Τράπεζες κατά Δημοσίου για οφειλές 65 εκατ. ευρώ

Τράπεζες κατά Δημοσίου για οφειλές 65 εκατ. ευρώ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγωγές κατά του Δημοσίου προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες τράπεζες, απαιτώντας την καταβολή των χρεωστούμενων από τη διαχείριση προγραμμάτων του προηγούμενου ΕΣΠΑ, αλλά και του Γ΄ ΚΠΣ. Οι αγωγές, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη κατατεθεί από δύο τράπεζες, υποχρέωσαν το υπουργείο Οικονομίας να προτείνει τη μερική αποπληρωμή του ποσού, αλλά η πρόταση δεν κρίθηκε ικανοποιητική, καθώς εμπεριείχε «κούρεμα» της τάξεως άνω του 60%, προσγειώνοντας τις οφειλές στα 20 εκατ. ευρώ, περίπου. Οι οφειλές του Δημοσίου προς τις τράπεζες υπολογίζονται γύρω στα 65 εκατ. ευρώ και χρονολογούνται από την προηγούμενη δεκαετία, όταν οι τελευταίες κλήθηκαν να διαχειριστούν το πρώτο πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ και στη συνέχεια ένα αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη ότι ο κλάδος της καπνοβιομηχανίας είναι υπερφολογημένος είχε καθησυχάσει τις εταιρείες προϊόντων καπνού, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι σε κατάσταση συναγερμού. Βέβαια, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η ενημέρωση που είχαν οι εταιρείες από τον κ. Αλεξιάδη ήταν πριν από αρκετά μεγάλο διάστημα και ενώ ο κ. Αλεξιάδης δεν συμμετέχει στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο. Η οριστική απόφαση για την αύξηση στα τσιγάρα θα ληφθεί από τους κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη, οι οποίοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους φέρονται να έχουν αποδεχθεί μία αύξηση τουλάχιστον 10 λεπτών επί της λιανικής τιμής στο πακέτο τσιγάρων.

Αναζητούσαν αίθουσα

Πανικός προκλήθηκε χθες στο κυβερνητικό επιτελείο, λίγο πριν ξεκινήσουν οι συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας. Οχι, αυτήν τη φορά αιτία δεν ήταν κάποια απαίτηση των δανειστών. Ή τουλάχιστον δεν ήταν αυτή η αφορμή που πυροδότησε τον πανικό. Ο λόγος έχει να κάνει με το πού θα γίνονταν οι συναντήσεις, καθώς οι αίθουσες συνεδριάσεων του κεντρικού ξενοδοχείου που λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις ήταν γεμάτες, λόγω συνεδρίου πολυεθνικής εταιρείας. Τελευταία στιγμή βρέθηκε η λύση, και οι υπουργοί και οι εκπρόσωποι των θεσμών ανέβηκαν στον 8ο όροφο για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις. Πρόκειται για έναν ακόμα λόγο που οι συναντήσεις αυτές πρέπει να γίνονται στα υπουργεία.

Χωρίς αύξηση εισιτηρίου όσοι το είχαν προπληρώσει

Διατηρείται το αντίτιμο εισόδου στο φυσικό γεωλογικό πάρκο Νέας Καμένης (Ηφαίστειο Θήρας) για φέτος στα 2 ευρώ για όσους επισκέπτες κρουαζιέρας έχουν ήδη προπληρώσει με αυτή την τιμή για την είσοδό τους στο Ηφαίστειο. Σημειώνεται ότι από φέτος η νέα τιμή εισόδου έχει ορισθεί στα 2,5 ευρώ. Τη σχετική απόφαση έλαβε η Γεωθήρα, μονομετοχική εταιρεία του Δήμου Θήρας, κατόπιν αιτημάτων από τουριστικά γραφεία τα οποία διακινούν επισκέπτες κρουαζιέρας και έχουν προπληρώσει με την παλιά τιμή για την είσοδό τους, επιλέγοντας από το προηγούμενο έτος το σχετικό πακέτο.

Με νέο ομόλογο θα πληρώσει παλιά χρέη

Τα hedge funds που ενεπλάκησαν στη δεκαπενταετή δικαστική διαμάχη με την Αργεντινή θα είναι τα πρώτα που θα πληρωθούν από τα χρήματα που θα δανειστεί η χώρα με την έκδοση νέου ομολόγου την επόμενη εβδομάδα. Οπως μεταδίδει το Reuters, σε μια εξαιρετικά πολύπλοκη συμφωνία η χώρα της Λατινικής Αμερικής θα ξεπληρώσει τους πιστωτές μετά την πώληση του ομολόγου στις 18 Απριλίου. Συνολικά, η Αργεντινή οφείλει αυτήν τη στιγμή 11 δισ. δολάρια στους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της, συμπεριλαμβανομένων και των 8,2 δισ. δολαρίων προς τα funds «γύπες». Βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι (φωτ.), ο διακανονισμός μπορεί να ακυρωθεί αν έως την Πέμπτη δεν λάβουν 5,9 δισ. δολάρια. Ομως, όπως επισημαίνει το Reuters, με την πώληση του ομολόγου να έχει προγραμματιστεί για τις 18 Απριλίου, είναι απίθανο να υπάρξει κάποια κίνηση για ακύρωση της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή