Τετράδα δικηγόρων στην κοινωνική ασφάλιση

Τετράδα δικηγόρων στην κοινωνική ασφάλιση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώνεται το καρέ των… δικηγόρων στο υπουργείο Εργασίας, καθώς στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ, του ιδρύματος που αναμένεται να αποτελέσει στον βασικό κορμό του νέου εθνικού φορέα κύριων συντάξεων, αναλαμβάνει ο δικηγόρος και μέχρι πρότινος υποδιοικητής, Διονύσης Καλαματιανός. Η αρχή έγινε με την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου από τους κ. Γ. Κατρούγκαλο, συνταγματολόγο, και Τ. Πετρόπουλο, εργατολόγο, συμπληρώθηκε με την τοποθέτηση του κ. Δ.Τσακίρη στη διοίκηση του ΟΑΕΕ και ολοκληρώνεται, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, με την αναβάθμιση του κ. Δ. Καλαματιανού. Γνώριμοι από παλιά όλοι τους, καλούνται να ξανασυνεργαστούν, αυτή τη φορά από διαφορετική θέση και μάλιστα ίσως την πλέον κρίσιμη στιγμή για την κοινωνική ασφάλιση. Ας ελπίσουμε ότι μετά τη μεταρρύθμιση, τα δικηγορικά γραφεία που απομένουν (και είναι πολλά) δεν θα κάνουν και πάλι χρυσές δουλειές…

Τη σκυτάλη από τους Ελληνες ναυτεργάτες παίρνουν από τις 14 Νοεμβρίου οι Πορτογάλοι συνάδελφοί τους, καθώς χθες ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση 10ήμερης απεργίας σε τρία από τα πέντε μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Ειδικότερα, οι λιμενεργάτες στα λιμάνια της Λισσαβώνας, του Σεντούμπαλ και της Φιγκέιρα ντα Φοζ προκήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την προοπτική κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τους, όπως προκύπτει από σχετικό νομοθέτημα. Πάντως, η χώρα θα αποφύγει τον διεθνή αποκλεισμό, καθώς στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας δεν πρόκειται, προς το παρόν, να γίνουν απεργίες.

Πετρέλαιο και τουρισμός

Σημαντικό παράδειγμα ως προς τον τρόπο με τον οποίο η παραγωγή πετρελαίου συνυπάρχει με τον τουρισμό χαρακτήρισε η πρόεδρος του Οργανισμού Υδρογονανθράκων της Κροατίας Μπάρμπαρα Ντορίκ την περιοχή του Πρίνου, την οποία επισκέφτηκε προχθές, ενόψει του γύρου παραχωρήσεων υποθαλάσσιων περιοχών στη χώρα της. Η κ. Ντορίκ ξεναγήθηκε από αρμόδια στελέχη της Energean στο ιδιόκτητο γεωτρύπανο της εταιρείας. Η κ. Ντορίκ ενημερώθηκε από τη διοίκηση της Energean για το εν εξελίξει γεωτρητικό πρόγραμμα στον Κόλπο της Καβάλας, για την ερευνητική δραστηριότητα στα Ιωάννινα και το Κατάκολο, καθώς και για το γενικότερο ενδιαφέρον της εταιρείας τόσο για τη Δυτική Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής.

Τα πρόστιμα δεν είναι… παράπλευρες απώλειες

Τα πρόστιμα εξαιτίας παράνομων πρακτικών που επιβάλλονται στις διεθνείς τράπεζες δεν πρέπει να θεωρούνται «συνηθισμένες δαπάνες, που απορρέουν από την επιχειρηματική δραστηριότητα». Τη δήλωση αυτή έκανε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας δηκτικά όσους διατυπώνουν την άποψη αυτή και ζητώντας ενισχυμένη λογοδοσία για τους παραβάτες. «Ενας απατεώνας χρηματιστής μπορεί να θεωρεί ότι, εφόσον προβλέπεται η επιβολή προστίμου, αυτό είναι κάτι σύνηθες», τόνισε. «Ωστόσο, απαιτείται ακεραιότητα παντού μέσα στις τράπεζες από το Δ.Σ. μέχρι την αίθουσα των συναλλαγών».

POS… φοροδιαφεύγουν ακόμα και με χρήση καρτών

Υπερδιπλασιασμό των εσόδων από ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές τον Αύγουστο από τις δραστηριότητες διαμονής και εστίασης διαπίστωσε το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία που δείχνουν άνοδο -29 εκατ. ευρώ, από 19 εκατ. το 2013 και 14 εκατ. το 2014- ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης (φωτ.), συνδέοντας τα αποτελέσματα με την ένταση των ελέγχων. Οι επιτήδειοι πάντα όμως βρίσκουν τρόπους, όπως φαίνεται από τις περιπτώσεις όπου καταστηματάρχες περνούσαν μεν την πιστωτική κάρτα του πελάτη από το POS αλλά δεν έκοβαν απόδειξη από την ταμειακή! Οπως είπε, δεν υπάρχει διάταξη που να συνδέει τις δύο ενέργειες υποχρεωτικά και πρέπει τώρα να θεσμοθετηθεί. Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι εξετάζονται κίνητρα για τα νησιά στη φορολογία εισοδήματος, προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες, και όχι στον τομέα του ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή