Σε 15 χρόνια θα έχει η Ελλάδα ανταγωνιστική οικονομία

Σε 15 χρόνια θα έχει η Ελλάδα ανταγωνιστική οικονομία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα χρειαστεί 10-15 χρόνια, προκειμένου να δημιουργήσει μια μοντέρνα ανταγωνιστική οικονομία. Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε από τον Μάρτιν Γουλφ (φωτογραφία), διακεκριμένο συγγραφέα και αρθρογράφο των Financial Times, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ. Στην ίδια συνέντευξη κατηγορεί την Ευρωζώνη ότι άργησε πολύ να λάβει σημαντικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, λόγω μιας σειράς αγκυλώσεων. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, η ικανότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση παραμένει πολύ πιο περιορισμένη απ’ ό,τι σε κανονικά κυρίαρχα κράτη. Σε ανταπόδοση για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους, ώστε να γίνει το βάρος ανεκτό. Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι το αναπτυξιακό της μοντέλο, συμπεριλαμβανομένων των θεσμών της, και όχι απλώς η δημοσιονομική ή μακροοικονομική σταθερότητα.

Χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε χθες η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Χρηματιστήριο. Ηταν η πρώτη φορά από τότε που μεταφέρθηκε (Ιούλιος 2007) η έδρα του Χρηματιστηρίου στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του στη Λεωφόρο Αθηνών που δεν παρευρέθη κυβερνητικό στέλεχος. Oι δηλώσεις πάντως ήταν ιδιαίτερα μετρημένες απ όλους, αφού οι περσινές προβλέψεις για καλή χρηματιστηριακή χρονιά όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν στο ελάχιστο, αλλά είχαμε μία από τις χειρότερες χρονιές (-25% η πτώση του Γενικού Δείκτη) των τελευταίων ετών, που συνδυάστηκε με το πρωτοφανές κλείσιμο της αγοράς για 25 συνεδριάσεις λόγω των capital controls.

Μελέτη για την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας

Μελέτη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ανέθεσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας στην εταιρεία Planet A.E. έναντι 40.000 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η απόφαση για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης ελήφθη στις αρχές Νοεμβρίου σε ευρεία σύσκεψη που είχε γίνει υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή, μάλιστα, αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίζεται σε 45 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με δυνατότητα παράτασης μέχρι και 15 ημέρες.

Με αναδρομική ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες

Αυξήσεις και μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Οι νέες τιμές της εφορίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και θα ισχύσουν αναδρομικά από τα τέλη Μαΐου του 2015. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αποτελέσουν παρελθόν στις 31 Δεκεμβρίου 2016, οπότε και θα είναι έτοιμο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών που θα συνδέεται με τις εμπορικές τιμές. Ωστόσο, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Πόρους από την ΕΤΕπ αναζητεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επε-νδύσεων στρέφεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε μία προσπάθεια να αναζητηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και να εξασφαλιστούν οι πόροι που απαιτούνται για την υλοποίηση έργων στην πόλη. Από το Δ.Σ. της ΕΤΕπ εγκρίθηκε η δανειοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ, μετά τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων που απέστειλε ο δήμος, αλλά και των έργων που σχεδιάζονται. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξεταστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή η δανειακή σύμβαση και το είδος του επιτοκίου, εάν θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο, και ακολούθως το θέμα, μαζί με τη λίστα των έργων, θα πάει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αρχική λίστα των έργων περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα, έργα μεταφορών όπως το τραμ, αλλά και έργα με ανταποδοτικό όφελος, τα οποία σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπόλοιπο 25% από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή