Πολλά νεύρα προκαλούν τα νούμερα του ΕΣΠΑ

Πολλά νεύρα προκαλούν τα νούμερα του ΕΣΠΑ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ενόχληση προκάλεσε στο υπουργείο Οικονομίας το σχόλιο της στήλης για greek statistics αναφορικά με το πόσα δισ. ευρώ ήταν το ΕΣΠΑ 2007-2013, που ολοκληρώθηκε το 2015. Στην ανακοίνωσή του, με αφορμή το σχόλιο της «Κ», λέει ότι είναι 20,2 δισ. ευρώ. Μια ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης έλεγε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, είναι 21,8 δισ. ευρώ. Εναν μήνα νωρίτερα, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας είχε παρουσιάσει στην Επιτροπή Παρακολούθησης τον τελικό απολογισμό του ΕΣΠΑ, κάνοντας λόγο για 18,9 δισ. ευρώ. Επειδή όλα αυτά δεν πολυβγάζουν νόημα, θα ήταν καλύτερα, αντί να βλέπουν παντού συστημικούς εχθρούς, να δώσουν τα αναλυτικά στοιχεία για τον τελικό απολογισμό του ΕΣΠΑ σε όρους κοινοτικής συνδρομής και εθνικής συμμετοχής. Ως προς την πρωτιά στην πλήρη απορρόφηση, αυτό ήταν μοιραίο. Σε κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν συρρικνώθηκε τόσο το ΕΣΠΑ, μέσω του μηδενισμού της εθνικής συμμετοχής.

To 22,41% του φετινού ΑΕΠ (180 δισ. ευρώ) της χώρας αποτελεί πλέον η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, η οποία έχει διολισθήσει στα 40,354 δισ. ευρώ. Μάλιστα από τις 232 εισηγμένες, μόλις 11 εταιρείες υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ σε αξία και έχουν άθροισμα χρηματιστηριακής αξίας ύψους 25,731 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες 221 καλύπτουν τα υπόλοιπα 14,623 δισ. ευρώ της χρηματιστηριακής αξίας της αγοράς. Στην κορυφή της κεφαλαιοποίησης, με διαφορά σχεδόν 3 δισ. ευρώ, βρίσκεται η Coca Cola HBC, με αξία 6,69 δισ., και ακολουθεί ο ΟΤΕ (3,77 δισ. ευρώ), η Alpha Bank (2,87 δισ.) και η Εθνική Τράπεζα (2,20 δισ. ευρώ). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η ΟΠΑΠ με αξία 2,006 δισ. ευρώ.

Βρήκε το δίκιο του

Το υπέρογκο ποσό των 7.746 ευρώ κλήθηκε να πληρώσει καταναλωτής για ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς ο μετρητής είχε δείξει κατανάλωση στο τετράμηνο 40.590 κιλοβατώρες! Πρόκειται για σχεδόν δεκαπλάσια κατανάλωση από τη συνηθισμένη που έκανε, και ήταν 4.500 κιλοβατώρες. Ο ίδιος επικαλέστηκε παραβίαση της σφραγίδας του μετρητή του, ζήτησε να γίνει έλεγχος και να μην κοπεί η ηλεκτροδότηση. Η εταιρεία αρνήθηκε, ενώ τον πληροφόρησε ότι ο έλεγχος θα αργήσει για μήνες λόγω φόρτου εργασίας. Ο καταναλωτής ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή και δικαιώθηκε. Κάποιοι θεσμοί φαίνεται ότι λειτουργούν, αρκεί βεβαίως και οι καταναλωτές να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Καθυστέρηση που γεννά πολλά ερωτήματα

Ενας μήνας έχει περάσει από τη λήξη της θητείας του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ι. Μπάκα και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ο νέος γενικός. Αν και από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι έχει επιλεγεί ο επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης, ωστόσο για άγνωστους λόγους αυτός δεν ανακοινώνεται. Οι κακές γλώσσες λένε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί πρώτα να τοποθετήσει τους νέους γενικούς διευθυντές και μετά να τοποθετηθεί ο γενικός γραμματέας, που επί της ουσίας είναι δική του αρμοδιότητα να προχωρήσει τις διαδικασίες επιλογής των προϊσταμένων των διευθύνσεων.

Δύο σύμβουλοι επελέγησαν για αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ

Η Lazard και το ΣΟΛ (Σώμα Ορκωτών Λογιστών) είναι οι δύο σύμβουλοι που επελέγησαν για την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ. Τα ονόματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επισήμως, ωστόσο η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, και αναμένεται να υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση πριν από την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις. Η επιλογή ανεξάρτητων συμβούλων για την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και για την επίλυση όλων των θεμάτων που συνδέονται με τη διαδικασία απόσχισής του από τη ΔΕΗ και της ολοκλήρωσης του σχεδίου παραχώρησης σε στρατηγικό επενδυτή ποσοστού 20% είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές στον προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων. Βασική δραστηριότητα του ΑΔΜΗΕ είναι η ανάπτυξη αλλά και η συντήρηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή