Η Energean Oil θα κάνει δουλειές και στο Ισραήλ

Η Energean Oil θα κάνει δουλειές και στο Ισραήλ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη ελληνική παρουσία στις μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι γεγονός, καθώς το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Πετρελαίου, έδωσε την έγκρισή του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Karish» και «Tanin» από τις Delek Drilling και Avner στην Energean Oil. Η συμφωνία για την αγορά του 100% των δυναμικότητας 2,4 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου κοιτασμάτων προβλέπει τίμημα 148 εκατ. δολαρίων, καθώς και δικαιώματα επί των εσόδων από την εκμετάλλευση. Τα κοιτάσματα «Karish» και «Tanin», στα οποία έχει εντοπισθεί και ελαφρύ πετρέλαιο της τάξεως των 25 εκατ. βαρελιών, βρίσκονται σε βάθος περίπου 1.600 μέτρων στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Το επόμενο βήμα για την Energean Oil, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Μαθιός Ρήγας, είναι διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές του αερίου που θα παραχθεί από τα δύο κοιτάσματα.

Οι πρώτες αντιδράσεις πελατών για την αύξηση 5% επί του λογαριασμού στη σταθερή τηλεφωνία και στο Ιντερνετ από 1ης Ιανουαρίου 2017 αρχίζει και εκδηλώνεται στα καταστήματα των εταιρειών του κλάδου. Ηδη οι εκπρόσωποι των εταιρειών έχουν αρχίσει να ενημερώνουν τους πελάτες τους και παρατηρείται δυσφορία, αφού αρκετοί καταναλωτές αρχίζουν να σκέφτονται εάν θα πρέπει να διακόψουν τη σχετική παροχή, διότι ο νέος φόρος θα τους στερήσει ακόμη περισσότερα από το ήδη χαμηλό εισόδημά τους. Πολλά νοικοκυριά στη διάρκεια της κρίσης υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη σταθερή τηλεφωνία, γιατί κάλυψαν τις ανάγκες τους μέσω της κινητής τηλεφωνίας.

Στο Τελ Αβίβ για EastMed

Ο αγωγός EastMed ήταν το θέμα της συνάντησης που είχαν χθες στο Τελ Αβίβ οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, οι τρεις υπουργοί αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τη συμμετοχή και του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου, προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα για την προώθηση του έργου. Αποφασίστηκε, επίσης, συνάντηση μέσα στους επόμενους δύο μήνες, στην Κύπρο, των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας των τριών χωρών για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αθήνας.

Η απόφαση αργεί, αλλά οι υποχρεώσεις τρέχουν

Ο Σκλαβενίτης θέλει να κρατήσει «ζωντανά» μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου περίπου 100 καταστήματα του Μαρινόπουλου, υπό την έννοια να τα τροφοδοτεί μέχρι να εκδοθεί η απόφαση και να περάσουν όλα στον έλεγχό της. Το θέμα είναι, βεβαίως, εάν μπορεί. Υπενθυμίζεται ότι η ενδιάμεση χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, είχε προϋπολογισθεί να διατεθεί για την κάλυψη των εξόδων του δικτύου του Μαρινόπουλου, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του προσωπικού, έως τις 30 Νοεμβρίου 2016. Οσο η έκδοση της δικαστικής απόφασης καθυστερεί, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα.

Τα παιχνίδια του Εργασίας με την «Καρυπίδης»

Τέλος δεν έχουν οι περιπέτειες για τους εργαζομένους της «Καρυπίδης» (πρώην Αρβανιτίδης), εταιρείας που μέχρι την άνοιξη ανήκε στο δίκτυο franchising του Μαρινόπουλου. Η εταιρεία, όπως καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας, κάλεσε τους εργαζομένους και, υπό την απειλή της πτώχευσης, τους ζήτησε να αποδεχθούν «κούρεμα» 50% των απαιτήσεών τους από αυτήν (σημειωτέον, οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν δέκα μήνες) και να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις, με μείωση έως 40% στις αποδοχές τους. Το υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργαζομένους «να μην υπογράψουν κανένα χαρτί υποταγής στις αθλιότητες της απόλυτα παραβατικής εταιρείας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Μήπως θα ήταν προτιμότερο το υπουργείο Εργασίας, αντί να εκδίδει «εκκωφαντικές» καταγγελίες, να είχε δράσει αποτελεσματικά και σιωπηρά για να σταματήσει τις πρακτικές μιας εταιρείας που το ίδιο χαρακτηρίζει «παραβατική»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή