Επιστροφή… ακινήτων στις τράπεζες

Επιστροφή… ακινήτων στις τράπεζες

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν μπορούν να παραχωρήσουν το ακίνητό τους στην τράπεζα και να απαλλαγούν από το χρέος τους. Πρόκειται για ένα κρίσιμο ερώτημα, το οποίο η στήλη επιχείρησε να το απαντήσει, θέτοντάς το υπ’ όψιν των αρμοδίων. Η απάντηση που πήρε σχετικά; Σήμερα αυτό δεν γίνεται, αλλά από τις αρχές του χρόνου οι τράπεζες δουλεύουν έτσι ώστε να μπορεί να γίνει. Για τον λόγο αυτό αλλάζει και το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε σε συνεργασία με ξένες εταιρείες να δώσουν και τέτοιες λύσεις. Πρόκειται για εταιρείες που, μέσα από συνεργασίες με εξειδικευμένα μεσιτικά γραφεία, θα αναλάβουν να πωλούν το ακίνητο του δανειολήπτη σε τιμή που θα έχει προηγουμένως συμφωνηθεί με τον ίδιο και να τον απαλλάσσουν από το υπόλοιπο της οφειλής που δεν θα μπορεί να αποπληρωθεί. Βεβαίως, υπάρχει πάντα και ο παράγων «distress funds». Ωστόσο, οι εταιρείες αυτές δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Είναι εταιρείες διαχείρισης που έχουν λειτουργήσει σε αγορές όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία και θα διαχειριστούν σε συνεργασία με την τράπεζα και τον δανειολήπτη το δάνειο. Δεν θα αγοράσουν δηλαδή το δάνειο, αλλά θα προτείνουν λύσεις πιο περίπλοκες, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο.

Συνεχίζεται το μπαράζ των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό και όπως πληροφορείται η στήλη, εντάσσεται, για παράδειγμα, η απόφαση της Leroy Merlin να επεκτείνει και άλλο την παρουσία της στην Ελλάδα, με νέα μεγάλα αλλά και μίνι καταστήματα. Παράλληλα, μία ακόμη γνωστή γαλλική εταιρεία, και συγκεκριμένα η Decathlon, ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα στη  χώρα μας.

Τι συνδέει τις δύο επενδύσεις; Ο όμιλος Φουρλή…

Ενδιαφέρον από ξένα funds

Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα funds για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών; Αν και κάποιες από τις συναλλαγές αυτές είναι βραχυπρόθεσμο trading, εξηγούν χρηματιστηριακοί κύκλοι, το ενδιαφέρον είναι δεδομένο και αναμένεται αυτό να πιστοποιηθεί και στις εγγραφές στις αυξήσεις κεφαλαίου. Τα κατά πόσον οι επενδύσεις αυτές θα είναι μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ή θα επιδιώξουν τις γρήγορες υπεραξίες μένει να φανεί κατά περίπτωση, σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι. Επισημαίνεται μάλιστα πως τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια των επενδυτικών οίκων που είναι δραστήριοι στις ελληνικές τράπεζες προσμετρούνται σε τρισεκατομμύρια δολάρια και τα ποσά που αναζητούν οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν δεκαδικά ποσοστά γι’ αυτούς.

Επένδυση από Τhomas Cook στη Ρόδο

Στην Ελλάδα αποφάσισε να λειτουργήσει το πρώτο ξενοδοχείο με την επωνυμία της νέας της αλυσίδας Casa Cook από τη σεζόν του 2016 ο τoυριστικός οργανισμός Τhomas Cook. Πρόκειται για το ξενοδοχείο Sunprime White Pearl Resort, δυναμικότητας 90 δωματίων, που βρίσκεται στα Κολύμπια της Ρόδου. Σε ό,τι αφορά τις τιμές για το 2016 ο τoυριστικός οργανισμός διαπιστώνει αυξήσεις στα πακέτα για Ελλάδα, αλλά πολύ μικρότερες σε σχέση με τις αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ που επιβάρυναν τις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης. Αναλυτικά, οι τιμές των πακέτων για την Ελλάδα εμφανίζουν αύξηση κατά 2%, για την Ισπανία παραμένουν σταθερές, για τη Βουλγαρία παρουσιάζουν πτώση κατά 2% και για την Τουρκία και την Αίγυπτο κατά 3%.

Τρομάζουν οι επιπτώσεις

Ο φόβος φυλάει τα έρμα… Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι ισχύει στην περίπτωση προμηθευτών, τραπεζών, ακόμη και του Δημοσίου, που δεν προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου των σούπερ μάρκετ, οι οφειλές των οποίων πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ. «Εάν “σκάσει”, θα είναι σαν να “σκάει” μία μικρή Lehman Brothers» είναι η φράση που χρησιμοποιείται αυτό το διάστημα στην αγορά για να καταδειχθεί το μέγεθος των επιπτώσεων από ένα ενδεχόμενο «κανόνι» σε κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι προμηθευτές διστάζουν να προχωρήσουν σε έκδοση διαταγών πληρωμής ή πολύ περισσότερο σε αίτηση πτώχευσης εναντίον της. To δόγμα «η σωτηρία έστω και με κόστος» φαίνεται ότι ισχύει και στην περίπτωση της σχεδιαζόμενης εξαγοράς της «Βερόπουλος» από τη «Metro ΑΕΒΕ» (συμφερόντων Παντελιάδη). Η αποτίμηση ενεργητικού και παθητικού της «Βερόπουλος» ολοκληρώθηκε, οι συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των δύο επιχειρήσεων έχουν, επίσης, σχεδόν τελειώσει και πλέον τον λόγο έχουν οι τράπεζες. Αυτές θα κληθούν να αποφασίσουν κατά πόσον μπορούν να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο, κύριος άξονας του οποίου θα είναι η βελτίωση των όρων των δανείων με τα οποία βαρύνεται η «Βερόπουλος» και οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. «Κούρεμα» πάντως δανείων δεν προβλέπεται, αλλά ούτε πρόκειται να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή