Φθηνότερη ρήτρα θα πληρώσει στην Gazpromexport η ΔΕΠΑ

Φθηνότερη ρήτρα θα πληρώσει στην Gazpromexport η ΔΕΠΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με την Gazpromexport για τον περιορισμό της ρήτρας take or pay, που αφορά στις ποσότητες φυσικού αερίου που δεν απορροφήθηκαν το 2014, κατέληξε η ΔΕΠΑ. Επειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, το ποσό από τα 82 εκατ. δολ. μειώθηκε στα 36 εκατ. δολ. και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη, ύψους 20 εκατ. δολαρίων, θα πληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου 2016 και η δεύτερη, ύψους 16 εκατ. δολαρίων, στις 31 Μαρτίου 2016. Αν και δεν αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ποσό αυτό θα μεταβιβασθεί στο σύνολο των πελατών της ΔΕΠΑ με τις οποίες διατηρεί και η ίδια αντίστοιχες συμβάσεις με ρήτρες take or pay.

Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου υπέγραψε σύμβαση βραχυχρόνιας παραχώρησης του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου Γαλατσίου για τη διεξαγωγή γυρισμάτων και line events του τηλεοπτικού σόου Χ-Factor, το οποίο θα προβληθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου Γαλατσίου παρέμενε εκτός χρήσης 11 χρόνια και αξιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για την προσωρινή στέγαση προσφύγων.

Θριαμβολογίες και μείωση εσόδων

Αν και τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2015 φαίνεται να επιτυγχάνουν τους στόχους, είναι, ωστόσο, σε σχέση με το 2014 σημαντικά μειωμένα. Αν ληφθεί, μάλιστα, υπόψη ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 επιβλήθηκαν αρκετοί φόροι, το αποτέλεσμα θα έπρεπε να ήταν πολύ καλύτερο. Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας διερωτάται γιατί θριαμβολογεί η κυβέρνηση και σχολιάζει τα εξής:

• Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 710 εκατ. ευρώ έναντι του 2014, παρά το γεγονός ότι επιβλήθηκαν νέοι φόροι ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2015.

• Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου για το 2015.

• Οι επιστροφές φόρων μειώθηκαν κατά 450 εκατ. ευρώ έναντι του 2014.

Yποψήφια είναι η Αθήνα στον διαγωνισμό για την ανάδειξη, τη φετινή χρονιά, του καλύτερου τουριστικού προορισμού στην Ευρώπη. Η on-line ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου. Η ελληνική πρωτεύουσα θα ανταγωνιστεί είκοσι ευρωπαϊκούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων η Βαρκελώνη, το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ρώμη.

Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

Tρία πολιτικοοικονομικά σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα καταγράφει σε ανάλυσή της η Barclays. Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, το βασικό σενάριο είναι πως πιθανότατα θα υπάρχει «θόρυβος» για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όμως η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση και, τελικά, το αποτέλεσμα για την Ελλάδα και τις αγορές θα είναι θετικό. Το δεύτερο σενάριο είναι ο σχηματισμός ενός μεγάλου συνασπισμού και το τρίτο σενάριο, που σύμφωνα με την Barclays είναι και το λιγότερο πιθανό, είναι να διεξαχθούν νέες εκλογές χωρίς όμως να σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση.

Εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα για την International Life

Εως τα τέλη του μήνα αναμένονται οι αποφάσεις για την τύχη της International Life και το ενδεχόμενο μεταβίβασής της στην Εθνική Ασφαλιστική. Αυτό δήλωσε η επικεφαλής της εποπτικής αρχής για τον ασφαλιστικό κλάδο Ιωάννα Σεληνιωτάκη, κατά τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο της ασφαλιστικής αγοράς. Η κ. Σεληνιωτάκη σημείωσε ότι στόχος της εποπτικής αρχής είναι η διασφάλιση των ασφαλισμένων και ότι αναμένεται η έκθεση του επιτρόπου για την κατάσταση φερεγγυότητας των δύο εταιρειών –ζωής και γενικών– της International Life.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή