Διακοπές με βάρδιες παρά το ήσυχο καλοκαίρι

Διακοπές με βάρδιες παρά το ήσυχο καλοκαίρι

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να είναι το πιο ήρεμο της τελευταίας 6ετίας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Αθήνας – δανειστών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών της χώρας μπορεί να μείνει «ακέφαλο» έστω και για λίγες ημέρες. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος δεν έχει ακόμη αναχωρήσει για κάποιον τουριστικό προορισμό ή για διακοπές γενικότερα. Αυτές τις ημέρες είναι στο γραφείο του και προσπαθεί να οργανωθεί ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Ωστόσο, προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται αλλαγή… φρουράς. Ο κ. Τσακαλώτος θα φύγει για ολιγοήμερες διακοπές και στην κεφαλή του υπουργείου θα βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλαριάκης. Αλλωστε, ο κ. Χουλιαράκης έχει μπροστά του και το κρίσιμο Euroworking Group της 29ης Αυγούστου, όπου θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο η Ελλάδα.

Tη λήψη μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού της Λέσβου, που έχει πληγεί από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ζητεί η Ενωση Ξενοδόχων του νησιού. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης, οι πτήσεις charters στο νησί εμφάνισαν πτώση κατά 65% τον Μάιο, κατά 68% τον Ιούνιο και κατά 63% τον Ιούλιο. Η Ενωση ζητεί, μεταξύ άλλων, την παροχή κινήτρων για την προσέλευση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έχει επηρεάσει αρνητικά και την τουριστική κίνηση σε Χίο και Σάμο. Σε ό,τι αφορά την Κω, η πτώση μπορεί σε επίπεδο έτους να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό.

Δεν έπεισαν την τρόικα

Στον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων έχει κολλήσει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της χώρας. Η πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, ο οποίος με βάση το αρχικό σχέδιο θα ήταν συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα POS και θα εισέρχονταν σε αυτόν οι εισπράξεις μέσω των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών των πελατών, έχει απορριφθεί από την τρόικα. Οι πιστωτές θεωρούν ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένας ακατάσχετος λογαριασμός και η επιχείρηση να χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο. Για τη δημιουργία του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού είχε δεσμευθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Προεκλογική μείωση φόρων από Β. Σόιμπλε

Τη μείωση της φορολογίας κατά 33 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια εξετάζει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ, καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του 2017. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν θα πρέπει να αυξηθούν άλλο, ενώ χθες ομάδα βουλευτών του κόμματος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για τον μέσο Γερμανό και την οικογένειά του. Ορισμένα πράγματα είναι παντού ίδια, αν και η πρόταση είναι απολύτως σωστή. Το ερώτημα είναι γιατί δεν είχε εφαρμοσθεί νωρίτερα.

Αυστραλοί συνωμοσιολόγοι κατά ιδιωτικοποιήσεων

Οι ιδιωτικοποιήσεις προκαλούν κυβερνητικούς πονοκεφάλους και στην Αυστραλία. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μόρισον βρίσκεται υπό διαρκή πίεση για να μην επιτρέψει την πώληση της εταιρείας AusGrid είτε στην κρατική εταιρεία ενεργειακών δικτύων της Κίνας (State Grid Corp of China), είτε στην εταιρεία Cheung Kong Infrastructure Holdings Ltd. Ειδικοί στον τομέα της στρατηγικής και της ασφάλειας εκφράζουν την ανησυχία τους και τονίζουν την ανάγκη προστασίας του δικτύου μεταφοράς ενέργειας της Αυστραλίας από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες. Το Ινστιτούτο Σχέσεων Αυστραλίας – Κίνας εκτιμά ότι αυτοί που ανησυχούν είναι λίγοι. Ομως πολλοί είναι αυτοί στην Αυστραλία που θεωρούν την Κίνα τον καλύτερο φίλο της Αυστραλίας στην Ασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή