Ενας μεγάλος κύκλος κλείνει με τη Finansbank

Ενας μεγάλος κύκλος κλείνει με τη Finansbank

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος ή, καλύτερα, τον δραστικό περιορισμό της παρουσίας των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης σηματοδοτεί η πώληση της Finansbank στην Τουρκία, συναλλαγή που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2016. Κάπως έτσι, άδοξα, ολοκληρώνεται ο κύκλος μιας φιλόδοξης και λίαν επιθετικής επέκτασης των ελληνικών τραπεζών στις αγορές του εξωτερικού, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Στο απόγειο της προσπάθειας αυτής, το 2008, οι εγχώριες τράπεζες διέθεταν παρουσία σε 15 χώρες και είχαν στον έλεγχό τους ένα δίκτυο καταστημάτων που αριθμούσε 3.500 σημεία και απασχολούσε πάνω από 42.000 εργαζομένους! Το συνολικό ενεργητικό τους στο εξωτερικό ανερχόταν στα 90 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις δανείων ξεπερνούσαν τα 60 δισ. ευρώ.

Τη διαφορά μεταξύ του νυν υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη περιέγραψε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, στην εφημερίδα της χώρας του, «Ντι Πρέσε».

Οπως είπε ο κ. Σέλινγκ, ο κ. Τσακαλώτος είναι «βέβαια εξίσου αριστερός όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης –έχοντας αυτοχαρακτηριστεί κάποτε τροτσκιστής– ωστόσο είναι ένας απόλυτος πραγματιστής και όχι σόουμαν όπως ο Βαρουφάκης». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ο κ. Τσακαλώτος «αναγνωρίζει ένα πρόβλημα και προσπαθεί να βρει τη λύση, κάτι που δεν έκανε ποτέ ο Βαρουφάκης».

Θάλασσα, θέα και… οίνος

Στη λίστα με τους εννέα πιο «καυτούς» προορισμούς οινικού τουρισμού παγκοσμίως για το 2016 συμπεριέλαβε τη Σαντορίνη το διεθνές ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast Traveller.

Η λίστα συμπληρώνεται με προορισμούς από την Ελβετία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Γαλλία και τον Καναδά. Το διεθνές τουριστικό περιοδικό προτρέπει τους αναγνώστες του να επισκεφθούν τη Σαντορίνη, καθώς, εκτός από την πεντακάθαρη θάλασσά της, τη μοναδική φυσική ομορφιά και γραφικότητα, μπορούν να απολαύσουν και τα εξαιρετικά κρασιά του νησιού.

Η λίστα καταρτίσθηκε από κορυφαίους ειδικούς για το κρασί, οι οποίοι έλαβαν υπόψη και τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις τους για το 2016.

Δώρο η… ζεστασιά από την ΕΠΑ Αττικής

Με δωρεάν φυσικό αέριο από την ΕΠΑ Αττικής θα θερμαίνονται τα παιδιά του ιδρύματος «Κιβωτός του Κόσμου». Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει την περίοδο των εορτών για την υποστήριξη των κοινωνικών ομάδων που το έχουν ανάγκη, η ΕΠΑ Αττικής αποφάσισε αυτά τα Χριστούγεννα να συνδέσει το υπό ανέγερση κτίριο της «Κιβωτού» στον Κολωνό με το δίκτυο φυσικού αερίου. Η πορεία και το σημαντικό έργο που επιτελεί η «Κιβωτός του Κόσμου», με επικεφαλής τον πατέρα Αντώνιο, είναι ευρέως γνωστά.

Το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ επενδύει στη Συνεταιριστική Ηπείρου

Τη συμμετοχή του ως στρατηγικός επενδυτής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Ηπείρου επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης-Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ). Η συμμετοχή ανήλθε στα 7 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 11,5 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσε μέχρι σήμερα η τράπεζα και αφορά σε 3,5 εκατ. ευρώ με μετρητά και άλλα 3,5 εκατ. ευρώ στην έκδοση ομολογιακού δανείου. Με δεδομένο ότι η διαδικασία συμμετοχής στην αύξηση είναι ακόμη ανοιχτή, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί το ακριβές ποσοστό του στην τράπεζα, αλλά εκτιμάται ότι αφορά στο 33% περίπου. Ανεξάρτητα από το τελικό ποσοστό, βέβαιος είναι ο αυξημένος ρόλος του στην εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου, κάτι που θεωρείται αναγκαίο λόγω και του ρίσκου της επένδυσης που, σύμφωνα με κάποιες απόψεις, είναι αυξημένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή