Αναζητείται αρμόδιος για ένα παγοδρόμιο

Αναζητείται αρμόδιος για ένα παγοδρόμιο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέρας της γραφειοκρατίας ζει και βασιλεύει. Ενα ακόμη παράδειγμα που το αποδεικνύει είναι η ταλαιπωρία που υπέστη η διεύθυνση της μαρίνας του Φλοίσβου όταν πριν κάποιους μήνες αποφάσισε να εγκαταστήσει ένα παγοδρόμιο στις εγκαταστάσεις της. Η περιπέτεια ξεκίνησε όταν η λιμενική αρχή ζήτησε από τη διεύθυνση της μαρίνας να προσκομίσει άδεια από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία. Η διεύθυνση της μαρίνας απευθύνθηκε σε 10 φορείς, χωρίς να βρει τελικά άκρη ποιος είναι αρμόδιος για να της δώσει άδεια. Δήμος, Περιφέρεια, Επιτροπή Θεαμάτων, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ΕΤΑΔ, Παράκτιο Μέτωπο, ΤΑΙΠΕΔ, υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ και υπουργείο Ναυτιλίας δήλωσαν αναρμοδιότητα. Τελικά, μέχρι σήμερα, αναζητείται ποιος και βάσει ποιων διατάξεων μπορεί να αδειοδοτήσει μια σύγχρονη μαρίνα στη χώρα μας να κάνει πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις που απαιτούν την προσωρινή τοποθέτηση εξοπλισμού.

Μπορεί το πολυνομοσχέδιο να φέρνει τα πάνω-κάτω στη ΔΕΗ, ακλόνητος, όμως, παραμένει ο Νίκος Φωτόπουλος. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ τον εξέλεξαν για δεύτερη συνεχόμενη τριετία εκπρόσωπό τους στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και ο ίδιος, μέσω ευχαριστήριας ανακοίνωσης, δεσμεύθηκε ότι «σταθερά και ανυποχώρητα θα συνεχίσει τον αγώνα για να προασπίσει τα συμφέροντα της Επιχείρησης». Προφανώς εννοεί όπως τα προασπίστηκε κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα να φτάσει σήμερα η ΔΕΗ να δίνει μάχες οπισθοφυλακής απλώς και μόνον για να σταθεί όρθια.

Στα 69,1 δισ. παρέμεινε ο ELA

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, στα 69,1 δισ., διατηρείται η χρηματοδότηση των εγχωρίων τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), καθώς η παρατεταμένη… διαπραγμάτευση δεν επέτρεψε τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Η εικόνα αυτή θα αλλάξει, πάντως, σχετικά γρήγορα, αφού μετά την αξιολόγηση η ΕΚΤ θα επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) με την οποία γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας. Μόλις γίνει αυτό, ο ELA θα μειωθεί κατά 10 δισ., καθώς το ποσό αυτό θα αναχρηματοδοθεί από την κανονική (και πολύ πιο φθηνή) ρευστότητα της ΕΚΤ. Το μεγάλο ζητούμενο, ωστόσο, είναι να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα και σταδιακά να επιστρέψουν καταθέσεις.

Καθυστερεί η πληρωμή των αποζημιώσεων

Απολύθηκαν μεν, δεν γνωρίζουν πότε θα αποζημιωθούν δε. Ο λόγος για τους εργαζομένους της Ηλεκτρονικής Αθηνών, οι οποίοι ζητούν να επισπευσθούν οι πτωχευτικές διαδικασίες. Το πρώτο αναγκαίο βήμα, δηλαδή η καταγγελία των συμβάσεών τους, έτσι ώστε να θεωρούνται απολυμένοι και να μπορούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου. Η διαδικασία, ωστόσο, αποσφράγισης των καταστημάτων, προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των εμπορευμάτων και στη συνέχεια να προχωρήσει η εκποίησή τους για να πληρωθούν και οι αποζημιώσεις, αποδεικνύεται χρονοβόρος.

Κρίσιμες λεπτομέρειες που πρέπει να ρυθμιστούν

Νομοτεχνική βελτίωση μέχρι την Κυριακή ή τροπολογία σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια θα πρέπει να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία της νέας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής με την επωνυμία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για την Αρχή που θα διαδεχθεί την καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Ταυτόχρονα, όμως, στις διατάξεις για τον «κόφτη» των δαπανών προβλέπεται ότι από τις αυτόματες περικοπές θα εξαιρούνται οι δαπάνες της ΓΓΔΕ. Αυτή η διάταξη θα πρέπει να αλλάξει για να μην υποστεί περικοπές η ΑΑΔΕ, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί στο μέλλον. Είναι προφανές ότι μέσα στη βιασύνη του κυβερνητικού επιτελείου να καταθέσει εγκαίρως το πολυνομοσχέδιο αυτή η λεπτομέρεια «ξέφυγε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή