Από το Σύνταγμα στη… Ζαλοκώστα

Από το Σύνταγμα στη… Ζαλοκώστα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σενάρια που θέλουν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (φωτ.) να παραιτείται είναι γνωστά, έφτασαν να γράφονται και σε γερμανικές εφημερίδες και δι’ αυτών να επανεισάγονται στην Ελλάδα. Οι πηγές, πάντως, αυτών των σεναρίων είναι ελληνικές, και μάλιστα προσκείμενες στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Το στόρι έχει ως εξής: Ο κ. Τσακαλώτος θα φύγει από το υπουργείο Οικονομικών στον ανασχηματισμό που θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο θα παραμείνει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, επειδή θα αποχωρήσει ο κ. Δραγασάκης. Οι σχέσεις του τελευταίου με τον πρωθυπουργό, λένε οι ίδιες πηγές, είχαν και καλύτερες στιγμές στο παρελθόν. Τώρα όλο αυτό το σενάριο ακούγεται σαν να προτιμούν να έχουν τον Τσακαλώτο ως υπαρχηγό εντός κυβέρνησης, από το να είναι λοχαγός, επικεφαλής του ουλαμού των «53».

Το ποσοστό των Βρετανών που επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. καταγράφει ελαφρύ προβάδισμα 2% έναντι του ποσοστού όσων τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ενωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ICM. Το 46% των Βρετανών τάσσεται υπέρ του Brexit, έναντι του 44% των Βρετανών που επιθυμεί η χώρα να παραμείνει στην Ε.Ε., χωρίς να υπολογίζεται το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι, τόνισε η ICM. Η έρευνα διεξήχθη μέσω Διαδικτύου μεταξύ 22 και 24 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Βρετανία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος απηύθυνε θερμή έκκληση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

H συνάντηση των 40 λεπτών

Χθες το απόγευμα καταγράφηκε ένα ιστορικό ρεκόρ. Αυτό της μικρότερης σε διάρκεια συνάντησης υπουργού Οικονομικών με επικεφαλής της τρόικας. Ο κ. Τσακαλώτος εισήλθε χθες στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών περίπου στις 6.20 το απόγευμα και αποχώρησε από το ξενοδοχείο που λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις στις 7 μ.μ. Δηλαδή, η συζήτηση διήρκεσε κάτι παραπάνω από μισή ώρα. Με την επιφύλαξη πάντα να έχουν γίνει συναντήσεις εν αγνοία των δημοσιογράφων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας τα τελευταία έξι χρόνια, η χθεσινή ήταν η μικρότερη σε διάρκεια συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών από την αρχή των μνημονίων.

Απέρριψε την πρόταση για τα αδήλωτα εισοδήματα

Σταμάτησαν πλέον οι αναφορές από το οικονομικό επιτελείο αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου για νέα ρύθμιση όσων επιθυμούν να αποκαλύψουν εθελοντικά αδήλωτα εισοδήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ «έβαλε πάγο» στην κυβέρνηση απορρίπτοντας την ελληνική πρόταση. Το ΔΝΤ είναι σύμφωνο σε μία εθελοντική αποκάλυψη με την προϋπόθεση ότι τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν με τον ανώτατο συντελεστή και θα σβηστούν μόνον πρόστιμα. Επίσης δεν θα έχουν ποινικές κυρώσεις. Η πρόταση του ΔΝΤ διαφέρει από την ελληνική που έδινε έκπτωση στον φόρο που προκύπτει έως και 60% για όσους τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ελληνικά ομόλογα.

Bundestag καλεί Ντράγκι σε ακρόαση τον Σεπτέμβριο

Οσο κι αν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με τη στάση της καλύπτει τη χαλαρή νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι (φωτ.), ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ συνεχίζει να δέχεται πυρά από το Βερολίνο. Η συζήτηση για τα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ συνεχίζεται στη Γερμανία και φαίνεται ότι έχουν διχάσει και το γερμανικό Κοινοβούλιο. Ο Μάριο Ντράγκι θα κληθεί πιθανότατα το φθινόπωρο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί, σύμφωνα με το Reuters. To ειδησεογραφικό πρακτορείο σχολιάζει ότι η κίνηση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) της Γερμανίας θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις Βερολίνου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δεν είναι και οι πλέον αρμονικές, δεδομένης της κριτικής που έχει ασκηθεί στις αποφάσεις του επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή