Με συγχώνευση θυγατρικών η νέα δομή για τον όμιλο Μυτιληναίου

Με συγχώνευση θυγατρικών η νέα δομή για τον όμιλο Μυτιληναίου

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα κρίσιμο μέγεθος για την ελληνική βιομηχανία μετασχηματίζεται ο όμιλος Μυτιληναίου μετά την απόφαση συγχώνευσης των θυγατρικών εταιρειών του Protergia, Protergia Thermo, Aλουμίνιον της Ελλάδος και ΜΕΤΚΑ. Ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Αυγούστου 2017, καταλήγοντας σε επιχειρηματικές συνέργειες, που θα εξοικονομήσουν περισσότερα από 21 εκατ. ετησίως. Το πενταετές πλάνο της εταιρείας, σύμφωνα με την παρουσίαση της διοίκησης στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, προβλέπει μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα 500 εκατ. μέχρι το 2021. Για το 2017 η διοίκηση αναμένει κύκλο εργασιών 1,5-1,7 δισ., EBITDA 300-330 εκατ. και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να διαμορφώνονται κοντά στα EBITDA (300 εκατ.). «O μετασχηματισμός του ομίλου είναι το επόμενο κρίσιμο βήμα στη συνεχή εξέλιξή μας, που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος με γνώμονα πάντα την ανταπόδοση αξίας σε όλους τους εταίρους», αναφέρει στη δήλωσή του, στην παρουσίαση της «Μυτιληναίος» που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας, ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος (φωτ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στήριξή του στο σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου Μυτιληναίου εξέφρασε ο μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Πρεμ Γουάτσα. «Η Fairfax παραμένει πάρα πολύ σίγουρη για τις προοπτικές του ομίλου Μυτιληναίου, την ικανότητα της διοίκησης να επιτύχει τους στόχους της και να δημιουργήσει και να διατηρήσει μακροπρόθεσμα κάποιες σταθερές επιχειρηματικές αξίες», τόνισε με δήλωσή στου στο Bloomberg ο Πρεμ Γουάτσα.

Μια στροφή από τους επενδυτές

Το τελευταίο διάστημα, στις αγορές καταγράφεται σταδιακή αλλά σταθερή στροφή από τα ομόλογα προς τις μετοχές. Υστερα από ένα πολυετές ράλι που οδήγησε τις αποδόσεις των χρεογράφων ορισμένων οικονομιών ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα, οι επενδυτές αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές τοποθετήσεις για τα κεφάλαιά τους. Οπως εξηγείται από παράγοντες της αγοράς, η πεποίθηση πως η ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ θα επαναφέρει πολιτικές δημοσιονομικής χαλάρωσης και δημοσίων επενδύσεων και έτσι θα ενισχύσει την ανάπτυξη αλλά και τον πληθωρισμό λειτουργεί αρνητικά για τα ομόλογα. Οπως και η αστάθεια στην ιταλική πολιτική σκηνή αλλά και η δρομολόγηση του Brexit. Και η Ελλάδα πώς εμπλέκεται σε όλα αυτά; Η ελληνική περίπτωση είναι σίγουρα πολύ «ειδική», καθώς τα ποσά που μπορεί να ζητήσει από τις αγορές η Αθήνα είναι μικρά. Οταν, όμως, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι θετική, πόσο μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη η Ελλάδα; Η χώρα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να μπει από νωρίς στο πρόγραμμα της ΕΚΤ εξαιτίας του διαβόητου πρώτου εξαμήνου του 2015.Και τώρα θα πρέπει κυριολεκτικά να «τρέξει» για να προλάβει.

Εκπτωτη κήρυξαν και τα ΕΛΤΑ την εκτυπωτική μονάδα στο Μενίδι

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ κήρυξε και αυτή έκπτωτη την εκτυπωτική μονάδα από το Μενίδι που εντοπίσθηκε στις 17 Νοεμβρίου από τον ΟΑΣΑ να έχει εκτυπώσει εισιτήρια τα οποία έπρεπε, με βάση τη σύμβαση, να εκτυπώνονται στη Λετονία. Τα εισιτήρια, όπως και οι προπληρωμένοι φάκελοι, αλλά και τα γραμματόσημα των ΕΛΤΑ, θεωρούνται αξιόγραφα που τυπώνονται με διαδικασίες εκτυπώσεων ασφαλείας από πιστοποιημένες μονάδες. Η απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ κατέστη αναγκαία μετά την έρευνα που διεξήγαγε ο ΟΑΣΑ σε ο,τι αφορά τα δικά του έγγραφα ασφαλείας που τελικά αποδείχθηκε ότι τυπώνονται πολύ μακριά από το πλαίσιο των σχετικών διαδικασιών.

Ετσι γινόταν επί πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, με επίβλεψη μάλιστα επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών που έχει συσταθεί με νόμο του 1958. Oμως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της εκτυπωτικής αγοράς, με τη διαρκή υποτίμηση των τιμών στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, το προσδιοριστικό «ασφαλείας» στον όρο «εκτυπώσεις» έχασε κάθε νόημα. Αυτό ομολογούν και στελέχη των οργανισμών που είχαν αναθέσει στο τυπογραφείο του Μενιδίου την εκτύπωση των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ και των γραμματοσήμων και φακέλων των ΕΛΤΑ. «Θα ήταν ίσως καλύτερο να μην πηγαίναμε στον διαγωνισμό με τη δάνεια εμπειρία», παραδέχθηκε μιλώντας στη στήλη στέλεχος του ΟΑΣΑ που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Να σημειωθεί ότι το τυπογραφείο στο Μενίδι, το οποίο είχε υπογράψει τη σύμβαση με τον ΟΑΣΑ, δεν είχε πιστοποίηση Intergraph, αλλά λειτουργούσε με «δάνεια εμπειρία», ενός λετονικού εργοστασίου, της Balticbanknote, που διέθετε Intergraph…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή