Συναντήσεις Τσακαλώτου με «μεγάλους» παίκτες

Συναντήσεις Τσακαλώτου με «μεγάλους» παίκτες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το καλοκαίρι του 2016 να μην έχει για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο συναντήσεις και διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά έχει συναντήσεις και συζητήσεις με «μεγάλους» παίκτες διεθνώς. Εκτός από τον κοινοτικό επίτροπο κ. Π. Μοσκοβισί, που βρέθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη χώρα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζ. Λιου (φωτ.). Τσακαλώτος και Λιου θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση στο υπ. Οικονομικών για να συζητήσουν την πορεία του προγράμματος και τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Λιου αναμένεται να καλέσει τον Ελληνα υπουργό να εφαρμόσει η κυβέρνηση το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, ενώ οι δύο άντρες θα συζητήσουν και το θέμα του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και οι συναντήσεις δεν τελειώνουν εδώ, καθώς τον Αύγουστο –εκτός απροόπτου– θα επισκεφθεί την Αθήνα και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Χωρίς μεγάλο άγχος παρακολουθούν οι επιτελείς της Εθνικής Τράπεζας τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς εδώ και λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε η πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank. Ασφαλώς η θεά Τύχη έβαλε το χεράκι της, ωστόσο, όπως λέει μια παλιά παροιμία, η τύχη ευνοεί τους καλά προετοιμασμένους. Ετσι, η αποφασιστικότητα και η καλή προετοιμασία της διοίκησης της ΕΤΕ για την έγκαιρη ολοκλήρωση της συναλλαγής συνέβαλαν καθοριστικά. Και τώρα, η ΕΤΕ και ο διευθύνων σύμβουλός της Λ. Φραγκιαδάκης μπορούν χωρίς περιπλοκές να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την ενδυνάμωση της παρουσίας του ομίλου στην εγχώρια αγορά.

Δεν απαιτείται έγκριση Βουλής

Προς άρση όλων των παρεξηγήσεων, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αποσαφήνιζαν χθες ότι η σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν απαιτεί την έγκριση της ελληνικής Βουλής.

Η εταιρεία είναι ανώνυμη εταιρεία της οποίας το σύνολο των μετοχών κατέχεται από το ΤΑΙΠΕΔ και η διαδικασία πώλησης ακολουθεί εκείνη της μεταβίβασης μετοχών μιας Α.Ε.

Η μόνη διαφορά από την πώληση μιας οποιαδήποτε άλλης ιδιωτικής επιχείρησης είναι ότι η σύμβαση πώλησης θα πρέπει να ελεγχθεί προσυμβατικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως συμβαίνει για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ ύψους 500.000 ευρώ και άνω.

Επιτροπή χωρίς συμμετοχή διεθνών ομίλων κρουαζιέρας

Απαιτήθηκαν σχεδόν δύο χρόνια από τις αρχικές εξαγγελίες, ωστόσο τελικά συστάθηκε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας, όπου θα συμμετάσχουν συνολικά 28 εκπρόσωποι φορέων του κλάδου και των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών. Μέχρις εδώ καλά, θα πει κανείς· όμως, από την ανάγνωση όλων των εκπροσώπων του κλάδου γίνεται αντιληπτό ότι απουσιάζει ίσως ο σημαντικότερος, και αυτός είναι ο εκπρόσωπος των κατεξοχήν ενδιαφερομένων, δηλαδή των ξένων εταιρειών κρουαζιέρας, τη στιγμή που υφίσταται αρμόδιος φορέας (CLIA) που εκπροσωπεί τα σχετικά συμφέροντα. Εν ολίγοις, η νέα επιτροπή θα συνεδριάζει για να επιλύσει προβλήματα της κρουαζιέρας, χωρίς σε αυτήν να συμμετέχουν αυτοί που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, δηλαδή οι διεθνείς όμιλοι κρουαζιέρας…

Αποφεύγει τις κακοτοπιές ο κ. Ενις του ΟΟΣΑ

Τις… κακοτοπιές επιχειρεί να αποφύγει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ειδικά μάλιστα μετά την αρνητική δημοσιότητα που είχε από τα τέλη του 2013 η περιβόητη πρώτη «εργαλειοθήκη ανταγωνισμού». Ετσι, λοιπόν, αν και στο πλαίσιο της τρίτης «εργαλειοθήκης» προβλέπεται η αξιολόγηση του ανταγωνισμού στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο ΟΟΣΑ δεν έχει «αγγίξει» ακόμη το ζήτημα. Χθες, μάλιστα, όταν ο επικεφαλής οικονομολόγος της διεύθυνσης Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ Σoν Eνις ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το ευαίσθητο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, απάντησε: «Για την ώρα δεν πρόκειται να προβούμε σε συστάσεις, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η νομική διαδικασία». Μένει, πάντως, να δούμε τον Νοέμβριο, οπότε θα ολοκληρωθεί η τρίτη «εργαλειοθήκη», τι θα προτείνει ο ΟΟΣΑ για τον χώρο των ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή