Συζήτησαν πολλά, «σημαντικά» και μη

Συζήτησαν πολλά, «σημαντικά» και μη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο κ. Γ. Σταθάκης (φωτ.) με την αρμόδια για τον Ανταγωνισμό επίτροπο Μ. Βεστάγκερ επιβεβαίωσε χθες με γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανακοίνωση είναι η επιλεκτική αναφορά στα όσα συζήτησε ο υπουργός με την επίτροπο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο κ. Σταθάκης ανέλυσε τις νέες διατάξεις που αφορούν την πειθαρχική ευθύνη των μελών της επιτροπής, τη στελέχωση του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης και τον καθορισμό ανώτατου ορίου στις αμοιβές δικηγόρων, οι οποίοι προσλαμβάνονται ως εξωτερικοί συνεργάτες». Με άλλα λόγια, εμφανίζεται σαν να μη συζήτησαν για τις λοιπές διατάξεις, αυτές που αφορούν τη σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος. «Συζητήθηκαν», ήταν η διευκρίνιση που έδιναν χθες από το υπουργείο, «αλλά αυτά δεν είναι τα σημαντικά», πρόσθεταν.

Δεν αναμένεται κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή πριν από το τέλος Μαρτίου. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Κομισιόν απέστειλε τις όποιες παρατηρήσεις της στην ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες, κατά τον ίδιο, ήταν τυπικές νομοτεχνικές βελτιώσεις και όχι επί της ουσίας του νομοσχεδίου. Ωστόσο, το νομοσχέδιο θα πρέπει πριν από την κατάθεσή του να λάβει έγκριση και από τους υπόλοιπους «θεσμούς». Αν μη τι άλλο, το σίριαλ του νέου αναπτυξιακού έχει αρκετά ακόμη επεισόδια μέχρι να ολοκληρωθεί.

«Μνημείο διαφάνειας»

Ούτε σκιά στη διαδικασία διορισμού προέδρου και αντιπροέδρου της ΡΑΕ δεν βλέπει ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης. Αυτό τόνισε χθες από το βήμα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Στο μεταξύ, η ΡΑΕ, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε από την αποκάλυψη της παράτυπης διαδικασίας διορισμού του προεδρείου της, έχει αναθέσει γνωμάτευση για το θέμα σε δικηγορική εταιρεία. Ο αρμόδιος υπουργός, αντί να θέσει σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να διασφαλίσει την εγκυρότητα της γνωμάτευσης, προτιμά να υποβαθμίζει το θέμα και να βλέπει κατά τη συνήθη πρακτική του… αόρατους εχθρούς. «Η ΡΑΕ ζήτησε σχετική γνωμάτευση γιατί είναι στο μάτι του κυκλώνα», είπε…

H συνεργασία με Gazprom φέρνει κέρδη στη ΔΕΠΑ

Tην πρώτη παράπλευρη ωφέλεια της στρατηγικής συνεργασίας της με την Gazprom στο θέμα της μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω του ελληνο-ιταλικού αγωγού, φαίνεται ότι πέτυχε η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ. Υστερα από έντονες διαπραγματεύσεις, η Gazpromexport αποδέχθηκε την πλήρη εξάλειψη της ρήτρας take or pay, που παρουσιάστηκε το 2015, λόγω της παραλαβής μειωμένων ποσοτήτων. Η ρήτρα, της οποίας η πληρωμή αποφεύχθηκε, ανερχόταν στο ποσό των 5 εκατ. δολαρίων. Εκτός από τη ΔΕΠΑ, ωφελημένοι είναι και οι πελάτες της, οι οποίοι δεν θα επιβαρυνθούν με αναδρομικές αυξήσεις για το 2015.

Γνώστης του λιανεμπορίου ο νέος πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ

Τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) ανέλαβε ο κ. Κώστας Μαχαίρας, αντικαθιστώντας τον κ. Νίκο Βερόπουλο. Ο κ. Μαχαίρας αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα στελέχη στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, καθώς επί σειράν ετών διετέλεσε επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ μέχρι και το τέλος Μαρτίου θα κατέχει τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου του ομίλου Delhaize (θυγατρική του οποίου είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος) και του διευθύνοντος συμβούλου για τη δραστηριότητα του βελγικού ομίλου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Μαχαίρας αποχωρεί από τη Delhaize μετά τη συγχώνευση της τελευταίας με την ολλανδική Ahold, και δεν είναι λίγες οι φήμες που τον θέλουν να αναλαμβάνει τη διοίκηση του ομίλου Μαρινόπουλου. Μένει να δούμε εάν η επαναδραστηριοποίησή του στην ελληνική αγορά θα αφορά μόνο το ΙΕΛΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή