Στην Αθήνα η σιδηρά κυρία της Cosco

Στην Αθήνα η σιδηρά κυρία της Cosco

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H 57χρονη Sun Yueying (στη φωτογραφία, στο κέντρο, με μαύρη περιβολή) είναι η γενική οικονομική διευθύντρια (CFO) της Cosco. Είναι όμως και κομισάριος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Αυτή είναι ο άνθρωπος που έχει στείλει το Πεκίνο στην Αθήνα για να κλείσει τη συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ. Θεωρείται το νούμερο 3 στον κινεζικό ναυτιλιακό γίγαντα και σαρξ εκ της σαρκός του κυβερνώντος κόμματος. Εχει πραγματοποιήσει δεκάδες εξαγορές παγκοσμίως, αλλά και πλήθος σαρωτικών αναδιαρθρώσεων (πολλές από αυτές πολιτικά κατευθυνόμενες) για τον όμιλο. Η σημαντικότερη είναι η τρέχουσα συγχώνευση με την China Shipping Group. Και δεν έχει έτσι πολύ καιρό για χάσιμο… Δεν ήταν λοιπόν ιδιαίτερα χαρούμενη το μεσημέρι της Τρίτης, όταν διαπίστωσε πως αν και η Cosco κλήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για να παρακολουθήσει την αποσφράγιση των εκτιμήσεων των διεθνών οίκων αποτίμησης του ΟΛΠ, ουδεμία άλλη πρόοδος επετεύχθη.

Στην εταιρεία Ακρώνυμο Μελετητική ΕΠΕ ανέθεσε τελικά το υπουργείο Οικονομίας την οργάνωση των Κέντρων Ενημέρωσης Δανειοληπτών (ΚΕΔ). Η δαπάνη για την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με την οικονομική προσφορά του αναδόχου, ανέρχεται, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, σε 60.270 ευρώ και θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο ανάδοχος καλείται να παραδώσει το έργο εντός 5 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Με άλλα λόγια, τα πολυδιαφημισμένα από την κυβέρνηση ΚΕΔ, που θα παρέχουν δωρεάν νομικές και οικονομικές συμβουλές στους δανειολήπτες, δύσκολα θα είναι έτοιμα πριν από το φθινόπωρο.

Παραμένουν χαμηλά

Χαμηλότερη των προσδοκιών είναι η πορεία των τραπεζικών μετοχών αρκετές εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Με εξαίρεση τη μετοχή της Αlpha Bank που διαπραγματεύεται με κέρδη 8,5% σε σχέση με την τιμή της αύξησης, οι υπόλοιπες παραμένουν στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Η Εθνική έκλεισε χθες στο 0,3 ευρώ ακριβώς όσο ήταν η τιμή της αύξησης, η Eurobank στο 0,96 ευρώ (έναντι 1 ευρώ η ΑΜΚ) και η Πειραιώς στο 0,265 ευρώ έναντι 0,3 που ήταν η αύξηση. Οπως σημειώνουν αναλυτές, εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ή, καλύτερα, εάν δεν φανεί ότι ολοκληρώνεται, δύσκολα θα δούμε σοβαρή άνοδο στο χρηματιστήριο.

Αλλεπάλληλα πλήγματα στον τουρκικό τουρισμό

Πρόσθετες αρνητικές συνέπειες –μετά την απώλεια της ρωσικής αγοράς εξαιτίας της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού– θα έχει ο τουρκικός τουρισμός, εξαιτίας της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε χθες στην Κωνσταντινούπολη, εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης. Ερώτημα παραμένει, κατά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, εάν η ανασφάλεια στη γειτονική χώρα επηρεάσει τουριστικά, τουλάχιστον σε κάποιες αγορές, και την Ελλάδα. Πάντως, ήδη, η Τουρκία προσμετρά τις πρώτες απώλειες με ακυρώσεις τουριστικών πακέτων από το εξωτερικό.

Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση με Σκουρλέτη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, προτίμησε να ανακοινώσει την αναστολή των δραστηριοτήτων της εταιρείας του στην Ελλάδα πριν συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Π. Σκουρλέτη. Ακύρωσε μάλιστα το ραντεβού που είχε κλείσει με τον υπουργό για τη Δευτέρα και το μετέθεσε για σήμερα. Ο υπουργός ερμήνευσε την κίνηση αυτή ως προσπάθεια εκβιασμού της κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλος φαίνεται πως ήταν ο λόγος που η Eldorado Gold αποφάσισε να προηγηθεί του ραντεβού η κοινοποίηση της απόφασης. Η εταιρεία είναι εισηγμένη και συνεπώς υποχρεωμένη να ενημερώνει κατά προτεραιότητα τις χρηματιστηριακές αρχές του Καναδά. Εάν διέρρεε κάτι νωρίτερα, θα ήταν εκτεθειμένη. Προφανώς, επίσης, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο υπουργείο. Ετσι, για να έχει το κεφάλι της ήσυχο, αποφάσισε να ενημερώσει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη τις χρηματιστηριακές αρχές και μετά τον υπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή