Βελτίωση υπάρχει, αλλά η συμφωνία αργεί

Βελτίωση υπάρχει, αλλά η συμφωνία αργεί

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεργασία με την Ελλάδα στην αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης έχει βελτιωθεί, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις (φωτ.), σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Λετονίας. Τι σημαίνει αυτό κατά τον κ. Ντομπρόβσκις; «Η Ελλάδα καταθέτει ακόμη και προτάσεις για το πώς θα υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα», όπως διευκρίνισε. Επί της ουσίας, η βελτίωση αφορά το γεγονός ότι υπάρχουν προτάσεις που κατατίθενται και συζητιούνται. Και στην πράξη σημαίνει ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα και, ακόμα χειρότερα, είναι πολύ νωρίς για να διαφανεί μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλωστε, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη σε σχέση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2016, αλλά και της επόμενης διετίας». Είναι προφανές ότι ο κ. Ντομπρόβσκις δεν εντάσσεται σε εκείνους που πιστεύουν σε μια γρήγορη ολοκλήρωση του ελέγχου.

Τον προσεχή Μάρτιο θα ισχύσει η απόφαση που έλαβε τον Σεπτέμβριο του 2015 ο αγγλικός οίκος Ftse να υποβαθμίσει το Χρηματιστήριο από αναπτυγμένη αγορά (developed market), που υπήρξε από το 2001, σε προηγμένη αναπτυσσόμενη (advanced emerging market). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην αγορά μετοχών θα εισέλθουν νέα κεφάλαια προερχόμενα από funds που επιλέγουν αναπτυσσόμενες αγορές. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, οι κραδασμοί δεν θα είναι μεγάλοι, και αυτό διότι εν πολλοίς οι επενδυτές έχουν ήδη προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Η νέα κρίσιμη αξιολόγηση του διεθνούς οίκου για την Αθήνα θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Εγκύκλιος για αυτονόητα

Με εγκύκλιο καλεί τους υπαλλήλους του ο ΕΟΤ να τηρούν το ωράριο εργασίας τους και να κάνουν χρήση της κάρτας, τονίζοντας την υποχρέωσή τους να τηρούν τα ανωτέρω. Διαπιστώνοντας προφανώς φαινόμενα μη τήρησης των ωραρίων από υπαλλήλους, κρίνεται αναγκαίο να υπογραμμιστεί ότι η χρήση της κάρτας είναι αναγκαία, καθώς, βάσει της μηνιαίας καταγραφής των σημάνσεων σε αυτή, θα γίνεται στο εξής ο τρόπος υπολογισμού των υπερωριών αλλά και των περικοπών. Στην ίδια εγκύκλιο, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά και στο σκέλος των αδειών πάσης φύσεως, ενώ τονίζεται ότι ισχύει και η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Το προσφυγικό πλήττει τον συνεδριακό τουρισμό

Ανησυχία υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις τάξεις των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διοργάνωσης συνεδρίων, καθώς ειδικά σε κάποιες περιοχές της χώρας καταγράφεται μεγάλη πτώση του ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση εταιρικών εκδηλώσεων από ξένες εταιρείες. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό τονίζουν ότι θα πρέπει να προβληθούν στις ξένες αγορές τα πλεονεκτήματα της χώρας, όπως ότι αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμό.

Οι απρόβλεπτοι Βρετανοί και η απειλή του Brexit

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών διαβάσαμε πολλές αναλύσεις για τις οδυνηρές συνέπειες του Grexit από την Ευρωζώνη για την ελληνική οικονομία. Πλέον, καθώς τα σχετικά σενάρια έχουν απομακρυνθεί, είναι η σειρά των Βρετανών να ανησυχούν για τα δεινά που μπορεί να προκαλέσει το Brexit, δηλαδή η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των βιομηχάνων της χώρας, το μειωμένο εμπόριο και η αποδυναμωμένη παραγωγικότητα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη κατά 0,5% τον χρόνο για τα επόμενα 15 χρόνια, σε περίπτωση που η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ειδοποιός διαφορά ότι οι Βρετανοί θα πάρουν μόνοι τους την απόφαση, κάτι που δεν ίσχυε στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν λειτουργεί καθησυχαστικά, δεδομένης της ιδιορρυθμίας αλλά και του εθνοκεντρισμού των κατοίκων του «Νησιού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή