Το παιχνίδι με τις λέξεις και η πραγματικότητα

Το παιχνίδι με τις λέξεις και η πραγματικότητα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «τρόικα» αποτελεί μέρος του παρελθόντος, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι πλέον υπάρχει άλλο πνεύμα στις συζητήσεις των δύο πλευρών. Υπάρχει πνεύμα «συνεργασίας και αλληλοσεβασμού. Από τη δήλωση αυτή προκύπτουν δύο ερωτήματα: Πρώτον, μέχρι τον Ιανουάριο που υπήρχε η τρόικα, το πνεύμα στις σχέσεις Αθήνας – δανειστών δεν ήταν «συνεργασίας και αλληλοσεβασμού»; Και τι κλίμα επικρατούσε; Δεύτερον, τα στελέχη των θεσμών που θα έρθουν από εβδομάδα στην Αθήνα είναι ως επί το πλείστον τα ίδια πρόσωπα με εκείνα της τρόικας. Αρα, ποια είναι η ουσιαστική διαφορά; Μάλλον, ο κ. Μοσκοβισί για λόγους αβρότητας δεν ήθελε να αναφερθεί στη λέξη «τρόικα». Εξάλλου η τρόικα ανήκει στο παρελθόν, καθώς πλέον οι θεσμοί που ελέγχουν το ελληνικό πρόγραμμα είναι τέσσερις (έχει προστεθεί και ο ESM).

Παρέλαση ονομάτων για τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην επενδυτική κοινότητα. Μετά την αντικατάσταση του προέδρου κ. Κων/νου Μποτόπουλου, πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει ήδη γίνει πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών για μία θέση αντιπροέδρου σε στέλεχος της αγοράς που είχε εργαστεί στο παρελθόν σε τράπεζα που δεν υφίσταται σήμερα και σε μικρομεσαία χρηματιστηριακή εταιρεία. Προς το παρόν βέβαια η αγορά αναμένει την απόφαση της Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου οπότε εκπνέει η προθεσμία για την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) μόνο για τις τραπεζικές μετοχές.

Υποβαθμίσεις από S&P

Σε D υποβάθμισε η Standard and Poor’s την Εθνική λόγω της δημόσιας προσφοράς για επαναγορά των ομολόγων της. Είχε προηγοηθεί αντίστοιχη υποβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank, για τον ίδιο λόγο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της S&P μειώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση των τίτλων κύριας εξασφάλισης της τράπεζας σε D από CCC- και των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης σε D από C. Οπως σημειώνει, η πρόταση της ΕΤΕ στους ομολογιούχους της θεωρείται με βάση τα κριτήριά του ανταλλαγή υπό πίεση, καθώς υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θα λάβουν μικρότερη αξία από αυτήν που υπόσχονταν οι τίτλοι. Ετσι υποβαθμίζει την αξιολόγηση σε Default.

Κοινωνική ευαισθησία με τα λεφτά των… άλλων

Επίδομα θέρμανσης και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου ζήτησε χθες από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, Χρ. Μπαλάσκας (φωτ.). Ο κ. Μπαλάσκας πάντως δεν εξέφρασε την ίδια ευαισθησία για τους καταναλωτές φυσικού αερίου με χαμηλά εισοδήματα και άλλες ειδικές κατηγορίες καταναλωτών που δικαιούνται ειδικό καθεστώς τιμολόγησης. Δεν έχουν καταλήξει ακόμη οι συζητήσεις για τη θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου φυσικού αερίου, είπε ο κ. Μπαλάσκας. Με ποιον ακριβώς συζητάει τόσα χρόνια η ΕΠΑ Αττικής για μια υποχρέωση που προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία;

Κοστίζουν οι καθυστερήσεις έκδοσης τουριστικής βίζας

Πιέσεις ασκούν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών θεωρήσεων στα προξενεία μας στις χώρες όπου εφαρμόζεται η νέα διαδικασία με βιομετρικά στοιχεία. Διαφορετικά σημειώνουν ότι θα υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων για τις τουριστικές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για τα δημόσια ταμεία, λόγω της πτώσης του αριθμού των επισκεπτών από τις εν λόγω αγορές. Στην ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων σε σχέση με το καθεστώς των θεωρήσεων στην Ευρώπη αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων Peter de Wilde, στο πλαίσιο της έκθεσης τουρισμού WΤΜ στο Λονδίνο. Οπως τόνισε, η αλλαγή του τρόπου θεωρήσεων που χορηγούνται σε ταξιδιώτες αναψυχής και επαγγελματίες στην Ευρώπη θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία με 114 δισ. ευρώ έως το έτος 2020 και 615.000 νέες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή