Επιστροφή σε συνταγές της δεκαετίας του 1980

Επιστροφή σε συνταγές της δεκαετίας του 1980

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνήμες από τη δεκαετία του ’80 ανέσυρε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης (φωτ.). Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση για τον ασφαλιστικό κλάδο κατά την ομιλία του στη χθεσινή συνέλευση των ασφαλιστών, ξεχώρισε –εκτός από τη δημιουργία εξειδικευμένων ασφαλιστικών δικαστηρίων με εξειδικευμένους όπως είπε δικαστές– την πρόθεση δημιουργίας σώματος ανεξάρτητων εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων. Οι παλαιότεροι που συμμετείχαν στη συνέλευση θυμήθηκαν το 1985 όταν το ΠΑΣΟΚ είχε δημιουργήσει έναν αντίστοιχο φορέα, που ονομάστηκε ΣΕΠΤΑ. Η τύχη του φορέα έληξε τελικά άδοξα, καθώς μερικά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1991, με κυβέρνηση Ν.Δ., ο ΣΕΠΤΑ καταργήθηκε αφού προηγουμένως διένειμε τις εισφορές που είχε εισπράξει από τις ασφαλιστικές εταιρείες και οι οποίες αθροίζονταν τότε σε 500 εκατ. δραχμές.

«Βυθίζονται» οι τουριστικές κρατήσεις στην Κω για τη φετινή σεζόν, όπως διαπιστώνουν οι ξενοδοχειακοί παράγοντες του νησιού. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από τοπικούς φορείς στην αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πτώση των κρατήσεων, που ξεπερνά σε ποσοστό το 30%. Πάντως ανησυχία προκαλεί στο νησί το ενδεχόμενο δημιουργίας και δεύτερου hotspot. Για το εν λόγω θέμα και ενόψει της έναρξης της σεζόν κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας.

Τα roadshows των εισηγμένων

Τις επόμενες έξι εβδομάδες, η παρουσία εισηγμένων εταιρειών σε διεθνή συνέδρια αναμένεται να κορυφωθεί, καθώς στο διάστημα αυτό είναι προγραμματισμένες πολλές παρουσιάσεις (roadshows) που πραγματοποιούνται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ήδη έχουν κληθεί να δώσουν το «παρών» εγχώριες επιχειρήσεις. Ειδικότερα στις 4 Μαρτίου στο Λονδίνο θα πραγματοποιηθεί το roadshow της JP Morgan, ενώ ακολουθεί της HSBC στις 9 και 10 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Ο Μάρτιος ολοκληρώνεται με το τραπεζικό roadshow που διοργανώνει στο Λονδίνο κάθε χρόνο η Morgan Stanley. Μέσα στον Απρίλιο έχουν προγραμματισθεί νέες παρουσιάσεις σε Παρίσι και Λονδίνο, όπου έχουν κληθεί εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Περισσότερη ευελιξία στα unit linked

Ανοιχτό άφησε χθες ο διοικητής της ΤτΕ και επόπτης του ασφαλιστικού κλάδου Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.) το αίτημα που έχει διατυπωθεί από την ασφαλιστική αγορά για περισσότερη ευελιξία στις τοποθετήσεις σε επενδυτικά προϊόντα, τύπου unit linked, θέμα που τέθηκε και από τον επικεφαλής του Insurance Europe Σέρτζιο Μπαλμπινό. Οι πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων έχουν κατακρημνιστεί, λόγω της επιβολής των capital controls, και ο κ. Στουρνάρας, που υπεραμύνθηκε των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ως ανάγκη για την «προστασία ενός δημόσιου αγαθού», παρέπεμψε στην επιτροπή συναλλαγών που εξετάζει παρόμοια αιτήματα.

Από αναβολή σε αναβολή η πάταξη της φοροδιαφυγής

Ολες οι παρεμβάσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση τόσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και για το λαθρεμπόριο αναβάλλονται εδώ και ένα χρόνο. Ακόμα και σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, διαπιστώθηκε ότι σειρά διατάξεων δεν μπορούν ακόμη να κατατεθούν στη Βουλή. Και αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι έχει «κολλήσει» η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της χώρας, αφετέρου στο ότι κωλυσιεργούν τα συναρμόδια υπουργεία να υπογράψουν διατάξεις όπως, για παράδειγμα, αυτές για το λαθρεμπόριο στα καπνικά. «Αράχνες» έχουν πιάσει το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη), η σύνδεση του αφορολόγητου με το πλαστικό χρήμα, το περιουσιολόγιο, το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών, καθώς και το νομοσχέδιο για τα καύσιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή