Οι 101 υποχρεώσεις του νέου ΓΓΔΕ Γ. Μπάκα

Οι 101 υποχρεώσεις του νέου ΓΓΔΕ Γ. Μπάκα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 101 δράσεις θα πρέπει να έχει υλοποιήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Κάποιες από αυτές έχουν ξεκινήσει, ενώ άλλες δεν έχουν συζητηθεί καθόλου. Ο αντικαταστάτης της κ. Σαββαΐδου, κ. Γ. Μπάκας, καλείται σε διάστημα μικρότερο των 40 ημερών να τις έχει ολοκληρώσει, όπως προβλέπει άλλωστε το μνημόνιο συνεργασίας και οι συμφωνίες με τα τεχνικά κλιμάκια.

Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δράσεις, η κυβέρνηση φαίρεται να ζήτησε από τους συνεργάτες (μετακλητούς) της πρώην γ.γ. Ειδικών Εσόδων κ. Σαββαΐδου να παραμείνουν στο πόστο τους, δεδομένου ότι γνωρίζουν τον βαθμό εξέλιξης κάθε δράσης. Δυστυχώς για το υπουργείο Οικονομικών, οι συνεργάτες της κ. Σαββαΐδου αρνήθηκαν ευγενικά και έλυσαν τη συνεργασία τους με το ελληνικό Δημόσιο.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εμφανίζουν φέτος τα εταιρικά αποτελέσματα εννεαμήνου, η δημοσίευση των οποίων ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. «Ποδαρικό» θα κάνουν οι εταιρείες Alpha Trust Ανδρομέδα, Trastor και Mάρακ Ηλεκτρονική. Οι λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου θα αποτυπώσουν τον αντίκτυπο των capital controls στα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων.Την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου αναλαμβάνει τη σκυτάλη των ανακοινώσεων η «Γρ. Σαράντης» και ακολουθούν την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου ο ΟΤΕ και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Επίσης, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου εκπνέει και η προθεσμία απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων (short selling) για τις τραπεζικές μετοχές.

Τι είναι ο έντιμος συμβιβασμός

Oι χθεσινές αναφορές του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις περί «έντιμου συμβιβασμού» και «αμοιβαίως επωφελούς λύσης» στο θέμα των «κόκκινων» δανείων επανέφεραν στις μνήμες μας την προ μηνών αντίστοιχη φρασεολογία.

Ηταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και άλλα μέλη εκείνης της κυβέρνησης που επανελάμβαναν διαρκώς ότι θέλουν μία αμοιβαία επωφελή λύση στα ανοικτά θέματα των διαπραγματεύσεων και αναζητούσαν έντιμους συμβιβασμούς. Απομένει να δούμε τι λύση θα δοθεί τώρα στα «κόκκινα» δάνεια, για να διαπιστώσουμε τι σημαίνει ο «έντιμος συμβιβασμός» που αναζητάει σήμερα η κυβέρνηση.

Τελικές προσφορές για δύο «οικόπεδα» στη Δ. Ελλάδα

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής προς τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη (φωτ.) για την κατακύρωση των προς παραχώρηση χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα. Χθες, οι υποψήφιοι επενδυτές, Ελληνικά Πετρέλαια και Energean Oil, υπέβαλαν τις τελικές βελτιωμένες προσφορές τους, με το ενδιαφέρον του διαγωνισμού να εστιάζεται στην περιοχή Αρτας – Πρέβεζας, που είναι η πλέον ελπιδοφόρος σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων και την οποία διεκδικούν και οι δύο εταιρείες. Τα ΕΛΠΕ διεκδικούν, επίσης, τη ΒΔ Πελοπόννησο και η Εnergean Oil την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Ενστάσεις δικηγόρων για αλλαγές στον νόμο Κατσέλη

Θέμα αντισυνταγματικότητας των αλλαγών που ψηφίστηκαν πρόσφατα στον νόμο Κατσέλη σε ό,τι αφορά την κατάθεση αίτησης για υπαγωγή στον νόμο, έθεσαν δικηγόροι, μιλώντας στην επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ενωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή με θέμα τον νόμο 3869/2010 «ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων». Σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώθηκαν, η αρμοδιότητα που δίνεται στον γραμματέα του δικαστηρίου και όχι στον δικαστή να κρίνει εξαρχής αν είναι παραδεκτή ή όχι η αίτηση που καταθέτει κάποιος, χωρίς προηγούμενη δικαστική κρίση, αντίκειται στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, αντίκειται στα άρθρα 87 και 93, που ορίζουν ότι η Δικαιοσύνη απονέμεται από τακτικούς δικαστές, αλλά και ότι κάθε δικαστική απόφαση πρέπει να είναι εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη και να απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση και όχι στο πόδι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή