Η οικονομία ως γρανάζι και όχι ως ελατήριο

Η οικονομία ως γρανάζι και όχι ως ελατήριο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η οικονομία ως ελατήριο δεν ταιριάζει στη σκέψη μου. Η οικονομία ως γρανάζια συνεργασίας όπου όλοι μαζί –Δημόσιο, ιδιώτες, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις– θα συνεργαστούν για να συμβάλουν στην ανάπτυξη, νομίζω ότι είναι η καλύτερη προσέγγιση». Το σχόλιο αυτό έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας (φωτ.), όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη φράση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ότι η οικονομία είναι έτοιμη να εκτιναχθεί σαν ελατήριο. Εστω και ως γρανάζι, πάντως, είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ο κ. Φέσσας, που εκπροσωπεί τον παραγωγικό κόσμο της χώρας, βλέπει προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πολύ περισσότερο δε όταν ο ίδιος, ως επιτυχημένος επιχειρηματίας, έχει αποδείξει ότι δεν διακατέχεται από αυταπάτες, οι οποίες μπορεί στον πολιτικό στίβο να συγχωρούνται, στον επιχειρηματικό όμως είναι πάντα καταστροφικές. Ο επιχειρηματικός κόσμος, τον οποίο ο κ. Φέσσας χαρακτήρισε τον «θερμαστή στο καράβι», είναι έτοιμος να συμβάλει στην ανάπτυξη.

Tυπικά από αύριο επιτρέπεται στις καπνοβιομηχανίες να πωλούν τις νέες συσκευασίες τσιγάρων που προστάζει η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρακτικά, όμως, επειδή καμία εταιρεία δεν είναι έτοιμη και επίσης επειδή θα πρέπει να πωληθούν και οι υφιστάμενες συσκευασίες που είναι αποθηκευμένες, έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, έτσι ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2017 να κυκλοφορούν μόνον οι νέες συσκευασίες. Το κόστος για τις εταιρείες είναι σημαντικό, καθώς θα πρέπει να τυπωθούν οι νέες συσκευασίες, όπου, σύμφωνα με τη κοινοτική οδηγία, το 65% της επιφάνειας του πακέτου θα καλύπτεται από έγχρωμες φωτογραφίες με προειδοποιητικά μηνύματα υγείας.

Με ορίζοντα επταετίας

Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας το «ξεκαθάρισμα» για το ποιες και πόσες από τις δεσμεύσεις συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων αφορούν ώριμα έργα, έτσι ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες ενισχύσεις και πόσες και ποιες αφορούν έργα που δεν έχουν ξεκινήσει καν και ούτε πρόκειται να υλοποιηθούν. Οσοι, πάντως, έχουν να λαμβάνουν, διότι πραγματοποιούν ήδη επενδύσεις, θα δουν τις ενισχύσεις είτε ως άμεσες είτε ως φοροαπαλλαγές σε ορίζοντα επταετίας. Αυτό προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης σε εκδήλωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Επέστρεψαν στα επίπεδα των αυξήσεων κεφαλαίου

Μπορεί η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης να οδήγησε τις μετοχές των τραπεζών σε μεγάλα κέρδη, ωστόσο, μέχρι στιγμής το μόνο που έχουν κατορθώσει είναι να επανέλθουν στα επίπεδα τιμών με τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Την καλύτερη εικόνα εμφανίζει η Alpha, που χθες έκλεισε στα 2,4 ευρώ (έναντι 2 ευρώ της αύξησης), ενώ πάνω από την τιμή της αύξησης (1 ευρώ) έκλεισε χθες και η Eurobank (1,05 ευρώ). H Εθνική έκλεισε ακριβώς στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου 0,3 ευρώ, ενώ η Πειραιώς παραμένει λίγο κάτω στα 0,289 ευρώ.

Κάποιοι άργησαν, αλλά άρχισαν να καταλαβαίνουν

Εντυπωσιακή είναι η προσγείωση της κυβέρνησης στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει και από την παραδοχή του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη σχέση που υπάρχει στην ψυχολογία των υποψηφίων επενδυτών με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και τις αποφάσεις του Εurogroup. Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ υφυπουργός Αλέξανδρος Χαρίτσης (φωτ.) παραδέχθηκε ότι η αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ τις τελευταίες ημέρες οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σημείωσε ότι ενώ ο ετήσιος τζίρος από τη διαχείριση των περιοχών Natura στην Ε.Ε. ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ τον χρόνο, η Ελλάδα, που είναι η δεύτερη χώρα σε παρόμοια οικοσυστήματα στην Ευρώπη, βρίσκεται σχεδόν έξω από αυτόν τον κύκλο εργασιών!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή