Τρέχουν να εξαιρέσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά

Τρέχουν να εξαιρέσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για να προλάβει να νομοθετήσει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου 2016 για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που αφορούν σε πρώτη κατοικία, τα καταναλωτικά δάνεια, καθώς και για τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτό διότι η εξαίρεση των παραπάνω κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πώλησή τους σε μη πιστωτικά ιδρύματα ισχύει έως τα μέσα Φεβρουαρίου και, εάν δεν υπάρξει νέο νομοθέτημα, θα επιτρέπεται αυτομάτως η δυνατότητα πώλησής τους. Οι διαπραγματεύσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομίας με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται σε εξέλιξη. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνέχιση της εξαίρεσης από την πώληση των παραπάνω κατηγοριών δανείων, και ειδικά αυτών που έχουν υποθήκη ή προσημείωση κύρια κατοικία. Ωστόσο, επειδή οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών για απελευθέρωση της πώλησης «κόκκινων» δανείων παραμένουν ισχυρές, εξετάζεται, κατά πληροφορίες, το ακόλουθο σενάριο: να επιτραπεί μεν η πώληση των παραπάνω κατηγοριών δανείων που σήμερα εξαιρούνται, όμως να τεθούν πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις από αυτές που προβλέπει ήδη το νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Η αιτιολογική έκθεση, άλλωστε, η οποία συνόδευε εκείνο το νομοσχέδιο, δεν άφηνε πολλά περιθώρια για διαφορετική αντιμετώπιση, αλλά έμοιαζε μάλλον να προετοιμάζει το έδαφος.

Μόνο ανοδικά μπορεί να κινηθεί στο εξής η πορεία των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας με το Ιράν. Για πολλούς λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουν πολύ χαμηλό σημείο εκκίνησης: οι ελληνικές εξαγωγές στο Ιράν μέχρι πέρυσι δεν υπερέβαιναν τα 20-25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οπερ σημαίνει ότι η θεαματική αύξηση των εξαγωγών θεωρείται βέβαιη. Συν τοις άλλοις, οι σχέσεις Ελλάδας-Ιράν ήταν παραδοσιακά εξαιρετικές οπότε, με το «καλημέρα» αναμένεται εκτίναξη των ποσοστών.

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας

Toυλάχιστον μία τριετία θα απαιτηθεί από τις τράπεζες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση των «κόκκινων» δανείων των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλές ιστορικές βιομηχανίες θα αφανισθούν, αφού ήδη οι επιχειρήσεις που δεν πρόλαβαν πριν από τα capital controls να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους είναι αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία. Ακόμα και οι υγιείς επιχειρήσεις παρακολουθούνται στενά από τις τράπεζες, και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανοιχθεί πιστωτική γραμμή χωρίς εγγυήσεις, που αφορά κατά κύριο λόγο βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι τα hedge funds που πλησιάζουν τις υγιείς επιχειρήσεις για να επενδύσουν, η πρώτη ερώτηση που κάνουν είναι πόσα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα και σε τι ποσοστό καλύπτουν τον συνολικό δανεισμό της επιχείρισης.

Κάλεσμα εφοπλιστών

Στην Αθήνα βρέθηκε πριν από μερικά 24ωρα ο υπουργός Μεταφορών της Κύπρου για επαφές, αλλά όχι επίσημες, κυβερνητικές. Οπως πληροφορούμαστε, έκανε νέο κύκλο συναντήσεων με Ελληνες εφοπλιστές, με στόχο την προσέλκυσή τους στην Λεμεσό. Ηδη, μέχρι σήμερα έχουν μετακινηθεί στην Κύπρο περί τα 60 εφοπλιστικά γραφεία, που είχαν την έδρα τους στον Πειραιά, αλλά η προσπάθεια, προφανώς, συνεχίζεται… Ο εν λόγω Κύπριος κυβερνητικός αξιωματούχος είναι αυτός που έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα, με μεγάλη επιτυχία, μέχρι σήμερα. Στη Λευκωσία θεωρείται ότι ανήκει στην ομάδα του εκσυγχρονιστή υπουργού Οικονομικών, που φιλοδοξεί να είναι η διάδοχη κατάσταση στην επόμενη μέρα της πολιτικής σκηνής του νησιού.

Αναπάντεχη αναβάθμιση από S&P

Κατά δύο βαθμίδες, στο Β-, και μάλιστα με σταθερές προοπτικές, αναβάθμισε την Παρασκευή το βράδυ την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η S&P. Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης αναφέρουν στο σκεπτικό της απόφασής τους ότι, πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και, δεύτερον, αναφέρονται στην αντοχή που επέδειξε η ελληνική οικονομία στη διάρκεια του 2015, παρά τα πολλαπλά οικονομικά σοκ του δέχθηκε. Η S&P υπολογίζει σε 0,3% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015, ουσιαστικά μηδενική ανάπτυξη για το 2016 και ισχυρή ανάκαμψη στη συνέχεια. Υπολογίζει επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,4% του ΑΕΠ για το 2016 και κοντά στο 2% το 2019 (έναντι στόχου 3,5% το 2018). Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος και προβλέπουν ότι οι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ήπια αναδιάρθρωσή του μέσω αύξησης της περιόδου χάριτος και της περιόδου ωρίμανσης των ομολόγων. Ωστόσο, θωρούν ότι θα πρέπει να περάσουν 13 χρόνια πολύ ισχυρής ανάπτυξης, ώστε το χρέος να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια αναπάντεχη αναβάθμιση, δεδομένου ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη η S&P είχε ανακοινώσει ότι θα περιμένει την ολοκλήρωση του προγράμματος προτού προχωρήσει σε αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή