Ησυχο καλοκαίρι, αλλά έρχεται «καυτό» φθινόπωρο

Ησυχο καλοκαίρι, αλλά έρχεται «καυτό» φθινόπωρο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στιγμές χαλάρωσης ζουν στο υπουργείο Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που διήρκεσε εννέα μήνες. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει «χαλαρή» ατζέντα αυτές τις ημέρες, ειδικά αν γίνει σύγκριση με το ταραχώδες διάστημα που προηγήθηκε. Τα θέματα που απασχολούν αυτές τις ημέρες το οικονομικό επιτελείο είναι η προετοιμασία των νομοσχεδίων για το πλαστικό χρήμα και το λαθρεμπόριο στα καπνικά. Ενδεχομένως να κατατεθούν στη Βουλή ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα. Τη χαλάρωση αυτή, όμως, είναι που φοβούνται στην τρόικα και για αυτό έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου με αλλεπάλληλες δηλώσεις. Πάντως, ό,τι κι αν λένε τώρα οι δανειστές, ο κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει δημοσίως ότι και πάλι όλα (νέος έλεγχος, ρύθμιση χρέους κ.λπ.) θα συμφωνηθούν την τελευταία στιγμή. Οποτε η καλοκαιρινή ραστώνη είναι μάλλον δεδομένη.

Κατά 7 δισ. ευρώ θα μειωθεί τις επόμενες ημέρες η χρηματοδότηση των εγχώριων τραπεζών με τη διαδικασία έκτακτης ρευστότητας, το γνωστό ELA, αποτέλεσμα της επαναφοράς του waiver. Οπως έγινε γνωστό από την Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΚΤ έκανε δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για τη μείωση του ανώτατου ορίου του ELA σε 65 δισ. ευρώ από 68,1 δισ. ευρώ που ήταν και την περαιτέρω μείωση του εν λόγω ορίου σε 61,1 δισ. ευρώ από την Πέμπτη 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση του ELA αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, τη σταθεροποίηση των καταθέσεων και τη θετική επίδραση της επαναφοράς του waiver.

Ωρα τολμηρών αποφάσεων

Ηρθε πλέον η ώρα για μεγάλες πολιτικές αποφάσεις επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, τα ευρωσκεπτικιστικά ρεύματα έχουν φέρει την Ευρώπη σε στρατηγική ακινησία, ενώ ο ανταγωνισμός των εθνικών παραγωγικών συστημάτων «κλειδώνει» τις ενυπάρχουσες ανισότητες. «Μόνο μέσα από τον κοινωνικό διάλογο θα βρούμε λύσεις και θα ορίσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη, για μια αλληλέγγυα και ανθεκτική Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Βερνίκος λίγα μόνο 24ωρα πριν από την κρίσιμη απόφαση των Βρετανών, που θα καθορίσει εν πολλοίς και το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Κρίσιμες συζητήσεις με τράπεζες και προμηθευτές

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις του Μαρινόπουλου με τράπεζες και προμηθευτές. Το δεύτερο ίσως είναι και το σημαντικότερο, όχι μόνο διότι οι οφειλές του Μαρινόπουλου είναι κυρίως προς τους προμηθευτές. Η αποκατάσταση των σχέσεων της αλυσίδας με τους προμηθευτές είναι αυτή που θα γεμίσει τα ράφια, θα αποφέρει έσοδα και θα βοηθήσει στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Μία από τις προσπάθειες αυτές απέδωσε χθες και αφορά την αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, η οποία φέρεται να τροφοδοτεί εκ νέου το δίκτυο του Μαρινόπουλου.

Μεταφορά συμβολαίων της International Life

Μέχρι τις 30 Ιουλίου θα μπορούν να καταθέσουν ενστάσεις οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής και υγείας της International Life, που μεταφέρονται στην Εθνική Ασφαλιστική. Πρόκειται για 15.500 συμβόλαια, τα οποία διασφαλίζονται μετά τη συμφωνία να τα αναλάβει η Εθνική Ασφαλιστική. Τη μεταφορά τους ενέκρινε η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά οι κάτοχοί τους διατηρούν, τυπικά, το δικαίωμα να εναντιωθούν σε αυτήν τη μεταβίβαση. Η επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των δύο εταιρειών, ενώ θα δημοσιευθεί και στον Τύπο, με στόχο στις αρχές του Αυγούστου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταβίβασης. Σε ό,τι αφορά τους κατόχους αποταμιευτικών συμβολαίων, που υπολογίζονται σε 6.000 περίπου και οι οποίοι δεν καλύπτονται από τη συμφωνία, αυτοί θα αποζημιωθούν από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή