Τρόπο μεταφοράς των χρημάτων προς Ιράν ψάχνουν τα ΕΛΠΕ

Τρόπο μεταφοράς των χρημάτων προς Ιράν ψάχνουν τα ΕΛΠΕ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα ΕΛΠΕ θέλουν αλλά το Ιράν δεν μπορεί… Η ελληνική εταιρεία, σε εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας με το Ιράν, και ειδικότερα στο σκέλος που αφορά την αποπληρωμή παλαιών οφειλών ύψους 600 εκατ. ευρώ, αναζητεί τρόπο καταβολής της πρώτης δόσης ύψους 100 εκατ. ευρώ. Παρά την άρση των κυρώσεων, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στη μεταφορά κεφαλαίων προς τις ιρανικές τράπεζες, όπως διαπίστωσαν αρμόδια στελέχη των ΕΛΠΕ. Ετσι, ο όμιλος αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους καταβολής της δόσης, και ένα από τα σχέδια που συζητιούνται είναι το άνοιγμα ενός «κοινού λογαριασμού» με τη NIOC για την κατάθεση των χρημάτων.

Πτωτική παραμένει η τάση των τουριστικών κρατήσεων για την Ελλάδα τη θερινή σεζόν από τη γερμανική αγορά. Οι τουριστικοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος των αφίξεων από τη Γερμανία στη χώρα μας φέτος θα παίξουν οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Πάντως, ο Ιανουάριος εξελίχθηκε γενικά αρνητικά σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις διακοπών στη Γερμανία, καθώς καταγράφηκε πτώση 12%, σύμφωνα με στοιχεία της Gfk.

Θα δώσει μέρισμα και τον Φεβρουάριο

«Σώθηκε» για έναν ακόμη μήνα το μέρισμα που διαθέτει σε πάνω από 280.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους το Μετοχικό Ταμείο (ΜΤΠΥ), παρά την τεράστια «τρύπα» στα έσοδα. Το Δημόσιο διαπίστωσε πως είχε κάποιες φορολογικές υποχρεώσεις προς το Ταμείο που δεν είχε τακτοποιήσει, και έτσι τα μερίσματα θα δοθούν στην ώρα τους, και κυρίως ολόκληρα. Να σημειωθεί ότι η αρχική σκέψη της διοίκησης του Ταμείου, μπροστά στο πιθανό αδιέξοδο, ήταν να καταβληθεί μόνον το ένα τρίτο του μερίσματος σε κάθε δικαιούχο. Διευκρινίζεται ότι τα έσοδα του Ταμείου ανέρχονται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανάγκες για την κάλυψη των μερισμάτων είναι τριπλάσιες. Για το ΜΤΠΥ εκκρεμεί νομοθετική παρέμβαση που θα οδηγεί σε σημαντική μείωση των μερισμάτων, όμως η κατάθεσή της στη Βουλή αναμένεται παράλληλα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οσο αυτό αργεί, τόσο οι υπεύθυνοι θα πρέπει να ανακαλύπτουν έσοδα…

Ενέκριναν χθες οι μέτοχοι της Κούμπας την εκκαθάριση εταιρείας. Στο αποκορύφωμα της ανόδου, το 1999, μόλις τρία χρόνια μετά την εισαγωγή της στο Χ.Α. και έπειτα από άνοδο κατά 5.500%, είχε φθάσει να αποτιμάται προς 580 εκατ. ευρώ, η οικογένεια του βασικού μετόχου Κούμπα είχε πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της σε τρίτους επενδυτές.

Με την πλάτη στον τοίχο ξανά η διαπραγμάτευση

Για μία ακόμα φορά η προσδοκία του οικονομικού επιτελείου για έλευση των επικεφαλής της τρόικας και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων διαψεύστηκε. Οι επικεφαλής των θεσμών δεν θα έρθουν τη Δευτέρα, και τα μηνύματα που στέλνουν δείχνουν ότι, αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή στη σημερινή κατάσταση, ο έλεγχος δύσκολα θα κλείσει γρήγορα. Οσο, όμως, καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο θα επανέρχεται το «φάντασμα» της έλλειψης ρευστότητας στα κρατικά ταμεία. Δηλαδή, η διαπραγμάτευση θα γίνει για πολλοστή φορά με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Κάτι που συμβαίνει τα τελευταία έξι χρόνια.

Ετοιμος για τη μεγάλη επιστροφή μέσω του real estate

Ακούγεται εσχάτως ότι πρώην τραπεζίτης ετοιμάζει δυναμική επιστροφή, ως επικεφαλής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων. Τα ακίνητα περιήλθαν σε ξένο επενδυτικό fund από τράπεζες στις οποίες είχαν καταλήξει μετά την πτώχευση της ιδιοκτήτριας επιχείρησης. Πρόκειται για εμβληματικά κτίρια της χρυσής εποχής της οικοδομής και του real estate. Το επενδυτικό fund είχε προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο άλλων εταιρειών, μέσω τράπεζας, στο παρελθόν, αλλά εκείνη η απόπειρα, την οποία υποστήριξε ο εν λόγω τραπεζίτης, κόλλησε. Μπορεί εκείνη η προσπάθεια να μην ευοδώθηκε, αλλά φαίνεται ότι δημιούργησε μια… ισχυρή φιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή