήσουν προσωπικά τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, που έλαβε και την τελική απόφαση τον Ιούλιο για να παραμείνει κλειστό το Χρηματιστήριο, γεγονός που προκάλεσε μεταξύ άλλων και την υποβάθμισή του από τον οίκο FTSE. Οι χρηματιστές ήθελαν να δείξουν και να πείσουν με αριθμούς στον κ. Κονστάνσιο ότι πρέπει να αρθούν τα capital controls, αφού στεγνώνουν την αγορά και την οδηγούν σε απομόνωση. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιοι στη χρηματιστηριακή αγορά δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την κίνηση και προσπάθησαν να ματαιώσουν αυτήν τη συνάντηση, που δεν έγινε ποτέ.

Νέος γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων

Ο κ. Παναγιώτης Κορκολής είναι ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Την εν λόγω θέση στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατείχε ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος στην παρούσα κυβέρνηση αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για τα θέματα του ΕΣΠΑ. Ο νέος γενικός γραμματέας, με βάση τουλάχιστον το βιογραφικό του, έχει σημαντική εμπειρία στα θέματα του ΕΣΠΑ. Ανήκει στο στελεχικό δυναμικό της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχειρίσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), ενώ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιανουάριο, ο κ. Κορκολής ήταν σύμβουλος του κ. Γ. Σταθάκη για θέματα ΕΣΠΑ.

Τελεσίγραφο ΔΕΗ για τα χρωστούμενα

Με την απειλή ότι εάν δεν αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου θα «ξανακατεβάσει τον διακόπτη», η ΔΕΗ επανασύνδεσε χθες το ρεύμα στο κτίριο Atrina το οποίο είχε κόψει μία ημέρα πριν. Είναι φανερό ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι στο κτίριο στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι ενώ οι υπηρεσίες πληρώνουν, τα χρήματα δεν φτάνουν στη ΔΕΗ. Η επανασύνδεση έγινε ύστερα από διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, όπως αναφέρει η ΔΕΗ, η οποία προειδοποιεί για τρίτη συνεχή φορά ότι «η απαράδεκτη αυτή στάση θα τερματιστεί οριστικά».

Μικρότερα πρόστιμα από το ύψος της παράβασης

Επικριτικός για το νέο ποινολόγιο της Εφορίας ήταν χθες στη Βουλή ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης (φωτ.). Γνωρίζοντας καλύτερα από τους περισσότερους μέσα στη Βουλή πώς λειτουργεί το σύστημα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι ουσιαστικά τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων καταργούνται. Είπε συγκεκριμένα: «Πρόστιμα υπάρχουν πια μόνο αν υπάρχει ΦΠΑ. Για παράδειγμα, για τους γιατρούς που δεν έχουν ΦΠΑ δεν θα έχει νόημα να στέλνουμε την Εφορία στα ιατρεία τους. Γιατί δεν υπάρχει πρόστιμο πια αν ο γιατρός δεν κόψει απόδειξη. Πάνε οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις για τα συνεργεία που βγαίνουν στο Κολωνάκι και κόβουν πρόστιμα. Αφήστε που δεν θα έχουν νόημα και όλες οι περιπτώσεις των μικροαποδείξεων στα μπαρ. Ενα μπαρ με 10-20 ευρώ μη κομμένη απόδειξη θα έχει 1,5-3 ευρώ πρόστιμο. Δεν θα αξίζει ούτε η βενζίνη του εφοριακού που πήγε στο μπαρ να κόψει πρόστιμο». Το παλαιό καθεστώς προέβλεπε πρόστιμο 250 ευρώ για κάθε μία απόδειξη που δεν είχε εκδοθεί!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή