Γερμανικές εκλογές και με… ελληνικό άρωμα

Γερμανικές εκλογές και με… ελληνικό άρωμα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό ότι στη Γερμανία η κυβέρνηση στηρίζεται σε δύο κόμματα. Τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανήκει στο πρώτο κόμμα, ενώ ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ (φωτ.), στο δεύτερο. Επίσης, είναι γνωστό ότι το φθινόπωρο του 2017 στη Γερμανία θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές. Ετσι, κάτι περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, η Ελλάδα αποτέλεσε αφορμή σύγκρουσης των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ο κ. Γκάμπριελ κατά την παρουσία του στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες έδειξε να αποποιείται της σκληρής λιτότητας, διαχωρίζοντας τη θέση του από τον συνάδελφό του κ. Σόιμπλε. Και ο τελευταίος έσπευσε χθες να «μαζέψει» τον κυβερνητικό του εταίρο. Οπως φαίνεται, ο εκλογικός κύκλος της Γερμανίας θα έχει και αυτή τη φορά –όπως και πριν από 4 χρόνια– έντονα ελληνικό άρωμα.

«Αναταράξεις»

Νέες μεγάλες απώλειες δέχθηκαν στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών. Λίγο το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, λίγο η ανησυχία για την κατάσταση των τραπεζών στην Ιταλία (και όχι μόνο) και λίγο οι αιφνιδιαστικές αλλαγές στο ΤΧΣ προκάλεσαν νέες ρευστοποιήσεις. Χθες, ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 3,90%, έναντι 0,91% του Γενικού Δείκτη. Η μετοχή της Alpha υποχώρησε κατά 5,81%, της Eurobank 5,09%, της Πειραιώς 2,61%, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η μετοχή της ΕΤΕ. Σε σχέση με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 50,3%, η Eurobank 49,7%, η ΕΤΕ 36,6% και η Alpha 27%.

Γκρίνια στις Γ.Σ. των εισηγμένων

Περίσσεψε η γκρίνια των μικρομετόχων στις φετινές Γ.Σ. των εισηγμένων που ολοκληρώθηκαν στις 30/6. Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν σε ζημιογόνες εταιρείες, όπου για άλλο ένα έτος ζητήθηκε να εγκρίνουν αυξήσεις σε μισθούς των εκτελεστικών μελών. Για παράδειγμα, υπήρξε εισηγμένη με αρνητικά ίδια κεφάλαια και υπερδανεισμό, όπου ενεκρίθη ο μηνιαίος μισθός των εκτελεστικών μελών να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ. Επίσης, πολλές διαμαρτυρίες ακούστηκαν για τη μη διανομή μερίσματος από εισηγμένες που και ανθεκτικότητα επέδειξαν τα προηγούμενα έτη και αξιοπρεπές μέρισμα είχαν διανείμει. Οπως δικαιολογήθηκαν το β΄ εξάμηνο του 2016 θεωρείται απρόβλεπτο λόγω επιβάρυνσης των νοικοκυριών από υπερφορολόγηση.

Οι ξενοδόχοι της Λέσβου εκπέμπουν SOS

Τη λήψη έκτακτων μέτρων για τον τουρισμό ζητούν οι ξενοδόχοι της Λέσβου, καθώς διαπιστώνουν κατάρρευση των πληροτήτων στις μονάδες του νησιού, ως αποτέλεσμα της επίπτωσης από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων υπάρχουν προορισμοί στη Λέσβο, όπου οι μειώσεις φθάνουν έως και 80%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η πτώση των πτήσεων charters για τον Μάιο έφθασε σε ποσοστό 65%. Και, βέβαια, η πτώση της κίνησης επηρεάζει αρνητικά και άλλα επαγγέλματα στο νησί που εξαρτώνται από την τουριστική δραστηριότητα.

Απορρίπτουν οι ασφαλιστές την πρόταση των εταιρειών

Την απόρριψη της πρότασης των ασφαλιστικών εταιρειών για τη χρηματοδότηση του ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ, αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, που ελέγχεται από τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Η πρόταση των εργοδοτών, που από τους ίδιους χαρακτηρίζεται γενναιόδωρη, αλλά απορρίπτεται από τους εργαζομένους ως ανεπαρκής, προβλέπει ένα μεικτό σύστημα εισφορών, επί του τζίρου των ασφαλίστρων και επί της μισθοδοσίας – που ανεβάζει την εργοδοτική εισφορά έως το 11% επί της μισθοδοσίας που καταβάλλουν κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες στο προσωπικό τους. Εξαιτίας της διαφωνίας, το 2016 το Ταμείο δεν έχει συγκεντρώσει έσοδα από εργοδοτικές εισφορές, αλλά έχει πετύχει κέρδη ύψους 28,9 εκατ. ευρώ από την αποτελεσματική διαχείριση των επενδύσεών του. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτά επαρκούν για τη χρηματοδότηση των αναγκών του. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ κ. Χρ. Παπαδόγιαννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή