Ποιος είναι άραγε ο κ. Γκάλμπρεϊθ;

Ποιος είναι άραγε ο κ. Γκάλμπρεϊθ;

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποιος είναι ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ;», αναρωτήθηκε –μάλλον ρητορικά– στη Βουλή ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης (φωτ.). Οι σχέσεις του Χουλιαράκη με τον Αμερικανό καθηγητή, όπως και οι σχέσεις Χουλιαράκη – Βαρουφάκη, ο οποίος έφερε στην Ελλάδα τον Γκάλμπρεϊθ, ήταν κακές. Ο Βαρουφάκης έδιωξε τον Χουλιαράκη από την ομάδα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στην οποία επέστρεψε με εντολή Τσίπρα, όταν η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός ευρώ. Κι ο Γκάλμπρεϊθ τον θεωρεί περίπου προδότη, επειδή δεν επέτρεψε να εφαρμοσθεί το σχέδιο Grexit. Στη σελ. 29 του βιβλίου του αναφέρει πως στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο Χουλιαράκης «παρέκαμπτε το υπουργείο Βαρουφάκη σε βασικά ζητήματα» κι αφήνει να εννοηθεί ότι η κατοπινή υπουργοποίησή του ήταν η ανταμοιβή της… προδοσίας. Τούτων δοθέντων, θα μπορούσε να θέσει το ερώτημα αλλιώς: «Γιατί πρέπει να απολογηθώ εγώ γι’ αυτόν τον τύπο;».

Εξωστρέφεια…

Η Λατινική Αμερική αποτελεί τον επόμενο στόχο διείσδυσης για λίγες αλλά αξιόλογες ελληνικές επιχειρήσεις, που αυξάνουν τον δείκτη εξωστρέφειάς τους ως αντίβαρο στην εγχώρια επενδυτική ξηρασία. Κατ’ αρχάς σε πλήρη εξέλιξη είναι αυτή την περίοδο οι προσπάθειες μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας να ολοκληρώσει την εξαγορά ομοειδούς επιχείρησης στη Βραζιλία. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και στελέχη του ελληνικού ομίλου προσπαθούν να κλείσουν την εξαγορά. Ταυτόχρονα στη Λατινική Αμερική σχεδιάζουν να εισέλθουν μέσω εξαγωγών και εισηγμένες βιομηχανίες από τον κλάδο μαρμάρου. Επίσης, εξαγωγές πραγματοποιεί και μεγάλη καπνοβιομηχανία.

Καμία σχέση με το Athens Ledra

Kαμία μετοχική ή επιχειρηματική σχέση με την επιχείρηση του ξενοδοχείου Athens Ledra δεν έχει η J & P – ABAΞ. Αυτό αναφέρει η κατασκευαστική εταιρεία για το ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού που έβαλε λουκέτο πριν από περίπου 40 ημέρες λόγω οικονομικών προβλημάτων και έχει προγραμματισθεί για τον επόμενο μήνα να διενεργηθεί διαδικασία πλειστηριασμού του. Σύμφωνα με την J & P – ABAΞ η ιδιοκτήτρια του Athens Ledra είναι ανεξάρτητη εταιρεία, στην οποία η κατασκευαστική εταιρεία δεν έχει καομία συμμετοχή ή εμπλοκή. Η ιδιοκτησία του Athens Ledra ανήκει σε επιχειρηματική οικογένεια που συμβαίνει να είναι μέτοχος εταιρείας, η οποία με τη σειρά της είναι μέτοχος της J & P – ABAΞ.

Κάτω των 60 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση από ELA

Υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 60 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση των εγχώριων τραπεζών μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε αίτημα της ελληνικής πλευράς για τη μείωση του ανώτατου ορίου του ELA προς τις εγχώριες τράπεζες στα 58,6 δισ. ευρώ από 61,1 δισ. που ήταν μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την ΤτΕ η μείωση του ορίου κατά 2,5 δισ. αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών, λόγω της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των καταθέσεων.

Επιμένει στα γνωστά μέτρα για το χρέος ο ESM

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε χθες τα τρία μέτρα άμεσης εφαρμογής για το ελληνικό χρέος. Πρόκειται για την επιμήκυνση της διάρκειας ορισμένων δανείων στήριξης από τα 28 στα 32 έτη, τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν ότι το επιτόκιο των δανείων στήριξης θα παραμείνει χαμηλό σε βάθος χρόνου και την κατάργηση των αυξημένων επιτοκίων που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2017 σε ένα μικρό μέρος του χρέους της. Τα μέτρα αυτά αποφασίσθηκαν στο Eurogroup του Mαΐου. Αυτό που έκτοτε δεν έχει αναφερθεί είναι πόσο άμεσα θα εφαρμοστούν και τι επίπτωση θα έχουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και ο λόγος που δεν έχουν προσδιοριστεί τα δύο παραπάνω στοιχεία είναι επειδή πρόκειται για άκρως τεχνική εργασία που χρειάζεται χρόνο για να εφαρμοστεί και να αποδώσει. Και τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών θα φανούν μόνον όταν εφαρμοστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή