«Η πολυετής ύφεση βοηθάει την αύξηση των κόκκινων δανείων»

«Η πολυετής ύφεση βοηθάει την αύξηση των κόκκινων δανείων»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παρατεταμένη ύφεση και όχι στην κακή διαχείριση εκ μέρους των τραπεζών απέδωσε το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.), σε συνέντευξή του στους FT. «Στην Ελλάδα η κρίση ξεκίνησε από τον δημόσιο τομέα και μεταδόθηκε στον τραπεζικό και όχι το αντίστροφο». Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμα ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν όχι μόνον οι συστημικές αλλά και οι μικρότερες τράπεζες και «πλέον είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο συνιστά ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία».

Μόνο τους ανταποκριτές από τα ξένα ΜΜΕ επέλεξε να ενημερώσει το υπουργείο Οικονομίας, και δη ο υφυπουργός Αλ. Χαρίτσης και ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λ. Λαμπριανίδης, για τον επικείμενο αναπτυξιακό νόμο. Δύο ερμηνείες για την επιλεκτική ενημέρωση μπορούμε να σκεφτούμε: είτε ότι η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί ότι η όποια ανάπτυξη θα έρθει μόνο από ξένους επενδυτές ή ότι τα ελληνικά ΜΜΕ, ως «συστημικά και διαπλεκόμενα», δεν θα παρουσιάσουν σωστά τον νόμο.

Εκτός ανεπτυγμένων αγορών του FTSE το Χ.Α.

Για πρώτη φορά μετά την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το 2001, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα υποβαθμιστεί τον Μάρτιο στην κατηγορία «προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά» (advanced emerging market) από την κατηγορία «ανεπτυγμένη αγορά», από τον FTSE. Υπενθυμίζουμε πως ο αμερικανικός δείκτης MSCI έχει υποβαθμίσει την ελληνική αγορά από τον Νοέμβριο του 2013. H υποβάθμιση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE οφείλεται στην επιβολή capital controls στους Ελληνες επενδυτές (έχει αρθεί ο περιορισμός), γεγονός που προκάλεσε το κλείσιμο του Χ.Α. για ένα μήνα. Επίσης, ένας από τους βασικούς λόγους που υποβαθμίστηκε η Αθήνα είναι και η χαμηλή κεφαλαιοποίηση της αγοράς που προβλημάτισε τον οίκο. Το Χ.Α. εισήλθε στη λίστα αξιολόγησης του οίκου FTSE τον Μάιο του 1998 ως «προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά» (advanced emerging), ενώ από το 2001 περιλαμβάνεται στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Δεκαμελή ομάδα εργασίας θα χειριστεί τα θέματα που συνδέονται με τις διακρατικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου από το 1987 έως σήμερα. Η ομάδα συστήθηκε με απόφαση του υπουργού Ενέργειας Π. Σκουρλέτη για την επίλυση των ειδικότερων ζητημάτων που προκύπτουν επί του θέματος.

POS… βοήθησαν τα capital controls

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Μία ακόμη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση των capital controls στη χρήση «πλαστικού χρήματος» και e-banking. Σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τις επιπτώσεις των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στις ΜμΕ, το ποσοστό των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ) που διαθέτουν πλέον τερματικά για κάρτες (POS) ανέρχεται στο 41%, με το 12% να χρησιμοποιεί POS λόγω των capital controls. Επίσης, το ποσοστό των ΜμΕ, ανεξαρτήτως μεγέθους, που κάνουν πλέον συναλλαγές μέσω e-banking ανέρχεται στο 92%.

«Κλεισμένη» δουλειά θεωρούν την EΕΣΣΤΥ οι Γάλλοι

Με τον «αέρα» του νικητή προσέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ και στον διαγωνισμό της αποκρατικοποίησης της EΕΣΣΤΥ (Eλληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού) οι εκπρόσωποι της γαλλικής Alsthom. Oι ίδιοι φέρεται να θεωρούν ότι «η δουλειά έχει κλείσει» σε υψηλό επίπεδο, κατά την τελευταία επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Και με αυτήν τη λογική, δεν απαιτείται πλέον άλλη δουλειά. Φαίνεται να αγνοούν τις ομολογουμένως σοφές ρήσεις των αρχαίων προγόνων μας περί «συν Αθηνά και χείρα κίνει» και, κυρίως, περί «αλαζονείας ούτις εκφεύγει δίκην».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή