Συνωστισμός επενδυτών για τον Κυρ. Μητσοτάκη

Συνωστισμός επενδυτών για τον Κυρ. Μητσοτάκη

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2010 και μετά, όλοι οι ξένοι επενδυτές που δυνητικά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα έχουν περάσει από τη χώρα. Πολλοί επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια, άλλοι έχασαν τα περισσότερα, άλλοι δεν τόλμησαν να κάνουν τίποτα και άλλοι περιμένουν την επόμενη ευκαιρία. Το σύνολο σχεδόν αυτών των επενδυτικών σχημάτων δήλωσε «παρών» στις επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτ.) που διοργάνωσαν για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα η Deutsche Bank και η Goldman Sachs σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. «Πολιτικός που γνωρίζει καλά τη γλώσσα αυτών των ανθρώπων», κατά δική τους ομολογία, ο αρχηγός της Ν.Δ. συνάντησε περισσότερους από 200 ανθρώπους-κλειδιά των διεθνών αγορών από Δευτέρα έως Τετάρτη, οπότε και επισκέφθηκε τον Μάριο Ντράγκι στην έδρα της ΕΚΤ. «Η μεγάλη αυτή συμμετοχή δεν πρέπει να εκπλήσσει», εξηγεί στην «Κ» fund manager από το Λονδίνο. «Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά υπέρ του στις δημοσκοπήσεις που θα ήταν αδιανόητο για όποιον θέλει να κάνει καλά τη δουλειά του να μην προσπαθήσει να διερευνήσει τι θα σημάνει η ανάδειξή του σε πρωθυπουργό», συμπληρώνει. Αλλωστε οι περισσότεροι διαχειριστές ανησυχούν εξίσου για την πολιτική σταθερότητα όσο και για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα. Ετσι οι συζητήσεις στράφηκαν στη δυνατότητα του αρχηγού της Ν.Δ. να εμπεδώσει ως επόμενος πρωθυπουργός κλίμα σταθερότητας, αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και να προσελκύσει επενδύσεις.

Η Ευρωζώνη θα βαδίσει σε βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια λόγω του Brexit, οι επιπτώσεις του οποίου θα είναι αισθητές τουλάχιστον μέχρι το 2017, δήλωσε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Μόλις 4 εβδομάδες μετά την αρχική αξιολόγηση για την Ευρωζώνη, τo ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη στο 1,6% για το 2016 και στο 1,4% για το 2017 αντί του 1,7% που ίσχυε πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με την τελική ετήσια έκθεση. Οι εκτιμήσεις αυτές δε στηρίζονται στην υπόθεση πως η Βρετανία θα διατηρήσει στενή σχέση με την Ε.Ε. σαν τη Νορβηγία.

Ακάλυπτες δύο ταχυτήτων

Δύο ταχυτήτων φαίνεται πως είναι οι ακάλυπτες επιταγές, καθώς μπορεί οι κανόνες να είναι κανόνες, αλλά δεν εφαρμόζονται πάντα και σίγουρα όχι για όλους. Ετσι όπως μαθαίνουμε σε ορισμένες, ειδικές προφανώς, περιπτώσεις, οι τράπεζες ακολουθούν πολιτική δύο ταχυτήτων για επιταγές που τυχαίνει να είναι ακάλυπτες. Ετσι για ορισμένες επιταγές που έρχεται η ώρα της πληρωμής αλλά δεν υπάρχουν χρήματα στον λογαριασμό του οφειλέτη, οι τράπεζες ενημερώνουν τον Τειρεσία, όπως οφείλουν, ωστόσο για κάποιες άλλες…δεν βιάζονται. Ετσι, μεταθέτουν την ενημέρωση για αρκετές ημέρες μέχρι ή μήπως βρεθούν λεφτά. Αυτά, μαζί με πολλά άλλα, είναι που κάνουν τους ξένους κάτι παραπάνω από δύσπιστους στην ικανότητα της χώρας να βάλει τάξη στα του οίκου της και απαιτούν δραστικές ενέργειες και αλλαγές σε πολλά επίπεδα.

Αδιάψευστοι μάρτυρες οι αριθμοί

Οι αριθμοί είναι συνήθως αδιάψευστοι μάρτυρες όλων των καλών αλλά και των κακών. Ο κανόνας, εν προκειμένω, βρίσκει εφαρμογή και στην περίπτωση του Μαρινόπουλου. Προσέξτε: Εμφανίζει υπόλοιπα δανείων στα τέλη του 2015 προς τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και συνδεδεμένες εταιρείες ακινήτων του ύψους 280 εκατ. Επίσης, έχει έναν επιπλέον δανεισμό, ύψους περίπου 200 εκατ., που έχει λάβει από άλλες εταιρικές οντότητες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Μαρινόπουλος υπολογίζει πως σε περίπτωση μη επικύρωσης της διαδικασίας εξυγίανσης που προτείνει, θα οδηγηθεί ενδεχομένως σε «βίαιη» εκποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, τα οποία, ωστόσο, δεν θα αποφέρουν στο ταμείο του πάνω από 279,145 εκατ. Ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 21,07% επί των συνολικών απαιτήσεων των πιστωτών του…

Αντιδράσεις Ε.Ε. για τα περί φοροελαφρύνσεων από το Λονδίνο

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες, καθώς διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση του Λονδίνου, λόγω Brexit, να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας φορολογικές ελαφρύνσεις, προκειμένου να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού κέντρου. Η προοπτική αυτή προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις μεγάλων χωρών της Ε.Ε. που απειλούνται από μια τέτοια εξέλιξη, οδηγώντας τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί (φωτ.), να δηλώσει πως «δεν πρέπει να είμαστε σε επιδεινούμενο φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ μας ή σε φορολογικό ντάμπινγκ». Ωστόσο, Ελληνες επιχειρηματίες του ναυτιλιακού κλάδου, που είχαν συμμετάσχει αρχές Ιουνίου, στο περιθώριο των Ποσειδωνίων, σε συναντήσεις με τον Lord Mayor του City of London, λόρδο Μάουντεβανς και τον υπουργό Μεταφορών της Βρετανίας, Ρόμπερτ Γκούντγουιλ, επισημαίνουν στην «Κ» πως είχαν διακρίνει ήδη από τότε «τη βρετανική αποφασιστικότητα να παραμείνουν το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο παγκοσμίως». Προφανώς, προεξοφλούσαν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που ακολούθησε μετά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή