Ο εφιάλτης του 2015

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γρήγορη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, ώστε να εξασφαλιστεί το ταχύτερο η θετική αξιολόγηση από το κουαρτέτο, αποτελεί το κλειδί για την αντιστροφή της αρνητικής κατάστασης. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, με την αξιολόγηση θα ανοίξει ο δρόμος για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Με την αξιολόγηση θα απομακρυνθούν η αβεβαιότητα και η ανησυχία για τον κίνδυνο διολίσθησης της χώρας σε νέα παρατεταμένη περίοδο επαναδιαπραγμάτευσης, θα επιτραπεί στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Επίσης θα ενθαρρυνθεί η υλοποίηση επενδύσεων που είναι τόσο αναγκαίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αντίθετα, όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.) σε άρθρο του στην «Κ», «μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, επαναφέροντας στη μνήμη την αρνητική εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015. Επανάληψη αυτής της εμπειρίας εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους που δύσκολα θα τους αντέξει αυτήν τη φορά η ελληνική οικονομία».

Το ζητούμενο είναι αν το αντιλαμβάνονται και εκείνοι που κρατούν τις τύχες της στα χέρια τους…

«Παράδεισος» οι ΗΠΑ

Οι ροές κεφαλαίων που προέρχονται από φορολογικούς παραδείσους ανά τον πλανήτη και καταλήγουν σε αμερικανικούς καταθετικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ προσμετρούνται πλέον σε δισ. δολάρια μηνιαίως. Αιτία, η εκτίμηση των δικαιούχων ότι η άρνηση των ΗΠΑ να συνυπογράψουν τη διεθνή συμφωνία για το Παγκόσμιο Πρότυπο Αυτόματης Ανταλλαγής Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, που θα τεθεί σε ισχύ σε έναν χρόνο, προικοδοτεί το αμερικανικό έδαφος με το καλύτερα προστατευόμενο τραπεζικό απόρρητο. Η συμφωνία υπογράφηκε αρχικά μεταξύ 52 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ το 2014, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά και οι χώρες Κύπρος, Λιχτενστάιν, Βερμούδες, Βρετανικοί Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Νήσος του Μαν κ.ά. Παρά το γεγονός, λοιπόν, πως οι αμερικανικές αρχές έχουν κυνηγήσει και επιβάλει δυσθεώρητα πρόστιμα σε πλήθος ξένων τραπεζών που διευκόλυναν Αμερικανούς να αποκρύψουν εισοδήματα, εμφανίζονται να έχουν τα χέρια τους δεμένα στο να αποτρέψουν το αντίθετο. Η σθεναρή αντίδραση Ρεπουμπλικάνων και τραπεζικών οργανώσεων στην προσχώρηση της χώρας στη συμφωνία θεωρείται πάγια. Οι ΗΠΑ γίνονται έτσι de facto ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος του κόσμου, κατά δήλωση στελέχους της Rothschild & Co.

Ο αστικός μύθος με τους συμβούλους

Διαδικασία διεθνώς αναγνωρισμένη και διαφανής, αυτή που προβλέπει τη χρήση συμβούλων στα μεγάλα projects, στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται συχνά ως «ύποπτη», αφού πολλοί θεωρούν πως οι αποφάσεις είναι ή θα έπρεπε να είναι αμιγώς πολιτικές. Επιπλέον, με την αχαλίνωτη ροπή των περισσότερων προς τη συνωμοσιολογία, οι σύμβουλοι αντιμετωπίζονται συχνά από την κοινή γνώμη: α) είτε ως διακοσμητικοί, σε διαδικασίες …προαποφασισμένες, β) είτε ως έχοντες δική τους ατζέντα. Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα ψιθυρίζονται για τον ρόλο τους. Ομως οι ρήτρες εμπιστευτικότητας που υπογράφουν όλοι και η απουσία μέχρι στιγμής οιασδήποτε ένδειξης κατάχρησης του ρόλου τους ενισχύουν την άποψη πως πρόκειται μάλλον περί αστικών μύθων. «Ολοι οι σύμβουλοι θέλουν να φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα για να πάρουν και την επόμενη δουλειά», απαντά στην «Κ» Ελληνας investment banker του Λονδίνου, που έχει δουλέψει και στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών. Το άλλο πολύ μεγαλύτερο πεδίο χρυσών συμβολαίων στην Ελλάδα των μνημονίων…

Στην εποχή των capital controls

Συμπληρώνονται σήμερα 210 ημέρες κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στην εγχώρια οικονομία, ενώ οι όποιες κινήσεις χαλάρωσης περιορίζονται για τις εξαγωγικές εταιρείες και όχι για τους πολίτες, καθώς παραμένει το όριο των 420 ευρώ την εβδομάδα. Οπως λένε στην «Κ» καλά ενημερωμένα στελέχη από τράπεζες αλλά και εταιρείες, η εμπειρία των capital controls σε άλλες χώρες έδειξε ότι, εάν δεν μηδενισθεί ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας (ELA), δεν θα αρθούν τα capital controls. Δηλαδή σε γενικές γραμμές, εάν δεν επιστραφούν τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, τα capital controls θα παραμείνουν στη ζωή των Ελλήνων. Εν τω μεταξύ, η επανεμφάνιση χαρτονομισμάτων 500 ευρώ στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, που ανέδειξε η «Κ» πριν από δύο εβδομάδες, αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με αμηχανία στο λιανεμπόριο. Οπως εκμυστηρεύθηκε στην «Κ» επιχειρηματίας που έχει εταιρεία στο Παρίσι αλλά και στην Ελλάδα, όταν προσπάθησε πρόσφατα να πληρώσει απλές καθημερινές αγορές με χαρτονόμισμα 500 ευρώ, συνάντησε την άρνηση σε καταστήματα του λιανεμπορίου. Μόνο στην Αττική Οδό, όπως είπε, για να πληρώσει το εισιτήριο διέλευσης, δέχθηκαν το μοβ χαρτονόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή