Η ΡΑΕ αποκτά, επιτέλους, διοικητικό συμβούλιο

Η ΡΑΕ αποκτά, επιτέλους, διοικητικό συμβούλιο

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου θα εξετασθούν από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι διορισμοί της νέας αντιπρόεδρου και των τριών νέων μελών της ΡΑΕ. Οι υποψήφιοι για τις νέες αυτές θέσεις είναι η κ. Μικαέλα Λάττα, ο κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ, ο κ. Απόστολος Γκότσιας, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και ο κ. Θεόδωρος Ζερβός, διδάκτωρ ηλεκτρολόγος μηχανικός. Με την έγκριση των νέων μελών από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναπλήρωσης των μελών της Ολομέλειας της ΡΑΕ, η οποία εκκρεμεί εδώ και δύο μήνες, καθιστώντας ουσιαστικά την αρμόδια αρχή ανενεργή. Το κενό αυτό, λόγω καθυστέρησης εκκίνησης της διαδικασίας από το υπουργείο Ενέργειας, έχει αφήσει ουσιαστικά την αγορά ενέργειας χωρίς ρυθμιστή, σε μια συγκυρία που προωθούνται ιδιαίτερα κρίσιμες αλλαγές.

Εκπτώσεις στην προμήθεια για την αγορά τερματικών POS ξεκίνησαν να προσφέρουν οι τράπεζες σε όσες επαγγελματικές ομάδες ετοιμάζονται να προμηθεύσουν τα μέλη τους, ενόψει του φορολογικού νομοσχεδίου που θα ψηφισθεί στη Βουλή και θα επιβάλει την ηλεκτρονική αγορά προϊόντων. Για παράδειγμα, η Ενωση Καπνοπωλών και Περιπτερούχων Μακεδονίας, με 10.000 μέλη, δέχθηκε εγγράφως δύο προσφορές από ισάριθμες τράπεζες. Η μία τράπεζα από προμήθεια 1,40% που χρεώνει σήμερα τη μειώνει στο 0,75%, ενώ η άλλη τράπεζα από 1,50% μειώνει την προμήθεια στο 0,80%. Βέβαια υπήρξαν και άλλες τράπεζες που ζήτησαν να πηγαίνει ο κάθε επαγγελματίας ξεχωριστά.

Εκδηλώσεις πανικού

Ο πανικός είναι πάντα κακός σύμβουλος και η Ευρώπη προσπαθεί να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση υπό καθεστώς πανικού. Κάποια κράτη-μέλη ζητούν από την Ελλάδα να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων χωρητικότητας 400.000 ατόμων. O αρθρογράφος των Financial Times, Γκ. Ράχμαν, προτείνει να κρατά η Ελλάδα τους πρόσφυγες με αντάλλαγμα η Γερμανία να της μειώσει το χρέος, ενώ η Δανία ανακοίνωσε ότι θα κατάσχει τα τιμαλφή των προσφύγων για να χρηματοδοτήσει το κόστος υποδοχής. Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η Ευρώπη για μια ακόμα φορά, σε μια νέα κρίση, δεν διαθέτει ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης και το κάθε μέλος επιθυμεί την αντιμετώπιση της κρίσης με τρόπο που το βολεύει.

Η πρόβλεψη του υπουργού και το σχέδιο του νέου ΤΑΙΠΕΔ

Μηδενική ύφεση υποστήριξε ο κ. Γ. Σταθάκης (φωτ.) ότι θα καταγράψει το 2015 η ελληνική οικονομία. Η εκτίμηση αυτή, κατά την ομιλία του σε ναυτιλιακό συνέδριο, έρχεται ακριβώς μία ημέρα ύστερα από την εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα περί ύφεσης 0,2% το 2015. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί μία άλλη αναφορά του υπουργού Οικονομίας στο ίδιο συνέδριο. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για την ίδρυση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας ότι αυτό θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από την ολοκλήρωση των εννέα εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεων.

Ολόκληρο το μέρισμα Φεβρουαρίου από ΜΤΠΥ

Αίσιο τέλος είχε και αυτόν τον μήνα το θρίλερ για την καταβολή του μερίσματος σε 280.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Το ταμείο κάθε μήνα εισπράττει 23 εκατ. ευρώ και δαπανά για μερίσματα σχεδόν 40 εκατ. ευρώ. Ετσι και για τα μερίσματα του Φεβρουαρίου, που θα πρέπει να πληρωθούν αύριο Πέμπτη, έλειπαν περίπου 10 εκατ. ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, βρέθηκαν, και οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά, παρότι τις προηγούμενες ημέρες είχε πέσει στο τραπέζι του ΜΤΠΥ η ιδέα να καταβληθεί το 70% του μερίσματος. Στο μέλλον, βέβαια, τα πράγματα δεν αναμένονται εξίσου ευοίωνα, καθώς ήδη το υπουργείο έχει ζητήσει από τη διοίκηση του Ταμείου μείωση προϋπολογισμού κατά 104 εκατ. ευρώ, που οδηγεί σε μειώσεις της τάξης του 30%. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, εκκρεμεί και η έγκρισή του από τη διοίκηση του ΜΤΠΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή