Μεταξύ Βερολίνου – ΔΝΤ η συζήτηση για το χρέος

Μεταξύ Βερολίνου – ΔΝΤ η συζήτηση για το χρέος

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκληρή διαπραγμάτευση αποδίδει η κυβέρνηση την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Μάλλον στη σκληρή διαπραγμάτευση του ΔΝΤ εννοεί, γιατί αν το Βερολίνο «μαλάκωσε» οφείλεται στο γεγονός ότι θέλει την εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και όχι γιατί ο κ. Σόιμπλε (φωτ.) κάμφθηκε από τα επιχειρήματα του κ. Τσακαλώτου. Εξάλλου, η συζήτηση στο Eurogroup για το θέμα ήταν πολύ σύντομη. Οι παρεμβάσεις των υπουργών ολιγόλεπτες. Τόσο σύντομες, που οι υπάλληλοι της Κομισιόν δεν πρόλαβαν να βγάλουν αντίγραφα του προσχεδίου της ανακοίνωσης. Ετσι, οι υπουργοί περίμεναν κάμποση ώρα για να φωτοτυπηθεί το προσχέδιο, να το δουν οι συνεργάτες τους και στη συνέχεια να ζητήσουν ο καθένας τις όποιες μικροαλλαγές ήθελε. Η πραγματική διαπραγμάτευση για το χρέος, μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, δεν γίνεται στο Eurogroup και φυσικά σε αυτή δεν συμμετέχει η Αθήνα.

Οι εισηγμένες εταιρείες από το φετινό α΄ τρίμηνο του 2016 δεν είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, ενώ ακριβώς το ίδιο θα συμβεί και στα αποτελέσματα εννεαμήνου 2016. Ετσι, στα τέλη Μαΐου, που έληγε τα προηγούμενα χρόνια η υποχρεωτική δημοσίευση των τριμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων, θα έχουμε την εξής εικόνα: Από τη μία πλευρά οι εταιρείες που για λόγους φήμης και εταιρικής διακυβέρνησης θα ανακοινώσουν κανονικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου και από την άλλη πλευρά θα υπάρχουν εισηγμένες που θα επιλέξουν απλώς να δημοσιεύσουν μία συνοπτική κατάσταση εσόδων. Ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε και ποιες εισηγμένες θα τηρήσουν επακριβώς τον νόμο.

Προσεχώς… υπερθέρμανση

«Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές τις δυνατότητες που παρέχονται πλέον στην οικονομία», είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup. Λες και εάν η Ευρωζώνη ρυθμίσει το χρέος, αλλά ο κ. Σκουρλέτης συνεχίσει να κάνει με τις επενδύσεις ό,τι έκανε με τις Σκουριές, θα βρεθεί κάποιος να φέρει λεφτά στην Ελλάδα. Μάλλον απίθανο. Αλλά επειδή η κυβέρνηση χρειάζεται ένα success story ως άλλοθι για τα μέτρα, οι υπουργοί σύντομα θα ζητούν από τον Μάριο Ντράγκι να αυξήσει τα επιτόκια, για να αποτραπεί η υπερθέρμανση της οικονομίας που φέρνει ο επενδυτικός οργασμός.

Η ήττα είναι πάντα ορφανή, η νίκη έχει πολλούς πατέρες

Πλήθος κόσμου παρευρέθη χθες, κατά την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στην Creta Farm για τη χρηματοδότηση της δεύτερης από την πρώτη με δάνειο 15 εκατ. ευρώ. Πέραν του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη (φωτ.), ο οποίος χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και νυν και πρώην βουλευτές, όπως ο Χρ. Σταΐκούρας, ο Ευ. Αντώναρος, ο Γ. Κεφαλογιάννης, ο Θ. Μπούρας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή.

Υπερ-μαρίνα 1.000 σκαφών στην Πάφο

Στα χνάρια του Ντουμπάι –τηρουμένων των αναλογιών– βρίσκεται η Κύπρος. Η κοινοπραξία Poseidon Grand Marina of Paphos ανέλαβε χθες να κατασκευάσει μια νέα υπερ-μαρίνα στην Πάφο με ικανότητα φιλοξενίας περίπου 1.000 σκαφών. Η μαρίνα Πάφου θα κατασκευαστεί στην τοποθεσία «Πότιμα» της Κισσόνεργας, επί του παραλιακού δρόμου Κόλπου των Κοραλλίων, και θα περιλαμβάνει περισσότερες των 42.000 τ.μ. οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις. Ουσιαστικά θα κατασκευαστεί μέσα στη θάλασσα, με τη δημιουργία μικρών και μεγάλων νήσων, στα πρότυπα του Ντουμπάι. Η εξέλιξη προκάλεσε ευφορία στην Πάφο, ιδίως στους οικονομικούς και τουριστικούς φορείς της περιοχής που έκαναν λόγο μια νέα εποχή ανάπτυξης. Δικαίως ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (φωτ.) με υπερηφάνεια έγραψε στο Τwitter ότι «προχωράμε με την κατασκευή της μαρίνας Πάφου. Σημαντικότατο έργο υποδομής για την επαρχία Πάφου και την Κύπρο μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή