Προέκυψε πλεόνασμα με αβέβαια… έσοδα

Προέκυψε πλεόνασμα με αβέβαια… έσοδα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση προκάλεσαν στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των κρατικών εσόδων το 2015. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα συνολικά έσοδα για το 2015 παρουσιάζουν υστέρηση κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, ενώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάνουν λόγο για υπέρβαση 1,9 δισ. ευρώ. Η διαφορετική εικόνα οφείλεται στο ότι δεν έχουν προσμετρηθεί ή έχουν αφαιρεθεί τα έσοδα από την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP’s και ANFA’s). Και αυτό διότι με τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος έληξε ταυτόχρονα και η υποχρέωση για την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος. Στη νέα συμφωνία δεν έχει καταγραφεί πουθενά ότι τα κέρδη αυτά θα τα λάβει η Ελλάδα. Ομως, η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στους στόχους του προϋπολογισμού (τόσο τους αναθεωρημένους του 2015 όσο και εκείνους του 2016) την είσπραξη αυτών των κερδών.

Φαίνεται να περνά η εποχή που οι εταιρείες στο Χρηματιστήριο διαφήμιζαν μόνο τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κρύβοντας δάνεια και άλλες υποχρεώσεις. Ετσι είχαμε το φαινόμενο πολυετών ζημιογόνων χρήσεων για εισηγμένες, οι οποίες, μόλις εμφάνιζαν θετικό EBITDA, το διαφήμιζαν σαν να επανήλθαν σε ανάπτυξη, αλλά οι ζημιές μετά από φόρους παρέμειναν και συνοδεύουν τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να στερούνται ρευστότητας. Πλέον στην εποχή των capital controls τα ξένα funds που αναζητούν νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα το πρώτο ερώτημα που θέτουν είναι το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων και σε τι ποσοστό καλύπτονται οι υποχρεώσεις.

Νέα μείωση του ELA

Το «πράσινο φως» για τη μείωση του ανώτατου ορίου της παροχής έκτακτης ρευστότητας, το γνωστό ELA, κατά 3,8 δισ. ευρώ έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Ετσι, το όριο του ELA διαμορφώνεται στα 72,0 δισ. ευρώ από 75,8 δισ. ευρώ, που ήταν μέχρι τώρα. Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών την ερχόμενη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση του ELA κατά 3,8 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Υπεγράφησαν οι άδειες για τον αγωγό TAP

Και όμως δεν είναι όλοι οι επενδυτές αγανακτισμένοι από τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. Ο διευθύνων σύμβουλος του αγωγού ΤΑΡ Iαν Μπράτσο ευχαρίστησε χθες με δήλωσή του τον κ. Σκουρλέτη για «την άψογη συνεργασία, την εποικοδομητική υποστήριξη, καθώς και τη δέσμευση για την έγκαιρη στήριξη του αγωγού». Αφορμή για τη δήλωση αυτή ήταν το γεγονός ότι ο κ. Σκουρλέτης, μία ημέρα πριν, και εν μέσω του αρνητικού κλίματος που προκάλεσαν οι αποφάσεις της Eldorado Gold για αναστολή των εργασιών της στα Μεταλλεία, υπέγραψε τις άδειες για την όδευση του ελληνικού τμήματος του αγωγού.

Λιγότερες συνταξιοδοτήσεις με τον νόμο Στρατούλη

Μόνο οι εκκρεμείς αιτήσεις για συνταξιοδότηση με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, που υποβλήθηκαν από τις 2 Ιουλίου έως και τις 17 Οκτωβρίου 2015, θα εκδοθούν με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Στρατούλη (φωτ.) για τον συμψηφισμό σύνταξης με οφειλές μέχρι και 50.000 ευρώ. Πρόκειται για τον περιβόητο νόμο που ψηφίστηκε και καταργήθηκε μέσα στο περασμένο δύσκολο καλοκαίρι… ενηλικίωσης της κυβέρνησης. Πλέον, όπως επισημαίνει εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, προκειμένου να συμψηφίσει οφειλές με σύνταξη, θα πρέπει να χρωστά έως 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, ενώ το ποσό για τα υπόλοιπα ταμεία «πέφτει» στα 15.000 ευρώ. Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι για να ισχύσουν οι ευνοϊκές διατάξεις Στρατούλη θα πρέπει να μην έχει εκδοθεί βεβαίωση οφειλής ή τουλάχιστον να μην έχει παρέλθει η δίμηνη προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή του κατά περίπτωση υπερβάλλοντος ποσού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή