Οι «μαξιμαλιστικές» προτάσεις του ΔΝΤ

Οι «μαξιμαλιστικές» προτάσεις του ΔΝΤ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ παρουσίασε, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, τις «μαξιμαλιστικές» προτάσεις του για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Τι προέβλεπαν; Κατ’ αρχάς βασίζονταν σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μακροπρόθεσμα από αυτά που θέλουν οι Ευρωπαίοι, κάτι που σημαίνει λιγότερη λιτότητα στο μέλλον, αλλά και μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του ΔΝΤ στο Euroworking Group επιμένει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για άπειρα χρόνια (perpetuity), επιμήκυνση των λήξεων για 70-80 χρόνια και μετατροπή του σημερινού κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό, της τάξης του 1,5%.

Παρά τις αντιδράσεις που προκαλούν σε κάποιες χώρες οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση, πηγή στην Ουάσιγκτον τόνιζε ότι σε κάθε περίπτωση έχει ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, καθώς υπάρχουν διάφορες προτάσεις ελάφρυνσής του που εξετάζονται. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, συζητήθηκαν στη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Νέιθαν Σιτς.

Κατά το γεύμα εργασίας τους, τόνισαν ιδιαιτέρως την παράμετρο του χρόνου, με την ελληνική πλευρά να σημειώνει ότι μία λύση που φαίνεται λειτουργική τώρα δεν θα είναι το ίδιο στο μέλλον και η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να επισπεύσουμε. Αυτό, εξάλλου, είπε δημοσίως και ο Αμερικανός υπουργός Τζακ Λιου, ο οποίος επίσης ανέφερε τη θέση του Ταμείου ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ υψηλοί και κάλεσε τους Ευρωπαίους να δώσουν κάτι, καθώς, όπως είπε, οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε αυτούς, αλλά αντιδρούν και στην ελάφρυνση του χρέους.

Προσεκτικές κινήσεις

Τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος θα περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ προτού επιχειρήσει τις επόμενες κινήσεις, μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και ο κανόνας αυτός θα ισχύσει για το σύνολο των εισηγμένων συμμετοχών του. Κυβέρνηση και Ταμείο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσουν να αποφύγουν ριψοκίνδυνες κινήσεις, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία, που είναι «αχαρτογράφητη». Ούτως ή άλλως, ο στόχος των εσόδων για το 2016 έχει σχεδόν επιτευχθεί με τις εκταμιεύσεις των εσόδων που θα προκύψουν από τις υφιστάμενες αποκρατικοποιήσεις, όπως των περιφερειακών αεροδρομίων (1,234 δισ. ευρώ), του ΟΛΠ (0,28 δισ. ευρώ), του Αστέρα Βουλιαγμένης (0,1 δισ. ευρώ) και πιθανώς του ΔΕΣΦΑ (0,18 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για την τριετία 2016-18 έχει τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές στα 6 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει κάθε έτος, αρχής γενομένης από το 2016, να επιτυγχάνονται έσοδα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, ο στόχος των 2 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε πέρυσι στη Βουλή η κυβέρνηση.

Πρωταθλήτρια η ελληνική πλοιοκτησία

Τη μεγαλύτερη χωρητικότητα παγκοσμίως και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις επόμενες εθνικές πλοιοκτησίες έχει η ελληνική πλοιοκτησία. Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ελληνική χωρητικότητα είναι κατά 58 εκατ. dwt μεγαλύτερη από της δεύτερης Ιαπωνίας και διπλάσια σχεδόν από τα 178 εκατ. dwt της τρίτης Κίνας. Η Γερμανία ακολουθεί μόλις τετάρτη, με 132 εκατ. dwt. Ως μέτρο σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί πως χώρες που κάποτε ήλεγχαν πανίσχυρους στόλους και άφησαν το σημάδι τους στην Ιστορία, όπως η Βρετανία και η Ολλανδία, ελέγχουν πλέον μόλις 50 και 20 εκατ. dwt αντίστοιχα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή