«Φθηνό αέριο και μετά την αύξηση του φόρου»

«Φθηνό αέριο και μετά την αύξηση του φόρου»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα πρέπει να ενοχληθούν οι καταναλωτές από μια πιθανή αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην περίπτωση που επιβληθεί αυξημένη φορολογία, γιατί ούτως ή άλλως η τελική τιμή θα είναι χαμηλότερη από πέρυσι. Αυτό είναι το σκεπτικό του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια για αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο. Αφού τόνισε ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε ότι ακόμη και εάν αυξηθεί ο φόρος, η τελική τιμή θα είναι πολύ πιο φθηνή από πέρυσι. Από τα Φάρσαλα, όπου βρέθηκε για να παραστεί στα εγκαίνια επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου από την ΕΠΑ Θεσσαλίας, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε την αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές: «Εγώ θα επαναλάβω αυτό που είχε πει κάποτε ο Κώστας Καραμανλής: Τα αιτήματα ενίοτε γίνονται δεκτά».

Δεύτερη επιστολή στις χρηματιστηριακές εταιρείες έστειλε τις τελευταίες ημέρες ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, ύστερα από αυτήν που είχε στείλει τον Σεπτέμβριο του 2015, ζητώντας διευκρινίσεις για πελάτες τους, οι οποίοι το δωδεκάμηνο 1/6/2014-30/6/2015 προέβησαν σε συναλλαγές επί χρηματοπιστωτικών μέσων, όπου το σύνολο των αγορών τους ήταν μεγαλύτερο από το σύνολο των αντίστοιχων πωλήσεών τους, τουλάχιστον κατά 500.000 ευρώ. Η νέα επιστολή του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος ζητεί περισσότερες λεπτομέρειες για τους συνδικαιούχους στους χρηματιστηριακούς κωδικούς, με δεδομένο ότι θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος.

Ταξίδι– αστραπή

Για λίγες ώρες βρέθηκε στην Αθήνα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, κ. Ντ. Κοστέλο. Εφθασε την Τρίτη το βράδυ και χθες το πρωί ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που βρίσκονται επίσης στην πρωτεύουσα αυτές τις ημέρες. Επίσης, ο κ. Κοστέλο ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών και τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. που βρίσκονται στην Αθήνα, και αμέσως μετά αναχώρησε για τις Βρυξέλλες. Το Σάββατο, εκτός απροόπτου, ο κ. Κοστέλο θα επιστρέψει στην Αθήνα, αλλά αυτή τη φορά το πρόγραμμά του θα είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς θα κληθεί να εντοπίσει τον συμβιβασμό που θα οδηγήσει σε συμφωνία.

Απουσίες που συζητήθηκαν στα 15α «γενέθλια» του ΔΑΑ

Αίσθηση προκάλεσε χθες η απουσία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος» από την εκδήλωση εορτασμού των 15 ετών λειτουργίας του. Καθήκοντα οικοδεσπότη ανέλαβε και εκτέλεσε υποδειγματικά ο γενικός διευθυντής του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης. Η απουσία ωστόσο του προέδρου Παναγιώτη Ρουμελιώτη έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως. Επίσης ποικιλοτρόπως ερμηνεύθηκε και η απουσία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί εξαιτίας διαφόρων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων.

Πληθώρα εξαγγελιών, έλλειμμα πράξεων

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα έπρεπε να ξεκινήσει φέτος τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου δήλωναν σε καθημερινή βάση για την επιτυχία τους αυτή, όπως και για άλλα θέματα, αλλά δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται σχεδόν για κανένα. Το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet παραμένει κλειστό και όπως όλα δείχνουν οι δηλώσεις θα υποβληθούν στις ίδες ημερομηνίες με το περυσινό έτος. Επίσης να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τον περασμένο Δεκέμβριο αφορολόγητες δωρεές έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Το μέτρο όμως δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Αγνωστο παραμένει ακόμη το τι θα γίνει με τις αποδείξεις, και αυτό διότι δεν έχει κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που να ορίζει ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να διατηρούν το 2016 αποδείξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή