Ελλειμμα εμπιστοσύνης και δικλίδες ασφαλείας

Ελλειμμα εμπιστοσύνης και δικλίδες ασφαλείας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως συμβαίνει πάντα, έτσι και τώρα, στην επικαιροποίηση του μνημονίου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, συντάχθηκε και το «Τεχνικό Μνημόνιο» (TMU). Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο συνοδεύει το βασικό κείμενο του μνημονίου και περιγράφει αναλυτικά τους όρους που περιλαμβάνονται στο τελευταίο, για να μην υπάρχουν… παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Με την πάροδο των ετών, όμως, το TMU έχει αρχίσει να αποκτά ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. Ετσι, ό,τι αφήνει ανοικτό σε ερμηνείες το βασικό κείμενο του μνημονίου, εξειδικεύεται πλέον στο TMU. Και αυτό γιατί η τρόικα θέλει να είναι ξεκάθαρα αποτυπωμένες οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης, έστω κι αν αυτό δεν γίνεται στο βασικό κείμενο για πολιτικούς λόγους. Κάτι το οποίο δείχνει και το επίπεδο εμπιστοσύνης των δανειστών προς τις ελληνικές αρχές.

Περί εκδρομέων

Μπορει οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής να εμφανίζουν ανοδικές τάσεις, από σημαντικές για τη χώρα μας αγορές όμως διαπιστώνεται μείωση του ενδιαφέροντος για εκδρομές εκτός των ξενοδοχείων κυρίως για λόγους ασφάλειας. Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, η συμπεριφορά αυτή των τουριστών εκτός από την Ελλάδα παρατηρείται και σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται στην πύκνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του ταξιδιωτικού κοινού για μετακινήσεις στον τόπο των διακοπών ακόμη και σε προορισμούς όπως η Ελλάδα.

Δύσκολος Ιούνιος για το Χ.Α.

Ο Ιούνιος λόγω του Brexit απεδείχθη ο χειρότερος χρηματιστηριακός μήνας για την Αθήνα. Οι πωλητές ελληνικών μετοχών τον περασμένο μήνα είχαν κωδικούς συναλλαγών από τις εξής χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο με αξία πωλήσεων 748,09 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν τα Νησιά Βερμούδες με αξία πωλήσεων 11,20 εκατ. ευρώ. Στην τρίτη θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις συμπεριελήφθη η Τσεχία με αξία πωλήσεων 37,06 εκατ. ευρώ, στην τέταρτη θέση ήταν η Ισπανία με πωλήσεις 4,30 εκατ. ευρώ. Στην πέμπτη θέση ήταν το Βέλγιο με αξία πωλήσεων 0,80 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι ξένοι αγοραστές μετοχών τον προηγούμενο μήνα προέρχονταν από Λουξεμβούργο, ΗΠΑ, Νησιά Κέιμαν, Γαλλία και Κύπρος.

Ακάλυπτες επιταγές δύο ταχυτήτων για τις τράπεζες

Μπορεί οι κανόνες να είναι κανόνες, αλλά όχι για όλους. Ετσι και στις επιταγές μαθαίνουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες ακολουθούν πολιτική δύο ταχυτήτων για όσες είναι ακάλυπτες. Για ορισμένες επιταγές που έρχεται η ώρα της πληρωμής αλλά δεν υπάρχουν χρήματα στο λογαριασμό οι τράπεζες ενημερώνουν τον Τειρεσία, όπως οφείλουν, ωστόσο για κάποιες άλλες δεν βιάζονται. Ετσι, μεταθέτουν την ενημέρωση για αρκετές ημέρες μέχρι ή μήπως βρεθούν λεφτά. Αυτά, μαζί με άλλα, είναι που κάνουν τους ξένους κάτι παραπάνω από δύσπιστους στην ικανότητα της χώρας να βάλει τάξη στα του οίκου της.

Συνεχίζει τις επιθέσεις στο ΤΑΙΠΕΔ ο Σπίρτζης

Την ημέρα υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ επέλεξε ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών για να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά του ΤΑΙΠΕΔ. «Το ΤΑΙΠΕΔ δεν διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον, δεν το νοιάζει η δημόσια περιουσία, το μόνο που το νοιάζει είναι να πουλήσει…», είπε ο Χρ. Σπίρτζης με το γνωστό καταγγελτικό του ύφος. Αναφερόμενος στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, τόνισε ότι «είναι τραπεζικά στελέχη και όταν ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους θα γυρίσουν στις τράπεζες». Μην έχοντας καταφέρει να διατηρήσει σε κρατικό έλεγχο την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως πολλάκις έχει αναφέρει ότι θα ήθελε, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι αστικές συγκοινωνίες δεν θα ιδιωτικοποιηθούν, τονίζοντας ότι χρέος της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός τους. Ξέχασε, επιμελώς, να αναφερθεί στη «βουτιά» που έκαναν το πρώτο τρίμηνο του έτους τα οικονομικά των συγκοινωνιακών φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή