Σκληρές διαπραγματεύσεις για το… ξενοδοχείο

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το… ξενοδοχείο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κυβέρνηση ήδη μετράει μία νίκη έναντι της τρόικας στις σκληρές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν από χθες, δηλαδή μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε ο τόπος στον οποίο θα γίνονται οι επαφές μεταξύ των δανειστών και του υπουργού Οικονομικών. Οι θεσμοί επέμεναν οι συναντήσεις να γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση σε ξενοδοχεία. Τα δύο «στρατόπεδα» έφτασαν σε συμβιβασμό, μοιράζοντας τη διαφορά και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τελικά οι συναντήσεις θα γίνονται σε κάποιο από τα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος, δηλαδή δίπλα στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, αργά το βράδυ φαίνεται ότι υπήρξε ανατροπή, καθώς η κυβέρνηση επέμεινε στην «κόκκινη» γραμμή της και οι συζητήσεις θα διεξαχθούν σε άλλο ξενοδοχείο, λίγο βορειότερα, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

H τσέχικη τράπεζα επενδύσεων Wood & Company εκτιμά ότι στην επικείμενη εξάμηνη αναθεώρηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον MSCI οι δύo μετοχές που θα αντικατασταθούν θα είναι αυτές των Eurobank και Πειραιώς, με τις ΔΕΗ και Motor Oil να παίρνουν τις θέσεις τους στον δείκτη MSCI Greece. Η εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των δεικτών MSCI έρχεται όλο και πιο κοντά, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τα μεσάνυχτα της 12ης Νοεμβρίου 2015, ενώ οι τυχόν αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2015. H Wood & Company εκτιμά ότι ο βασικός λόγος για την εκτόπιση των 2 τραπεζικών μετοχών από τον δείκτη είναι η χαμηλή κεφαλαιοποίησή τους, που βρίσκεται κάτω από το όριο των 400 εκατ. δολ.

Δύσκολη απάντηση

Τελικά θέλει ή όχι η κυβέρνηση τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση απορριμμάτων; Το ερώτημα αυτό υπέβαλε με επερώτησή του στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης και η αλήθεια είναι ότι η απάντηση… δεν είναι εύκολο να δοθεί. Οπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, στην περίπτωση του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, το υπουργείο Οικονομίας (Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ) υποστήριξε ότι το έργο είναι σύμφωνο με τον νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, άποψη που απορρίπτει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Περαιτέρω, με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία, ο κ. Χατζηδάκης ζητάει εξηγήσεις από το ΥΠΕΚΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση του νέου σχεδιασμού για τα απορρίμματα.

Ενστάσεις για τον νέο διοικητή του ΟΑΕΕ

Τον διορισμό του Δημητρίου Τσακίρη στη θέση του διοικητή του ΟΑΕΕ ενέκρινε η Βουλή, με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και ενστάσεις για το… φτωχό βιογραφικό του νέου διοικητή. Ο οποίος, βέβαια, φάνηκε να γνωρίζει πολύ καλά το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, καθώς στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα οικονομικά του ΟΑΕΕ και σημείωσε ότι είναι ελλειμματικός επί σειρά ετών. Εκτίμησε πως το έλλειμμα θα ανέλθει έως το τέλος του έτους στα 546 εκατ. ευρώ και τόνισε πως οι ανείσπρακτες εισφορές φθάνουν τα 10 δισ. και το σύνολο των οφειλετών τις 529.000.

Δεν κλήθηκαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι

Ποιος φοβάται τις ρυθμιστικές αρχές; To ερώτημα αυτό πλανάται, μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με την ακρόαση των φορέων στις επιτροπές της Βουλής που συζητούν το νομοσχέδιο για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα. Αρχικά είχαν κληθεί τα μέλη των αρμοδίων ανεξαρτήτων αρχών, δηλαδή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Στη συνέχεια, ωστόσο, το ξανασκέφτηκαν στην κυβέρνηση και ζήτησαν οι ρυθμιστικές αρχές να στείλουν επιστημονικούς συνεργάτες τους. Η στροφή αυτή αποδίδεται είτε στο γεγονός ότι και οι δύο Αρχές έχουν ταχθεί αρνητικά επί του νομοσχεδίου είτε επειδή η κυβέρνηση δεν θέλησε να δώσει βήμα διαλόγου σε μη αρεστά προεδρεία ανεξάρτητων αρχών. Οπως και να έχει η κατάσταση, η κυβέρνηση, εκτός από το γεγονός ότι δεν θέλει να ακουστούν οι κατ’ εξοχήν ειδήμονες, δείχνει ότι δεν χειρίζεται τους θεσμούς με τον προσήκοντα σεβασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή