Σημαντική επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα

Σημαντική επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν «μίνι» κύκλο διαπραγματεύσεων, με προφανή στόχο να πιέσει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση, θα έχει ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί (φωτ.), κατά τη διάρκεια της σύντομης παρουσίας του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα καταφθάνει στην πρωτεύουσα και πρώτο του ραντεβού θα είναι με τον υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και αμέσως μετά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο. Το πιο σημαντικό του ραντεβού, όμως, θα είναι αυτό που θα έχει το πρωί της Τρίτης. Ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για το μεγαλύτερο «αγκάθι» της αξιολόγησης, που δεν είναι άλλο από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Τα αποτελέσματα του δικού του γύρου διαπραγματεύσεων θα φανούν πολύ σύντομα, αφού έπειτα από λίγες ημέρες θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Το δικό του σχέδιο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης. Αφού προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης Σκουρλέτη για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ), προχωράει στο σχέδιο δημιουργίας και παραχώρησης σε τρίτους, μέσω διαγωνισμού πελατολογίου της επιχείρησης. Οπως τόνισε χθες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για την έγκριση της μεταβίβασης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid, τον Μάρτιο θα διαθέσει, μέσω διαγωνισμού, στην αγορά δύο πακέτα πελατών που θα αντιπροσωπεύουν έκαστο το 6% του πελατολογίου της Επιχείρησης.

Ζητείται λύση άμεσα…

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και των πιστωτικών ανοιγμάτων (που περιλαμβάνουν εκτός από τις καθυστερήσεις και τα δάνεια σε αναδιάρθρωση) που καταγράφεται στο εννεάμηνο αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις τράπεζες. Ωστόσο, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στο ζήτημα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων και η τρέχουσα κατάσταση μόνο για πανηγυρισμούς δεν προσφέρεται. Οπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό όλες τις σχετικές εκκρεμότητες, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος.

Και μία διάταξη για τον ΕΟΜΜΕΧ

Διάταξη με την οποία απαλλάσσονται από μέτρα διοικητικού καταναγκασμού όσοι είχαν διατελέσει πριν από την 1/1/2010 πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων θυγατρικών εταιρειών του ΕΟΜΜΕΧ, οι οποίες τέθηκαν σε εκκαθάριση, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Σχετική διάταξη είχε περιληφθεί στον νόμο 4223/2013 για όσους κατείχαν τέτοια αξιώματα από την 1/1/2010 μέχρι τη λύση των εταιρειών. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, κρίθηκε αναγκαία η επέκταση της ρύθμισης για λόγους ίσης μεταχείρισης.

Οι δύο λόγοι ματαίωσης του Washington Group

Γιατί ματαίωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (φωτ.) τη συνάντηση του Washington Group, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αμέσως μετά τη διαρροή; Για δύο λόγους, σύμφωνα με αναλυτές στο Βερολίνο. Αφενός ήθελε να αποφύγει να καλλιεργηθούν υπερβολικές προσδοκίες από την ελληνική πλευρά και αφετέρου έπρεπε να διαψεύσει ότι τελεί υπό διαπραγμάτευση το θέμα του χρέους αυτή τη στιγμή. Ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αν πραγματοποιείτο η μίνι σύνοδος, θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με δημόσια παραδοχή ότι βάζει στην ατζέντα το ζήτημα του χρέους. Ο ίδιος έχει πει, επανειλημμένως, ότι οποιαδήποτε συζήτηση, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές. Ωστόσο, δεν έχει τόσο χρόνο. Πρέπει να κάνει κάτι με το χρέος, αν θέλει να κρατήσει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή