To υπουργείο συγκρίνει ανόμοια πράγματα

To υπουργείο συγκρίνει ανόμοια πράγματα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφορετικά φαίνεται ότι διαβάζει τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών το υπουργείο Οικονομικών, αγνοώντας σημαντικά δεδομένα με προφανή στόχο των ωραιοποίησή τους. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε διαμαρτυρόμενο για δημοσιεύματα του Τύπου, κάνει λόγο για παραπληροφόρηση. Ειδικότερα αναφέρεται ότι η συνολική αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο 9μηνο του 2015 υπολογίζεται σε 7,02 δισ., ενώ η μεταβολή της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους είχε διαμορφωθεί σε 7,69 δισ. Η σύγκριση που κάνει το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σωστή. Και αυτό διότι στο περυσινό 9μηνο είχαν ήδη ξεκινήσει οι φορολογικές υποχρεώσεις και συγκεκριμένα από τα τέλη Ιουλίου, ενώ στο 9μηνο του 2015 η μοναδική μεγάλη φορολογική υποχρέωση ήταν αυτή του Σεπτεμβρίου, όπου και φάνηκε το τεράστιο πρόβλημα της μη καταβολής φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ποσό για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει καμία αναφορά.

Την ενίσχυση των εργασιών τους στις χώρες της Αιγύπτου, της Τουρκίας, του Ιράν, αλλά και της Ανατολικής Αφρικής, προωθούν το 2015 πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, στο αλουμίνιο και στους ανελκυστήρες. Οπως αναφέρουν στελέχη των εταιρειών, η αγορά κατοικίας παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη στην Τουρκία, όπου η ζήτηση για σπίτια είναι μεγάλη από τους Σύρους πρόσφυγες ενώ στο Ιράν έχει ανοίξει η αγορά κατοικίας και υπάρχουν ανάγκες ειδικά για βιομηχανικά κτίρια. Οι Ελληνες επιχειρηματίες διαθέτουν πλεονέκτημα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους, αφού έχουν πολυετή παρουσία στις χώρες αυτές.

Με νέα διοίκηση

Οταν πέρυσι, στα μέσα Σεπτεμβρίου, είχε ανακοινωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης των χρεών της «Σελόντα» και της επακόλουθης ανάληψης του ελέγχου αυτής από τις πιστώτριες τράπεζες, ένα στοιχείο είχε προκαλέσει εντύπωση: το γεγονός ότι στο νέο διοικητικό συμβούλιο παρέμεναν και μάλιστα σε θέσεις-κλειδιά ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Γ. Στεφανής και ο Γ. Ανδριανόπουλος, γενικός διευθυντής έως τότε της εταιρείας και μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος. Χθες ανακοινώθηκε αυτό που αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό: ο κ. Γ. Στεφανής, ο οποίος μάλιστα κατείχε και τη θέση του αντιπροέδρου, παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της «Σελόντα», εξέλιξη που μάλλον ικανοποιεί τις τράπεζες.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις έφεραν ράλι τον Οκτώβριο

Οι προσδοκίες για ένα «βατό» ύψος κεφαλαιακών αναγκών έχουν αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. Χθες, μεγάλο άλμα κατά 26,09% και 13,58% πραγματοποίησαν οι μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς, οι οποίες είχαν δεχθεί τις ισχυρότερες πιέσεις το προηγούμενο διάστημα, ενώ σημαντικά κέρδη κατά 3,5% και 2,11% σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank. Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test, η αισιοδοξία κυριαρχεί και είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου ο δείκτης των τραπεζών έχει ενισχυθεί κατά 70%!

Χωρίς… dress code οι πρώτες συναντήσεις

Οπως είναι γνωστό, οι συναντήσεις μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών γίνονται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Αν ωστόσο εισερχόταν κάποιος ανυποψίαστος στο λόμπι του ξενοδοχείου αυτού θα αντίκριζε ένα περίεργο θέαμα. Από τη μία πλευρά θα έβλεπε τουρίστες με βαλίτσες και ενδυμασία εμφανώς «χαλαρή». Λίγα μέτρα παρακάτω θα έβλεπε δημοσιογράφους (εξίσου εμφανής η παρουσία τους με τα λάπτοπ, τα τηλέφωνα και τις κάμερες) και άτομα που είναι επίσης εμφανές ότι αποτελούν μέρος κάποιων ομάδων ασφαλείας προσώπων. Πάντως, αυτούς που δεν θα καταλάβαινε είναι οι υπουργοί και οι επικεφαλής των θεσμών, καθώς η δικιά τους αμφίεση είναι από «κάζουαλ» (για τους περισσότερους υπουργούς) έως και ελαφρώς επίσημη (για τους εκπροσώπους των δανειστών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή